Megjelent: 9 éve

"Elfogadhatatlan a szakszervezeti demonstrációk betiltása"

Ahogy portálunk már hírt adott róla, a megmozdulás szervezői csütörtökön tudatták az MTI-vel, hogy megtiltotta a rendőrség a szakszervezetek szeptember 29-től meghirdetett tüntetéssorozatát. A szakszervezeti vezetők szerint a rendőrségi tiltó határozat súlyosan sérti az alkotmányos jogokat, a szeptember végére és október elejére tervezett tüntetésük nem marad el, "sőt a hatalom erejének ilyen fitogtatása újabb lendületet ad a szerveződésnek." Délutáni sajtótájékoztatójukon a szervezők közölték, hogy bíróságon támadják meg a rendőrség határozatát.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni. Ezért alapos mérlegelés után, a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján tiltotta meg tüntetést. Az ORFK szóvivője kijelentette: a megmozdulást megtiltó határozat megalapozott volt, mert a közúti és tömegközlekedést semmilyen más módon és úton nem tudták volna biztosítani.

LIGA: a gyülekezési szabadságot is korlátozzák

A LIGA Szakszervezetek szerint aggasztó jelenség a tiltakozó akciók ellehetetlenítése, amely ellenkezik az alapvető alkotmányos jogok szabad gyakorlásának elvével - írja a portálunkhoz eljuttatott sajtóközlemény.

A belügyi kormányzat részéről már máskor is tapasztalhatóak voltak olyan intézkedések, amelyek közvetve akadályozták a rendvédelmisek demonstrációit, miközben a tüntetők végtelen türelmükről tettek bizonyságot.

A LIGA Szakszervezetek szerint a gyülekezés szabadsága nem korlátozható olyan indokkal, hogy az tulajdonképpen kényelmetlenséget okoz az állampolgároknak, hiszen többek között épp ez a békés tiltakozás célja. Sajnos a kormányzat ezen retorika mentén a sztrájkokat már törvényi szinten ellehetetlenítette, most úgy tűnik a gyülekezési szabadságot is korlátozná. A LIGA Szakszervezetek kiáll a rendszerváltó értékek mellett és felszólítja a kormányt, hogy legalább pártja saját múltjára tekintettel ne tegyen olyasmit, ami rossz emlékeket idéz a 25 évnél idősebbekben.

LMP: politikai nyomásra döntöttek

Az LMP véleménye szerint sem felel meg az alkotmányos alapelveknek az a rendőrségi döntés, amelyik megtiltotta a szakszervezetek tüntetéssorozatát. Schiffer András, a párt frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta, "gyülekezési joggal kapcsolatban az Orbán-kormány ott folytatja, ahol az előzőek abbahagyták".

Hozzátette: a sajtóhírekben megjelent rendőrségi döntés nem felel meg az alkotmányos elvárásoknak és "él a gyanú az emberben, hogy politikai nyomásra döntöttek".

MSZP: a Fidesz fél a szakszervezetektől

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a hírre úgy reagált: felháborító és szégyenletes, hogy az Orbán-kormány politikai nyomást gyakorol a szakszervezetekre és eszközül használja ehhez a rendőrséget, amellyel betiltatja a szakszervezetek rendezvényeit.

Közleményében azt írta: ma egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz fél a szakszervezetektől, és minden eszközzel igyekszik belefojtani a szót a tüntetőkbe. "Azt már eddig is tudtuk, hogy a Fidesz lábbal tiporja a demokráciát Magyarországon, de hogy egy szakszervezeti tüntetést éppen a Fidesz által is aláírt Demokrácia Nemzetközi Napján tiltanak be, az a legnagyobb pofátlanság. Ezen túlmenően alkotmányellenes az intézkedés, mivel a gyülekezési törvény semmiképpen nem rendelkezik úgy, ahogy azt a rendőrség alkalmazta" - írta.

MTI/HR Portal
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
ITM: biztos megélhetésre számíthat, aki informatikusnak áll

9 budapesti és 14 vidéki egyetemen szerezhetnek diplomát azok, akik iskolásként az informatika felé orientálódnának. Teljes cikk

Kevesebb álláshirdetés, növekvő túljelentkezés jellemezte a tavalyi évet

A mezőgazdaságot, az oktatást, a mérnöki munkaköröket szinte alig érintette a járvány, melynek a vendéglátás és az idegenforgalom a nagy vesztese. Teljes cikk