kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Egyre többen állnak fagylaltosnak Olaszországban

Az Olaszországban továbbra sem enyhülő kánikula a fagylaltosoknak kedvez. A gazdasági válságban egyre többen választják a jól jövedelmező szakmát.

A nagy melegben fagylaltot kell ebédelni - hallani az (orvosok által többnyire nem helyeselt) olasz közhitet. Tény, hogy az itáliai fagylaltozók megállás nélkül dolgoznak: olaszok és turisták reggeltől éjjelig sorban állnak a hűsítő gelatóért. A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszok 2010-ben összesen 2 milliárd eurót költenek fagylaltra (illetve dobozos jégkrémre). Több mint felét (54 százalék) Észak-Olaszországban fogyasztják, ennél kevesebbet délen (28 százalék) és Itália középső részén (18 százalék). A fagyizókban összesen 600 íz közül lehet választani. Az olaszok a legjobban a csokoládét szeretik, ezt követi a mogyoró és a citrom, az eper csak a negyedik.

A fagylatot azonban nem csak az kedveli, aki ezzel hűti magát, a fagylalt jó üzletnek ígérkezik a készítőjének is. Ezt bizonyítja a Bologna közelében tíz évvel ezelőtt megnyitott "fagylaltegyetem" sikere. Az idén 9 ezren iratkoztak be az egyáltalán nem olcsó tanfolyamokra: a háromnapos alapképzés ára 500 eurótól indul, a kéthetes tanfolyam 1700 euróba kerül.

"Hallgatóink életkora 40 év körülire tehető, és nem kizárólag cukrászok érkeznek. Ellenkezőleg, ételkészítési tapasztalat nélküli, teljesen más szakmájú, többségben férfiak. Bankárok, marketingeseknek, vállalkozók tanulják ki a fagylatkészítés titkait" - mondta el az egyetem egyik tanára Gian Paolo Valli.

"Hiába a gazdasági válság, hallgatóink létszáma 2010-ben a kétszeresére ugrott" - nyilatkozta a felsőfokú fagylaltiskolát vezető Achille Sassoli. Szerinte nem a kalandvágy hajtja a jelentkezőket. Nem mindent otthagyva, meggondolatlanul térnek át a fagylaltozásra. Inkább vállalkozási lehetőséget, üzletet látnak benne, jó keresettel.

A 44 éves Simone Bonini világosítómérnöki állását tette félre, és Firenzében már két gelateriát nyitott. Fagyizóit átlátszó falakkal alakította ki, a vevők látják, mi kerül a masszába. A kanadai hegymászó-fotós James Coleridge Vancouverben nyitott fagylaltozót Bella Gelateria névvel. Úgy látja, a fagylaltkészítés az extrémsportokra hasonlít: időt és egyensúlyt követelő művészet. Az import-exportról váltó Daniele Marchitellónak a pugliai Melfiben van saját fagylaltozója. A bolognai egyetemen tanulta, hogy minél délebbre készül a fagylalt, annál több cukor kell bele. Pugliában édesebben szeretik.

Ami pedig az idei nyár olasz fagylaltrendjét illeti, kedvencnek a bergamot és a pisztácia, újdonságnak pedig a szamártejből készült fagylalt számít.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megverték a jegyvizsgálót, megtámadták a mozdonyvezetőt - tiltakozásul leállnak a vonatok

Három percre megáll minden vonat Hollandiában szombat este, tiltakozásul a vasúti dolgozók elleni támadások miatt - jelentette be hétfőn a Holland... Teljes cikk

A gyenge fejlődés a munkaerőpiacot is visszafejlődéssel fenyegeti Németországban

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb,... Teljes cikk

Jogszabály-módosítással erősíti meg az EU a nem uniós munkavállalók jogait

Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárságok számára kiadható munkavállalási és... Teljes cikk