Megjelent: 1 hete

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem az Audihoz került. Továbbra is az IT a legvonzóbb szektor, a munkavállalók pedig elsősorban a fizetés, a munkahelyi légkör és az állás tartós biztonsága alapján választanak.

Hetedik alkalommal - rendhagyó módon online - díjazták a Randstad Awarddal Magyarország legnépszerűbb munkáltatóit. A világ legnagyobb, 33 országban zajló független munkáltatói márkakutatásának 2020-as eredményei alapján a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató a Samsung és az Audi előtt.

Saját szektorában különdíjat érdemelt ki a Magyar Nemzeti Bank, az E.ON, a Richter Gedeon, a Hunguest Hotels, a Nestlé, a Magyar Telekom, a DHL, a Nokia, az IBM és a Szerencsejáték Zrt.. A legismertebb munkaadó a Magyar Posta lett.

A szektorok között továbbra is az IT a legvonzóbb, amelyet a telekommunikáció és az SSC (Shared Service Centre) követ.

Mi alapján választ a munkavállaló?

A munkahelyválasztást befolyásoló három legfontosabb tényező rangsora nem változott az elmúlt évekhez képest. A válaszadók 73%-a számára továbbra is a bérezés a leghangsúlyosabb értékelési szempont, ezt követi a kellemes munkahelyi légkör (61%) és az állás hosszú távú biztonsága (56%).

Ismét a munkáltatók megítélését befolyásoló szempontok élbolyában szerepel a munka-magánélet egyensúlya és a vállalat pénzügyi stabilitása. Növekedett a tavalyi adatokhoz képest mind a rugalmas időbeosztás, mind a betöltött munkakör érdekességének jelentősége, illetve szintén nőtt a szerepe a vállalat általános hírnevének és társadalmi szerepvállalásának.

Elvárások és valóság

Míg a vonzó fizetés, illetve a kellemes munkahelyi légkör a legfontosabbak a munkavállalók számára, addig ezeket mindössze a 6. és 7. helyre sorolják a hazai vállalatok jelenlegi értékajánlatai között.

A 4. legfontosabbnak tartott work-life balance pedig mindössze 10. helyezést ért el, amikor a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet értékelésére kérték a munkavállalókat.

Már a koronavírus-válság előtt is jellemző volt, hogy a munkavállalók fokozatosan a szabadabb és rugalmasabb munkavégzési formák felé mozdultak. A világjárvány egyértelműen felgyorsítja ezeket a trendeket, és arra készteti a munkaadókat, hogy alkalmazkodjanak az új környezethez.

Az otthoni munkavégzés lehetősége százból 77 ember számára vonzó, de csak 24%-nak van erre lehetősége. Rugalmas munkaidőt majdnem ugyanennyien (83%) szeretnének, de csak 45%-uk élhet is vele.

Hová lett a megtartó erő?

A hazai munkahelyek megtartóképessége alacsonyabb volt az elmúlt időszakban a kontinens átlagánál: a magyar munkavállalók 21%-a (2019-ben 23%) váltott munkahelyet az elmúlt egy évben szemben az európai 17%-kal, illetve harmaduk (2019-ben 34%) tervez váltani a következő évben, míg Európában mindössze negyedükre igaz ez.

A különbségben fontos szerepe lehet annak, hogy a váltás legfontosabb összetevője itthon a bérezés.

Bár a hazai munkavállalók körében a telekommunikációs szektor márkái a legismertebbek, mégis az IT-szektor munkaadói a legnépszerűbbek, amelyet a telekom-ágazat követ némileg beelőzve az SSC-t.

Mivel a technológia kritikus szerepet tölt be a jelenlegi, tömegeket érintő korlátozások során, az IT- és a kommunikációs ágazatok (ITC) vonzereje tovább erősödik.

A hazai munkavállalók számára legvonzóbb 10 szektor sorrendben az IT, a telekommunikáció, az SSC, a gyógyszer- és vegyipar, a szolgáltatások, a gyáripar, az autóipar, az FMCG, a pénzügy és az ingatlan, illetve építőipar.

A top 3 legvonzóbb munkáltató Magyarországon 2020-ban a Randstad Employer Brand Research toplistája szerint:

1. LEGO
2. Samsung
3. Audi


Különdíjak:
Legvonzóbb munkaadó - Pénzintézet: Magyar Nemzeti Bank
Legvonzóbb munkaadó - Energetika és közműszolgáltatás: E.ON
Legvonzóbb munkaadó - Gyógyszer- és vegyipar: Richter Gedeon
Legvonzóbb munkaadó - Kiskereskedelem és HORECA: Hunguest Hotels
Legvonzóbb munkaadó - FMCG: Nestlé
Legvonzóbb munkaadó - Telekommunikáció: Magyar Telekom
Legvonzóbb munkaadó - Szállítmányozás és logisztika: DHL
Legvonzóbb munkaadó - Információ Technológia: Nokia
Legvonzóbb munkaadó - Szolgáltatások: Szerencsejáték Zrt.
Legvonzóbb munkaadó - SSC: IBM
Legismertebb munkaadó: Magyar Posta
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem... Teljes cikk