Megjelent: 4 éve

Gerendai plakátragasztással kezdte, és Benedek sem azért járt edzésre, mert olimpiai bajnok akart lenni

A Sziget Fesztivál alapítóját, és a gólkirály pólóst több tucat fiatal hallgatta az ALDI karrierrendezvényén, akik saját karrierük indulásáról meséltek. Abban egyetértettek, hogy bár nagyon máshonnan indultak, de kitartás és elhivatottság nélkül nem lennének ott, ahol most tartanak.

A kereskedelmi vagy közgazdász diploma még nem elég, „már kezdőként is szükség van vezetői képességekre, hiszen legalább 40-50 embert irányít egy-egy regionális értékesítési vezető” - így vázolta fel a jövőképet Kulcsár Dénes, az ALDI országos értékesítési koordinációs igazgatója a vállalat első karrierdélutánján. A rendezvényre egy önéletrajz volt a belépő: az ALDI felhívására közel száz, diploma előtt álló, illetve frissen végzett fiatal küldött CV-t. Közülük került ki az a 70, akik végül meghívót kaptak - vagyis túljutottak a rendhagyó álláspályázat első válogatóján.

Az A38 Hajó fedélzetére érkezett Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és a Sziget alapítója, Gerendai Károly is. Ők az ALDI meghívására mesélték el saját karriertörténetüket, így adva tanácsot a pályakezdőknek. Gerendai Károly meghökkentette a hallgatóságot, amikor arról beszélt, hogy karrierjét 16 évesen egyszerű plakátolással indította. Benedek Tibor pedig még maga sem tudta, milyen sikerek várnak rá, amikor 13 évesen még csak a játék és a csapat szeretete miatt járt az edzésekre. Ugyan két különböző területről érkeztek, abban mindketten egyetértettek, hogy kitartás és elhivatottság nélkül nem lehet előre jutni. Szeretni kell, amivel foglalkozik az ember, így minden apró sikerélményből táplálkozni lehet.

„Egymás után többször megkaptam a gólkirályi címet, aztán jött a doppingbotrány, ami teljesen tönkretett. Oda jutottam, hogy komoly kérdésként merült fel: mit csináljanak velem a csapatban, mert egyetlen gólt sem lőttem. Aztán csapattársam az olimpiai meccs előtt határozottan odaállt és azt mondta nekem: a te vezetéseddel leszünk bajnokok! Éreztem, hogy nem viccel, ezt tényleg nekem kell megcsinálnom. Az ő bizalma által kaptam új erőre.” - mesélte Benedek Tibor.

Karrier és kitartás, ezeket a kulcsszavakat emelte ki Kulcsár Dénes, az ALDI országos értékesítési koordinációs igazgatója is, aki kertelés nélkül vágott a dolgok közepébe, nem áltatta a fiatalokat hiú reményekkel: „a regionális értékesítési vezető pozícióba olyan embereket keresünk, akik képesek gond nélkül mozogni egy sokrétű munkában és nem riadnak vissza a mindennapi kihívásoktól”. Az első akadály, amit a fiataloknak meg kell ugraniuk az a német nyelv ismerete, mely szinte magától értetődő a cég tulajdonosi háttere miatt. Kulcsár Dénes ehhez még hozzátette, hogy az angol nyelv ismerete is olyan alapvető elvárás ma már, mint az írni vagy olvasni tudás. A sikeres karrier alapja, hogy minden lépcsőfokot végig kell járni, így a regionális értékesítési vezetők - vagy, ahogy az ALDI-nál hívják, az RVL-ek - számára is a boltokban kezdődik a képzési folyamat. A kasszázástól az árufeltöltésen át valamennyi feladatot el kell végezni, hogy később vezetőként, az adott munkakörök ismeretében tudjanak döntéseket hozni. A program végére már 4-5 bolt és több mint 40 alkalmazott tartozik a vezető alá.

Azonban a karrierút nem áll meg Magyarországon, 2-3 itthon eltöltött év után újabb kihívásként, rövidebb ideig külföldön is bizonyíthat a munkavállaló. Többek között emiatt is elvárás a talpraesett egyéniség a pozícióba jelentkező fiataloknál. Ahhoz, hogy valakiből később vezető váljon, elengedhetetlen az elszántság.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter