kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Ázsiai partnerségek a magyar felsőoktatásban

A magyar és közép-európai felsőoktatást népszerűsítették, partnerkapcsolatokat építettek magyar felsőoktatási intézmények, Kazahsztáni és dél-koreai nemzetközi rendezvényeken márciusban. Az utazást támogató Tempus Közalapítvány közleménye szerint a cél a közös képzési, mobilitási és fejlesztési programok kialakítása volt.

images

A Tempus Közalapítvány legfőbb célja, hogy elősegítse a felsőoktatási intézmények nemzetközivé válását, a kifelé és befelé irányuló mobilitás előmozdítását, a külföldi hallgatók Magyarországra vonzását.

Ennek érdekében szakértői műhelyeket, nemzetközi workshopokat és minőségfejlesztési auditokat szervez, képzéseket bonyolít, valamint nemzetközi kiállításokon és vásárokon népszerűsíti a magyar felsőoktatást. Márciusban kazahsztáni és dél-koreai megjelenéssel segítette magyar felsőoktatási intézmények kapcsolatépítését.

Az esemény jelentőségét a 11 országból érkező felsőoktatási intézményi képviselők mellett magas rangú diplomaták és nemzetközileg elismert szakértők jelenléte emelte. A kazah, kirgiz, örmény, azeri, grúz, üzbég, orosz, ukrán, belga, osztrák, szlovák és magyar részvétellel zajló kétnapos fórum keretében intézménylátogatásokra is sor került, végül a magyar delegáció az a2 International Education Fair in Kazakhstan nevű oktatási vásáron való részvétellel fejezte be a látogatást.

A kétnapos fórum kiemelten foglalkozott az Erasmus+ program újdonságaival, olyan témák mentén, mint a közös diplomát adó képzések, az intézményi reform, a partnerországok bevonása és a Jean Monnet program, amelyek megértését jó gyakorlatok bemutatása segítette. Az intézményi, valamint régiós tapasztalatokat kisebb workshopokban dolgozták fel a résztvevők, érintve a közös curriculum fejlesztés, a közös képzések vezetése és az akkreditáció a kérdéskörét, valamint a projektek fenntarthatóságának esélyeit, módjait, végül a mobilitási programok lebonyolítását és az elismertetés akadályait.

Magyar intézményi prezentációkkal szólították meg a kazah felsőoktatás képviselőit. A találkozó célja a kapcsolatépítés lehetőségének megteremtése és a közép-európai és a közép-ázsiai régió együttműködési pontjainak megtalálása volt.
12 magyar felsőoktatási intézmény állított ki az Almatiban megrendezett nemzetközi vásáron, amely elsősorban a kazah hallgatókat célozta meg és próbálta megnyerni a magyarországi tanulmányoknak. Hazánk az egyik legnagyobb megjelenést adó országként szerepelt a vásáron, és magas színvonalú képzési kínálatot mutatott be. Az év második felében pedig kazah delegáció érkezik Magyarországra, hogy a felek továbbfejlesszék a már megkezdett kapcsolatokat.

Közép-Ázsia országai, kiemelten Kazahsztán, jelentős piacot jelenthet a magyar és általában a közép-európai felsőoktatási intézmények számára, figyelembe véve a mobilitásban részt vevő kazah hallgatók egyre növekvő számát.

Szöulban az APAIE, azaz az Asia-Pacific Association for International Education szervezet éves konferenciáján és kiállításán is részt vett a Tempus Közalapítvány 10 magyar felsőoktatási intézmény képviselőjével. A rendezvény az egyik legkiválóbb fórum az ázsiai és csendes-óceáni térségben, mely évről-évre összehoz több mint ezer felsőoktatási szereplőt, politikai döntéshozót és oktatási szakértőt a világ minden tájáról, elősegítve ezzel a nemzetközi trendek és változások megismerését.

A dinamikusan változó politikai, társadalmi és gazdasági környezet az ázsiai és csendes-óceáni térségben a régió felsőoktatási intézményei számára is új stratégiai feladatokat eredményez. Az ehhez kapcsolódó kihívásokat és lehetőségeket kívánta feltérképezni a konferencia témája is: Határokon átnyúló együttműködések ázsiai intézményekkel.

A magyar résztvevők 6 szöuli egyetemet ismerhettek meg közelebbről. Ez nem csak arra szolgált, hogy jó példákkal találkozhassanak a résztvevők, de leendő együttműködések előkészítését is segítette a személyes látogatás. A konferenciát kísérő kiállításon közel száz szervezet és intézmény jelent meg, melyek között a Tempus Közalapítvány által biztosított Campus Hungary standon a magyar felsőoktatási intézmények képviselői bemutatták intézményüket, valamint tárgyalásokat és találkozókat bonyolítottak meglévő kapcsolataik erősítésére, illetve jövőbe mutató kezdeményezések elindítására a hallgató- és oktatócsere, a tudományos együttműködések, illetve a közös képzési programok területén.

A Tempus Közalapítvány a közeljövőben három hasonló megjelenést tervez felsőoktatási hallgatói ill. intézményi vásárokon Észak- és Dél-Amerikában, valamint Csehországban.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kompetenciamérés: 2023-ban alacsonyabb átlageredmények születtek mint egy évvel korábban

Lezárult a 2023/2024-es tanévi digitális országos kompetenciamérés, 2024. március 4. és június 3. között 3050 oktatási intézmény több mint 584... Teljes cikk

Július közepéig lehet pályázni a Fáy Oktatási Innovációs Díjra

A díj célja, hogy népszerűsítse azokat a módszereket, amik fokozzák a tanulás és tanítás hatékonyságát. Teljes cikk

Professzori kinevezést kapott a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin

A magyar-amerikai biokémikus az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának professzoraként folytatja munkáját. Teljes cikk