Megjelent: 6 éve

Ázsiai partnerségek a magyar felsőoktatásban

A magyar és közép-európai felsőoktatást népszerűsítették, partnerkapcsolatokat építettek magyar felsőoktatási intézmények, Kazahsztáni és dél-koreai nemzetközi rendezvényeken márciusban. Az utazást támogató Tempus Közalapítvány közleménye szerint a cél a közös képzési, mobilitási és fejlesztési programok kialakítása volt.

images

A Tempus Közalapítvány legfőbb célja, hogy elősegítse a felsőoktatási intézmények nemzetközivé válását, a kifelé és befelé irányuló mobilitás előmozdítását, a külföldi hallgatók Magyarországra vonzását.

Ennek érdekében szakértői műhelyeket, nemzetközi workshopokat és minőségfejlesztési auditokat szervez, képzéseket bonyolít, valamint nemzetközi kiállításokon és vásárokon népszerűsíti a magyar felsőoktatást. Márciusban kazahsztáni és dél-koreai megjelenéssel segítette magyar felsőoktatási intézmények kapcsolatépítését.

Az esemény jelentőségét a 11 országból érkező felsőoktatási intézményi képviselők mellett magas rangú diplomaták és nemzetközileg elismert szakértők jelenléte emelte. A kazah, kirgiz, örmény, azeri, grúz, üzbég, orosz, ukrán, belga, osztrák, szlovák és magyar részvétellel zajló kétnapos fórum keretében intézménylátogatásokra is sor került, végül a magyar delegáció az a2 International Education Fair in Kazakhstan nevű oktatási vásáron való részvétellel fejezte be a látogatást.

A kétnapos fórum kiemelten foglalkozott az Erasmus+ program újdonságaival, olyan témák mentén, mint a közös diplomát adó képzések, az intézményi reform, a partnerországok bevonása és a Jean Monnet program, amelyek megértését jó gyakorlatok bemutatása segítette. Az intézményi, valamint régiós tapasztalatokat kisebb workshopokban dolgozták fel a résztvevők, érintve a közös curriculum fejlesztés, a közös képzések vezetése és az akkreditáció a kérdéskörét, valamint a projektek fenntarthatóságának esélyeit, módjait, végül a mobilitási programok lebonyolítását és az elismertetés akadályait.

Magyar intézményi prezentációkkal szólították meg a kazah felsőoktatás képviselőit. A találkozó célja a kapcsolatépítés lehetőségének megteremtése és a közép-európai és a közép-ázsiai régió együttműködési pontjainak megtalálása volt.
12 magyar felsőoktatási intézmény állított ki az Almatiban megrendezett nemzetközi vásáron, amely elsősorban a kazah hallgatókat célozta meg és próbálta megnyerni a magyarországi tanulmányoknak. Hazánk az egyik legnagyobb megjelenést adó országként szerepelt a vásáron, és magas színvonalú képzési kínálatot mutatott be. Az év második felében pedig kazah delegáció érkezik Magyarországra, hogy a felek továbbfejlesszék a már megkezdett kapcsolatokat.

Közép-Ázsia országai, kiemelten Kazahsztán, jelentős piacot jelenthet a magyar és általában a közép-európai felsőoktatási intézmények számára, figyelembe véve a mobilitásban részt vevő kazah hallgatók egyre növekvő számát.

Szöulban az APAIE, azaz az Asia-Pacific Association for International Education szervezet éves konferenciáján és kiállításán is részt vett a Tempus Közalapítvány 10 magyar felsőoktatási intézmény képviselőjével. A rendezvény az egyik legkiválóbb fórum az ázsiai és csendes-óceáni térségben, mely évről-évre összehoz több mint ezer felsőoktatási szereplőt, politikai döntéshozót és oktatási szakértőt a világ minden tájáról, elősegítve ezzel a nemzetközi trendek és változások megismerését.

A dinamikusan változó politikai, társadalmi és gazdasági környezet az ázsiai és csendes-óceáni térségben a régió felsőoktatási intézményei számára is új stratégiai feladatokat eredményez. Az ehhez kapcsolódó kihívásokat és lehetőségeket kívánta feltérképezni a konferencia témája is: Határokon átnyúló együttműködések ázsiai intézményekkel.

A magyar résztvevők 6 szöuli egyetemet ismerhettek meg közelebbről. Ez nem csak arra szolgált, hogy jó példákkal találkozhassanak a résztvevők, de leendő együttműködések előkészítését is segítette a személyes látogatás. A konferenciát kísérő kiállításon közel száz szervezet és intézmény jelent meg, melyek között a Tempus Közalapítvány által biztosított Campus Hungary standon a magyar felsőoktatási intézmények képviselői bemutatták intézményüket, valamint tárgyalásokat és találkozókat bonyolítottak meglévő kapcsolataik erősítésére, illetve jövőbe mutató kezdeményezések elindítására a hallgató- és oktatócsere, a tudományos együttműködések, illetve a közös képzési programok területén.

A Tempus Közalapítvány a közeljövőben három hasonló megjelenést tervez felsőoktatási hallgatói ill. intézményi vásárokon Észak- és Dél-Amerikában, valamint Csehországban.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Külföldi diákok nem tanulhatnak tovább olyan amerikai egyetemen, ahol csak online oktatás folyik

Az Egyesült Államokban a legtöbb egyetem távoktatást tervez legalább az első félévre. Teljes cikk

Saját pénzükből költöttek a távoktatásra a tanárok

Laptopra, webkamerára, gyorsabb internetelőfizetésre is költöttek a pedagógusok. Teljes cikk

A digitális tanítás a jövőben is része lehet az oktatásnak

A csütörtökön elfogadott módosítás értelmében például a szombatra áthelyezett munkanapokon is lehetőség nyílna a digitális oktatásra. Teljes cikk