kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Felmondhatok-e a huzat miatt?

A feleségem határozott idejű szerződéses alkalmazásban van egy üzletben. Szereti a munkáját és a munkahelyével sem volt eddig semmilyen gond, a munkájára nem volt panasz, a kollégákkal és a közvetlen főnökével is jól kijönnek, szeret ott dolgozni. A közelmúltban azonban a tulajdonos döntésére egy apróságon változtattak, mégpedig kötelező módon nyitva kell hagyniuk egy ajtót, amit eddig csukhattak, ez azonban huzatot eredményez. A feleségem nagyon érzékeny a huzatra és többször volt már gondja az elmúlt években, mikor huzatban kellett tartózkodnia huzamosabban, pl. a fogán ciszták alakultak ki, melyet műteni kellett. A feleségem szóban kérte, hogy hadd csukhassák be az ajtót, hiszen eddig sem volt kötelező nyitva tartani és a bolt működését nem akadályozza, viszont a huzat megszűnne, ám a közvetlen felettese azt válaszolta, hogy a tulajdonos kijelentette, ez már így végleges, nem lehet csukni ezután az ajtót. Kérdésem, kérésem az lenne, hogy mivel határozott idejű szerződéssel került alkalmazásra, úgy tudom, hogy annak a felbontása nem történhet akárhogyan, egyik részről sem. A fent említett eset minősíthető-e a munkáltató súlyos kötelezettségszegésének, hogy azonnali hatállyal felmondhasson, mert nincs az a pénz, ami megérné az egészsége kockáztatását főleg mivel gyermekvállaláson gondolkodunk? Mit kell tennie ilyenkor, bizonyítania kell, hogy ő kérte az ajtó zárását, de azt megtagadták, írásban e-mailben, hogyan? Ha nem minősül kötelezettségszegésnek, akkor mi módon tudná másként megoldani ezt a helyzetet? Határozott idejű szerződés esetén kártérítést megfizetése is szóba kerülhet. Követelhet-e a munkáltató a feleségemtől kártérítést, amiért felmondja a határozott idejű szerződését, vagy fordítva, jár-e a feleségemnek kártérítés?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Először is köszönöm szépen a türelmét! Az ünnepek és a kérdések özöne pici torlódást okoztak a válaszok körül. Boldog új évet először is!

Lássuk mit is tehet:
A határozott idejű munkaszerződéstől a felek valóban nehezen szabadulhatnak meg, mivel az fő szabály szerint a határozott idő elteltével magától megszűnik.

A munkáltató az Mt.66.§ (8) bekezdése alapján a határozott idejű munkaviszonyt megszüntetheti többek között a munkavállaló képességére alapított okból, illetve ha annak fenntartása elháríthatatlan külső ok miatt lehetetlenné válik. Ezen esetekben felmondással, felmondási idővel, esetleg végkielégítés kifizetésével szűnik meg a munkaviszony. Úgy viselkedik tehát, mint egy határozatlan idejű felmondás. Az Mt.79.§-a szerint azonnali hatályú felmondással bármikor megszüntetheti a határozott idejű munkaviszonyt, de ebben az esetben a hátralévő időre de max 1 évre köteles a munkabért (távolléti díjat) kifizetni.

A munkavállaló szintén felmondással és azonnali hatályú felmondással is megszüntetheti a határozott idejű munkaviszonyát. Felmondással csak akkor, amennyiben annak fenntartása lehetetlen vagy számára aránytalan sérelemmel járna. A határozott idejű munkaviszonyt azonban kizárólag a munkáltató szüntetheti meg olyan módon, hogy a munkavállaló részére kifizet tizenkét hónapra járó - amennyiben a határozott időből hátra lévő idő egy évnél rövidebb, a hátra lévő időre járó távolléti díjat. Az azonnali hatályú felmondás általános szabályai alapján ugyanakkor a munkaviszonyt a felek azonnali hatállyal megszüntethetik, amennyiben a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
A munkáltatónak kötelessége az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzési körülményeket biztosítani. A fentiek alapján azt javasolom, hogy első körben kíséreljenek meg beszerezni egy szakorvosi véleményt arról, hogy a huzat miatt orvosi panaszai jelentek meg és javasolt annak az elkerülése. Jó lenne a vitát békésen megoldani, rendezni. Amennyiben ez nem sikerül, abban az esetben az Mt.67., illetve 78.§-ai is felhívhatóak. Ehhez érdemes szakember segítségét igénybe venni.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek