Megjelent: 12 éve

Gyermekmunkával vádolja a Hennes & Mauritz áruházláncot a svéd televízió

A svéd riportfilm szerint a ruházati cikkeket forgalmazó Hennes & Mauritz áruházlánc gyermekmunkából profitál, mivel az általa forgalmazott pamuttermékek egy részéhez olyan gyapotot használnak fel, amelyet gyermekek takarítanak be Üzbegisztánban.

Emberjogi szervezetek felmérései szerint Üzbegisztánban az őszi betakarítási szezonban minden évben körülbelül 450 ezer gyereket kényszerítenek gyapotszedésre - a legfiatalabbak mindössze hét évesek.

Annacarin Björne, a H&M szóvivője a vádakra azzal reagált, hogy ugyan köztudomású az üzbég gyermekek helyzete a gyapotföldeken, ám a cégnek nem áll módjában a beszállítói láncot az elejétől a végéig ellenőrizni. Azon cégekkel, amelyekkel közvetlen kapcsolatban állnak, aláírtak egy viselkedési kódexet, amely világosan megfogalmazza a gyermekmunka tilalmát, a gyapotszállítók fölött viszont már nem gyakorolhatnak ellenőrzést, mivel velük már semmilyen üzleti kapcsolatuk nincs.

Csakhogy a svéd riporterek szerint a beszállítói lánc egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek azt a H&M megpróbálja beállítani, a cég bangladeshi szállítói ugyanis közvetlenül Üzbegisztánban vásárolják fel a gyapotot. A vállalat szóvivője érdemben tudta kommentálta a felvetést, mondván utána kell néznie a dolognak.

Az idén 60. éves fennállását ünneplő H&M a világ számos országába szállít termékeiből, köztük Magyarországra is, ám sem az itteni üzletek, sem az anyacég nem tudja megmondani, hogy mely termék alapanyaga készült üzbegisztáni gyermekmunkával, mivel a textilalapanyagot több országból szerzik be - magyarázta Annacarin Björne.

Annak fényében viszont, hogy Üzbegisztán évi 800 ezer tonnás kivitelével a világ második legnagyobb gyapotexportőre, nem túl sportszerű dolog kizárólag a H&M-et kárhoztatni, valószínűleg ugyanis a világ valamennyi pamutáruját érinti a botrány. Erre próbált kilyukadni a cég szóvivője is a riportban, mondván a H&M ellen hirdetett bojkottal korántsem váltja meg senki a gyermekek szabadságát.

A cég ezért továbbra is részt vesz a gyermekmunka elleni harcban az olyan nemzetközi vállalati fórumok és civil kezdeményezések révén, mint például a Better Cotton Initiative (BCI), amelyek a gyaporttermesztés negatív társadalmi és környezeti hatásainak mérséklését szeretnék elérni - járt utána a Népszabadság.
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter