Megjelent: 3 éve

HR portré: Friedl Zsuzsanna - Microsoft Magyarország

„Ne félj magadnál tehetségesebb embereket felvenni a csapatodba.” Ez volt a legjobb tanács, amit Friedl Zsuzsanna, a Microsoft Magyarország HR-igazgatója kapott és megfogadott. Ez is kiderül róla 10 kérdés, 10 válasz rovatunkban.

Névjegy
17 éve dolgozik a HR szakmában. A Külkereskedelmi Főiskolán végzett közgazdászként. Pályafutását a General Electricnél kezdte, ahol közel 10 éven keresztül dolgozott különböző specialista és generalista HR vezetői feladatkörökben, regionális felelősséggel. Innen a telekommunikációs iparágba lépett tovább és lett a UPC magyarországi HR igazgatója. Egy partnerségen alapuló HR szervezetet, támogató folyamatokat, munkáltatói márkát és dolgozói elkötelezettséget épített fel. 6 év után váltott és lett a Microsoft Magyarország HR vezetője, egy nagyon sikeres értékesítési, marketing és szolgáltató csapat tagja. Budapesten él családjával, két kislány édesanyjaként és női vezetőként szívügye a vállalatokon belüli sokszínűség fejlesztése, a női vezetői lét sajátossága és a pályaválasztási sztereotípiák megszüntetése.

1. Mire különösen büszke eddigi pályafutása során?
Szeretek maradandót alkotni, amikor évek múlva is használják azt a folyamatot, programot, amit közösen létrehoztunk. Talán a legbüszkébb a UPC-s elkötelezettség-növelő akciótervünkre vagyok, mert ez egy „esernyőprojekt” lett, aminek az égisze alatt számos izgalmas és tartós dolgot tudtunk létrehozni, nem beszélve a mérhető elkötelezettség javulásáról.

2. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha is kapott?
Amit megfogadtam és azóta már én is többször továbbadtam – ne félj magadnál tehetségesebb embereket felvenni a csapatodba. Hiszem, hogy egy szervezet akkor fejlődhet, ha ezt szem előtt tudjuk tartani.

3. Mitől jó egy vezető?
Számomra a legfontosabb kritérium, hogy mennyire képes inspirálni, bevonni és elkötelezni a csapatát egy vezető. Ha tudja használni a lehetőséget, hogy egy olyan csapatot építsen, fejlesszen, ahol minden szükséges tudás, képesség megvan és egyértelművé teszi a célokat, akkor már csak annyit kell tennie, hogy rendszeres visszajelzést ad a kollégáknak.

4. Mit becsül leginkább egy kollégájában, mit tolerál legkevésbé?
Nálam az önállóság nagyon fontos. Nem vagyok egy kézfogós típusú vezető. Értékelem, ha a kollégáim tudják a feladatukat, és használják ezt a lehetőséget, tudva, hogy mikor kell engem bevonni a munkába. Nem tudok mit kezdeni azzal, ha valakinek „nem csillog a szeme” – én csapatban tudok csak gondolkodni, szükségem van a közös inspirációra.

5. Van-e valamilyen technikája a hatékony időgazdálkodásra?
Okosan használom a technológiát – olyan eszközeim és lehetőségeim vannak, amelyek rengeteg időt spórolnak meg, növelik a hatékonyságot az élet minden területén. Ezek az ún. felhőalapú és mobil eszközök és IT megoldások. Bárhol vagyok, kocsiban a piros lámpánál, találkozón, vagy a gyerekem sportversenyén, ugyanazt látom a mobiltelefonomon, mintha a gépem előtt ülnék.
A munka- és magánélet összemosódik időben, ez ellen kár küzdeni, én inkább viszem „magammal az irodámat a felhőben”.
A Microsoftot az tette sikeres céggé és Magyarország egyik legvonzóbb munkahelyévé, hogy olyan hatékony, innovatív megoldásokat használ, amellyel az emberek a legértékesebb erőforrásukat, az idejüket tudják jobban kihasználni.

6. Szokott-e otthonról dolgozni?
Szerencsére az otthonról végzett munka a Microsoftnak az alapjaiban van és a kollégák jól használják ezt a lehetőséget. Változó, hogy teljes napot töltök-e otthon, mert csak olyan megbeszéléseim vannak, amiket videón, telefonon keresztül intézek, vagy korán eljövök az irodából, mert én veszem fel a gyereket az edzésen, és este folytatom a munkám otthon.

7. Milyen tanácsot adna egy most 18 éves, pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
Érdemes tanulmányozni, hogy melyek lesznek azok a szakmák, amelyek néhány év múlva fontosak lesznek, és azok a képességek, amelyekre szükségünk lesz a jövőben.

8. Mi kell ahhoz, hogy valaki versenyképes pályakezdő legyen HR-esként?
Pályakezdőknél főleg az adott vállalat kultúrájához illő hozzáállást, készségeket és nyelvtudást keresünk. Kell lennie tanulási készségnek, egészséges ambíciónak és energiának.

9. Mi tart manapság a legnagyobb kihívásnak a HR-ben?
A legtöbb cégnél a HR szerepe, feladata komoly változáson megy át, egyre inkább konzultatív, coach szerepet töltünk be és virtuális csapatokat, folyamatokat működtetünk. Egyre több shared service center, center of excellence szolgál ki minket, amit meg kell tanulnunk hatékonyan használni. Meggyőződésem, hogy az új technológiák a HR kezébe is új eszközöket adnak. A hatékonyságot növelő táblagépek és okostelefonok az ösztönzésben és premizálásban is szerepet kapnak. Ezek növelik a munkatársak elégedettségét és lojalitását. A felhőmegoldások pedig a legegyszerűbb cégvezetői eszközök arra, hogy egy vállalkozást ne csupán hatékonyabbá, de szerethetőbbé is tegyünk rövid idő alatt.

10. Hogyan kapcsolódik ki munka után?
A két lányom, a családom erre tökéletesen alkalmas. Az ő hobbijaik, tevékenységeik alakitják az én időtöltésemet is, úgyhogy például hétvégén leginkább ritmikus gimnasztika versenyeken vagy a lovardában kapcsolódom ki a lelátón szurkolva nekik.

  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Impresszum

HR Spirit – www.hrspirit.hu Kiadó: Monster Magyarország Kft. 1132 Budapest, Váci út 18.Ügyvezető: Zétényi AnnaFőszerkesztő: Karácsony... Teljes cikk

Miről szól a HR Spirit?

Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Úgy gondoltuk, hogy ez a szó érzékelteti leginkább,... Teljes cikk

Mennyit keres egy HR-vezető?

Sorozatunkban a személyügyben kereshető összegeket vesszük nagyító alá különféle statisztikák segítségével. Kezdjük a HR vezetői pozícióval.... Teljes cikk