Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Előny a munkáltatóknál: hiányos érdekegyeztetés, új Mt. és egykulcsos szja

"A kormány megszüntette az országos érdekegyeztetést, ami társadalmi felelőtlenség" - mondta a szakszervezeti vezető a Hátrány a munkavállalóknál - előny a munkáltatóknál címmel tartott tájékoztatón.

Borsik János olyan protokolláris találkozónak minősítette a miniszterelnök és a LIGA Szakszervezet vezetőjének keddi egyeztetését, amelyet "a kormányzati propaganda túlértékelt, de érdemi változást nem hozott a munkavállalók számára".

Az Autonómok elnöke szerint a július elsejétől hatályos új Munka törvénykönyve jó a kormánynak, jó a munkáltatóknak, de nagyon rossz a munkavállalóknak.

Az új szabályozás csökkenti a kereseteket, a bér jellegű számítások alapjául nem az átlagkeresetet, hanem - a mindig alacsonyabb - távolléti díjat vezeti be, és "rászabadítja a polgári jogot a munkajog világára", így kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat - mondta. Példaként említette, hogy a szabadság kiadásánál nem egyenlő felek kötnek megállapodást.

Borsik János szólt arról is, hogy Magyarországon fokozatosan csökken a bérek vásárlóértéke, a magas - előrejelzések szerint 6 százalékos - éves infláció csökkenti a munkabérek és a nyugdíjak reálértékét.

Az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével a kormány megtörte a társadalmi szolidaritást. Az "igazságtalan és aránytalan" 16 százalékos egykulcsos szja a nagyobb keresetűeknek kedvez, de a munkavállalók 84 százaléka rosszul járt vele - elemezte a szakszervezeti vezető.

A kormány munkavédelmi akciótervét - kérdésre válaszolva - "kényszerű, kései, forrásában bizonytalan", bár szándékában jó lépésnek nevezte Borsik János, ami szerinte új munkahelyeket nem fog létrehozni.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter