Megjelent: 2 éve

HR portré: Jagudits Ákos - Kirchhoff Hungária

Első diplomája filozófus, majd elvégezte a HR szakot is Pécsett. Pályáját Skóciában kezdte a Shetland-szigeteken. Mostani munkája előtti időszakából a tiszaújvárosi Jabilt emeli ki, ahol közel három évet töltött, 40 fős HR csapatot vezetett. Tavaly októberben nevezték ki a német hátterű, Esztergomban működő Kirchhoff Hungária HR igazgatójának. Az autóipari cég 30 milliárd forintos árbevételű, több mint 900 munkavállalót foglalkoztat. Jagudits Ákos az Esztergom mellett fekvő Táton él feleségével és 4 éves kislányával.

1. Mire különösen büszke eddigi pályafutása során?

A munkaerő megtartására és a fluktuáció csökkentésére. A Kirchhoffnál fél év alatt a felére csökkent a távozók aránya. Az eszköztárban szerepel többek között a vezetők felkészítése és tudatosítása a hatékony kommunikációra, a fluktuáció csökkentésének a bónuszrendszerbe illesztése vagy a munkavállalóink számára indított tanácsadási szolgáltatás. Dolgozóink bármilyen munkahelyi vagy privát probléma esetén külső szakértőhöz fordulhatnak telefonon a vállalat költségén.

2. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha is kapott?

Az ember életébe a tanulást és a sportot integrálni minden életszakaszban.

3. Mitől jó egy vezető?

A coach típusú vezetésben hiszek. A jó vezető nem megmondja, ki, merre haladjon  tovább, hanem okos kérdésekkel rávezeti kollégáit a megoldásra. A jó kérdések informálnak, az igazán jó kérdések transzformálnak.  Emellett fontos, hogy világosan elmondja elvárásait és legalább olyan világos elvek szerint számon is kérje azokat.

4. Mit becsül leginkább egy kollégájában, mit tolerál legkevésbé?

Aki egy kicsit többet tesz le az asztalra az elvárásoknál, például alternatívákat hoz be egy probléma megoldására. A minimalizmusból ugyanis csak középszerűség lesz. Nem tolerálom a csúsztatást, az időrabló homályos történeteket.

5. Van-e valamilyen technikája a hatékony időgazdálkodásra?

A delegálás eszközeit alkalmazom, igyekszem a csapatomban a feladatokat úgy elosztani, hogy jusson elég idő a stratégiával foglalkozni, ne operatív munkák töltsék ki a napot. Sokat segít, ha kijelölök időt a naptáramban az adminisztratív teendőkre, például azt emailek, telefonok megválaszolására.

Karrierút
 • 1994-2000 Filozófia diploma
  Pécsi Tudományegyetem
 • 2000-2003 HR diploma
  Pécsi Tudományegyetem
 • 2005-től- CIPD (cipd.co.uk) brit HR-es testület
  okleveles tag
 • 2003-2006 Brudolff Hotel Company - Skócia
  toborzási specialista
 • 2007-2011 Sanyo Manufacturing
  HR vezető
 • 2011-2013 OTIS
  HR vezető
 • 2013-2015 Jabil Circuit
  HR vezető
 • 2015. októbertől Kirchhoff Hungária
  HR-vezető


6. Szokott-e otthonról dolgozni?

Igen, előfordul, hogy reggel otthonról kezdem a munkát. Például emailek megválaszolásával, a napi feladatok delegálásával. Emellett kéthetente egy napot otthonról dolgozom. Előfordul az is, hogy távmunkából beugrok egy meetingre az irodába, aztán otthon folytatom a munkát. Autóval 15 perc alatt beérek Tátról, így könnyen lehet az irodai és az otthoni munkát kombinálni.

7. Milyen tanácsot adna egy most 18 éves, pályaválasztás előtt álló fiatalnak?

A Kirchhoff Hungáriáról
Az autóipari cég 30 milliárd forintos árbevételű, több mint 900 munkavállalót foglalkoztat. A Kirchhoff karosszériatípusok komplex fém és hibrid szerkezeti elemeit gyártja olyan márkáknak, mint a Suzuki, a Mercedes, az Audi, a BMW, a Skoda vagy a Porsche.

Hallgasson az ösztöneire, merjen próbálkozni, keresse az alternatív utakat. Utazzon, dolgozzon külföldön – én is éveken át ezt tettem nyaranta Németországban.

8. Mi kell ahhoz, hogy valaki versenyképes pályakezdő legyen HR-esként?

Nem kell feltétlenül HR-es végzettség. Amit én keresek a jelöltekben: lelkesedés, energia, szenvedély, tudatosság, akarat. Szeretem, aki bátor, mer próbálkozni és nem fél hibázni.

9. Mi tart manapság a legnagyobb kihívásnak a HR-ben?

A HR digitalizációs időszakot él. Kihívásnak tartom a papír alapról átállni a digitális HR-re nyelvben, kultúrában. Rengeteg a szoftveres fejlesztés például a kompetenciák menedzselésében, az utánpótlás tervezésében, a tehetségek megtalásában. Ezek újfajta tudást és alkalmazkodókészséget igényelnek a HR-esektől.

10. Hogyan kapcsolódik ki munka után?

Feleségemmel, kislányommal. Emellett a fizikum karbantartása és a stressz levezetése céljából sportolok: futok a természetben, futballozok. Szeretek tangóharmonikázni, időnként Táton fellépünk a zenekarunkkal.

 • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
 • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
 • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
 • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Impresszum

HR Spirit – www.hrspirit.hu Kiadó: Monster Magyarország Kft. 1132 Budapest, Váci út 18.Ügyvezető: Zétényi AnnaFőszerkesztő: Karácsony... Teljes cikk

Miről szól a HR Spirit?

Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Úgy gondoltuk, hogy ez a szó érzékelteti leginkább,... Teljes cikk

Mennyit keres egy HR-vezető?

Sorozatunkban a személyügyben kereshető összegeket vesszük nagyító alá különféle statisztikák segítségével. Kezdjük a HR vezetői pozícióval.... Teljes cikk