Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Átalakul a közszolgálati tisztviselők teljesítményértékelése

Biró Marcell azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent az új teljesítményértékelési rendszerről szóló kormányrendelet.

Az államtitkár szerint a korábban alkalmazott szisztéma - amelyet a Gyurcsány-kabinet idején Szetey Gábor dolgozott ki államtitkárként - teljes kudarcot vallott, mert túlbürokratizálták, "nyűg volt munkavállalónak és munkaadónak egyaránt", végül "a szervezetrendszer belső ellenállásán elbukott".

Az újfajta - a főosztályvezetőkig bezárólag minden tisztviselőre kiterjedő - teljesítményértékeléssel arra keresnek választ, hogy a dolgozó ellátta-e a munkaköri leírásában foglaltakat, továbbá nézik a munkamagatartását, a munkához való hozzáállását, így például azt is, hogy időben jár-e dogozni, kitölti-e és mennyire hasznosan a munkaidejét, mert "elszámoltathatóvá kell tenni a tisztviselőket ilyen alapvető kötelezettségei tekintetében is" - mondta.

Szavai szerint nem elsődlegesen a jutalmazás mértékét szeretnék meghatározni az értékeléssel - noha "lehet értelme differenciált, teljesítményalapú bérezést kialakítani a közigazgatásban" -, az ugyanis egyfajta eligazítással is szolgál a munkavállalónak, vagyis "önmagában is megáll", hiszen az a kormánytisztviselő szakmai fejlődésének, továbbképzésének alapját jelenti.

Ha a szervezeti vezetők által végzett teljesítményértékelés során az derül ki - folytatta Biró Marcell -, hogy a tisztviselő nem hatékonyan látja el munkáját, akkor más feladatot kaphat, ha viszont valaki "önhibájából, rendre nem tudja ellátni feladatát", akkor annak súlyosabb következménye is lehet. Az alapvető cél azonban nem a szankcionálás, hanem az, hogy mindenki ott és olyan munkakörben dolgozzon, ahol szükség van rá - hangsúlyozta.

A közigazgatási államtitkár az új, a korábbinál szerinte jóval egyszerűbb rendszer alapelvei között említette a "pénzért értéket" elvét - vagyis hogy az állampolgárok adóforintjaikért értékes szolgáltatást kapjanak -, az átláthatóságot, az elszámoltathatóságot és a minőségi közigazgatást.

Hozzátette, hogy a közvetlen felettesek egy meghatározott szempontrendszer alapján végzik el az értékelést, amelyet egy informatikai felületen tehetnek majd meg. Megjegyezte, arra is lesz lehetőség, hogy a beosztottak önmagukat is értékeljék.

Biró Marcell elmondta, az új teljesítményértékelési rendszer a közigazgatási szervezetrendszer átalakításának sorába illeszkedik. Az eddigi átszervezésekről szólva felidézte a minisztériumok számának és a központi hivatalok, országos hatáskörű szervek létszámának megfelezését, továbbá a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok létrejöttét, valamint azt is, hogy eddig mintegy 450 fiatal vett részt a közigazgatási ösztöndíjprogramban.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter