Megjelent: 2 éve

HR Portré: Bába-Szabó Magda - Generali Biztosító

HR-es pályafutása során az FMCG és pénzügyi szektorban is dolgozott. A HR minden szegmensében kipróbálta magát a toborzástól (Philip Morris), a kompenzáción (Budapest Bank-GE), a képzésfejlesztésen, a tehetségmenedzsmenten (K&H) át a stratégiai HR felépítéséig (Generali).

A magyarországi biztosítónál 2011-től új HR struktúrát honosított meg, stratégiai szintre emelte az addig adminisztratív szerepet betöltő osztályt. 2012-től igazgatóként vezeti a Generali HR és Kommunikációs Igazgatóságát, 80 munkatárs tartozik irányítása alá. A Generali Biztosító Magyarország legnagyobb biztosítótársasága. Önállóan 15,8% részesedést tudhat magáénak, melyet a 114 milliárdos korrigált díjbevételének köszönhet. Ezzel piacvezető. Magda számára kétgyermekes anyaként különösen fontos a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése a teljes szervezeten belül. A kötetlen munkarend és a távmunka híve.

1. Mire különösen büszke eddigi pályafutása során?

A Generalinál a HR stratégiai szintre emelésére, hogy a HR hozzáadott értékkel bír a szervezet és üzleti működésünk számára. HR business partneri rendszert alakítottunk ki, megújítottuk a képzési és teljesítményértékelési rendszereket, kiemelt hangsúlyt helyezünk a vezetőfejlesztésre, és nyitunk a munkaerőpiacra belépő új generációk felé. Fejlesztéseinknek köszönhetően, a munkatársak kimagasló szakmai kompetenciájára és tudására alapozva, szociális érzékenységük és együttműködési képességük, azaz érzelmi intelligenciájuk is egyre magasabb szintre emelhető.

2. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha is kapott?

Ha változtatni szeretnél egy szervezeten belül, akkor ne csak alakítani, formálni akarj, hanem tanulj meg alkalmazkodni a céges kultúrához, és ehhez igazodva indítsd el a változási folyamatot.

3. Mitől jó egy vezető?

A legfontosabb, hogy követői legyenek, ami evidens, de nem garantált. Emellett képesnek kell lennie másoknak átadni az általa vallott értékrendet.

Karrierút
 • 1997 Marketing szakirányú közgazdász diploma
  Janus Pannonius Tudományegyetem (Pécs)
 • 1998-1999 Philip Morris
  Recruiter
 • 1999-2000 Budapest Bank (GE)
  Kompenzációs és képzési menedzser
 • 2000-2004 Coca-Cola
  HR generalista
 • 2004-2010 K&H Bank
  HR főosztályvezető
 • 2010-2011 K&H
  HR vezető
 • 2011- Generali Biztosító
  HR vezető
 • 2012- Generali Biztosító
  HR és kommunikációs igazgató


4. Mit becsül leginkább egy kollégájában, mit tolerál legkevésbé?

A szorgalmat, a szakmai alázatot, a dolgozni akarást becsülöm a legjobban. A hibázás a munka velejárója, viszont azt nem szeretem, ha valaki sokadszorra ugyanazt a hibát véti.

5. Van-e valamilyen technikája a hatékony időgazdálkodásra?

A munkatársaim sokat segítenek a munka megszervezésében – például az időpontok egyeztetésében is. Emailben igyekszem minden sürgős kérdést, kérést a lehető leggyorsabban megválaszolni, hogy ne nálam akadjon el egy-egy feladat.

6. Szokott-e otthonról dolgozni?

A kötetlen munkarend és a távmunka híve vagyok, és ezt a szabadságot megadom a kollégáimnak is. Ha elmélyülést igénylő, koncepcionális kérdések kerülnek napirendre, akkor jobb az otthoni csendben dolgozni. Máskülönben HR vezetőként fontos a személyes jelenlét, a napi kapcsolat az üzleti oldal képviselőivel.

7. Milyen tanácsot adna egy most 18 éves, pályaválasztás előtt álló fiatalnak?

A lélekből jöjjön a pályaválasztás. Gondolkodjon azon, mi érdekli, miben leli örömét. Hallgassa meg erről családtagjai véleményét. Mindenképpen helyezzen hangsúlyt az idegen nyelvek tanulására, enélkül nem nagyon lehet sikeres pályát befutni. Az iskola alatti szakmai gyakorlat ugyancsak elengedhetetlen a pályakezdéshez.

A Generali Biztosítóról
A Generali Biztosító Magyarország egyik vezető biztosítótársasága, a nemzetközi Generali Csoport tagja, mely az egyik legnagyobb világméretű biztosítási szolgáltató, a vállalatcsoport 2015-ös teljes díjbevétele meghaladta a 74 milliárd eurót. A világszerte több mint 76 ezer alkalmazottat foglalkoztató és több mint 60 országban jelen lévő csoport vezető szerepet tölt be a nyugat-európai piacokon, valamint egyre fontosabb szereplője a közép-kelet-európai és ázsiai piacoknak. A magyarországi Generali Csoport – a Generali Biztosító, a Genertel és az Európai Utazási Biztosító – 121 milliárd forintos korrigált díjbevétellel zárta az évet, ami 4,7%-os növekedést jelent 2014-hez viszonyítva. A csoport továbbra is stabilan őrzi piacvezető pozícióját 16,7 százalékos piaci részesedésével.

8. Mi kell ahhoz, hogy valaki versenyképes pályakezdő legyen HR-esként?

Talpraesettség, megbízhatóság, önállóság és jó kommunikációs készség feltétlenül. Szakirányú HR-es diploma nélkül is el lehet kezdeni a pályát, ha megvannak e készségek, ambícióval és gyors tanulási képességgel kiegészítve. Persze egy átfogó tudást biztosító HR-es képzés elvégzésével, könnyebb lehet.

9. Mi tart manapság a legnagyobb kihívásnak a HR-ben?

A digitális világra való áttérést, ezen eszközök, platformok kihasználását a HR korszerűsítésében. Ehhez az is szükséges, hogy a HR meggyőzze az üzleti oldalt e befektetés fontosságáról, és az sem elhanyagolható, hogy mindehhez a cég megfelelő költségkeret biztosítson.

10. Hogyan kapcsolódik ki munka után?

A családommal – a férjemmel és a két fiammal. Szeretünk utazni, legutóbb Prágában jártunk, emellett sportolok – futok, biciklizek, a természetben járok. Időnként a férjemmel kettesben „elszökünk” otthonról, és kezdjük újra felfedezni a pesti kulturális életet.

 • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
 • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
 • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
 • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Impresszum

HR Spirit – www.hrspirit.hu Kiadó: Monster Magyarország Kft. 1132 Budapest, Váci út 18.Ügyvezető: Zétényi AnnaFőszerkesztő: Karácsony... Teljes cikk

Miről szól a HR Spirit?

Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Úgy gondoltuk, hogy ez a szó érzékelteti leginkább,... Teljes cikk

Mennyit keres egy HR-vezető?

Sorozatunkban a személyügyben kereshető összegeket vesszük nagyító alá különféle statisztikák segítségével. Kezdjük a HR vezetői pozícióval.... Teljes cikk