Megjelent: 9 éve

Karrier: hogyan légy ismert szakmai körökben?

Június végén indult, mára egyre többen használják Magyarországon is a BeKnown-t, a Facebook szakmai kapcsolatépítő alkalmazását. Aki még nem próbálta ki, most itt az ideje belekezdeni a közösségi médiás karrierépítés új formájába.

"Élethosszig tartó kapcsolatépítés." Aki ebben a szellemben egyengeti pályáját, sokkal nagyobb valószínűséggel talál állást, ha baj van. Minimális kapcsolatrendszerrel 6-12 hónapba is beletelik egy új munka megszerzése. Aki ügyes a networkingben, annak azonnal vagy néhány hét leforgása alatt lehet új munkahelye. Gyakori hiba azonban, hogy akkor kezdenénk a kapcsolatépítést, amikor kirúgtak a munkahelyünkről. Az már késő. Folyamatos erőfeszítést igényel a kapcsolatok ápolása. Fontos, hogy ismerőseink lássák erősségeinket, előnyös tulajdonságainkat. Egy-egy munkára ugyanis csak az ajánl be minket, aki biztos abban, hogy velünk "nem égeti be magát".
Míg régebben a kapcsolati háló személyes találkozásokon át alakult ki, az internet előretörésével változott a helyzet. Mára a közösségi oldalakon percenként szerezhetőek új ismerősök és a régiekkel is könnyebb tartani a kapcsolatot. Mindez nem váltja ki a személyes találkozás erejét, inkább annak kiegészítője.

Ebbe a trendbe illeszkedik a "Be known" (Légy ismert) a Monster állásportál karrierépítést támogató, ingyenesen letölthető alkalmazása (http://apps.facebook.com/beknown/login), amely a közösségi médiás álláskeresés új eszközévé vált. Az alkalmazás célja a szakmai kapcsolatépítés és a sikeres álláskeresés elősegítése.

Mire is használható?

A felhasználók önéletrajzszerű saját oldalt hozhatnak létre fényképpel, szakmai ajánlásokat gyűjthetnek ismerőseiktől, amelyek megjelennek saját oldalukon. Ez a jelenlét olyan mint egy szakmai telefonkönyv: aki nincs benne, azt kisebb eséllyel keresik. Sőt, ennél több is: az ügyes karrierépítők tudatosan formálják szakmai image-üket. Közösséget építenek a szakmájukban meghatározó döntéshozókkal, információkat osztanak meg velük, újdonságokra hívják fel figyelmüket. Jelzik, követik a legújabb változásokat.

Az alkalmazás megkönnyítheti a kapcsolatfelvételt egy-egy megcélzott munkaadóval is. Ha ugyanis szakmai ismerőseink vagy azok ismerősei között van olyan kontakt, aki éppen annál a munkaadónál dolgozott vagy dolgozik, máris könnyebb helyzetben van a pályázó: első kézből kaphat információkat a kiválasztásról, sőt, ismerőse akár beajánlhatja is őt.

Elkülönül a szakmai és a privát én

A BeKnown további előnye, hogy a felhasználók elkülöníthetik privát és szakmai kapcsolataikat (külön Facebook- és külön BeKnown-adatlappal). Utóbbi problémát a Monster egy friss felméréssel támasztja alá: a KRC Research júniusban négy nyugat-európai ország közel 3000 álláskeresőjét kérdezte: a facebookot használók 67 százalékát aggasztotta a privát és a szakmai kapcsolatok keveredése személyes oldalán. Például sokaknak gondot okozott, hogy üzleti kapcsolataik látták a közelebbi ismerősöknek szánt privát fotókat, üzeneteket. A BeKnown-nal ez kettéválasztható.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter