Megjelent: 8 éve

Kell-e helyettesítenem a kollégámat a saját munkaidőmön felül?

Egy olyan irodában dolgozom, ahol összesen ketten vagyunk. A nyitva tartásunk hivatalosan 09:30-18:00. Az én munkaidőm szerződés szerint 08:00-16:30, kolléganőmé 09:30-18:00. Ha a kolléganőm szabadságra megy, én köteles vagyok a nyitva tartás szerinti időben dolgozni? Ha igen, mi ennek a hivatalos eljárási módja a munkáltató részéről? Mennyi idővel előtte kell erről engem értesíteni? Kell-e egyáltalán bármilyen hivatalos formában ezt megtenniük?

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Amennyiben valamelyikük szabadságra megy, ezek szerint 8-18 óráig kell munkát végeznie a másik személynek. Úgy sejtem, hogy nem munkaidőkeretben dolgoznak, hanem heti 40 órában általános munkarendben hétfőtől péntekig, a szombat és a vasárnap a heti pihenőnapjuk. Az átmenetileg napi 10 óra munkavégzésnek nincsen törvényi akadálya. A munkáltató a munkaidőt hét napra és legalább egy hétre előre be kell, hogy ossza. Önnek tehát tudnia kell arról előre, hogy ha helyettesítenie kell valakit, hiszen tájékoztatnia kellene arról, hogy ekkortól eddig napi 10 órát oszt be Önnek munkára. A beosztásától eltérő munkaidő rendkívüli munkaidő lesz, melyre pótlékot is kell kapnia. Azt is tudnia kell ugyanakkor, hogy rendkívüli munkavégzést, azaz a munkaidő-beosztástól eltérő munkavégzést a munkáltató bármikor elrendelhet. Erre van egy éves óra keret, de azt nyilván nem meríti ezzel ki. A rendkívüli munkavégzést ráadásul nem kell írásban elrendelnie. A felek együttműködési kötelezettségéből következőleg Önnel is kellene egyeztetnie, hogy nincsen-e olyan súlyos és méltányolható körülmény, ami miatt ez esetlegesen nem alkalmas Önnek (beteg gyermek, idős szülő stb.) Ilyen körülmény azonban ritka, erre ne építsen.

A lényeg az, hogy a munkáltatónak elég tág kereteket biztosít a jog arra, hogy ezekre a körülményekre reagáljon. Az Ön esetében ezt pótlék fogja kompenzálni feltehetőleg.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Hogyan tudom igazolni a munkaviszonyom, ha korábban egy helyen nem jelentettek be?

Nyugdíjba készülök. Hogyan tudnám igazolni a munkaviszonyomat, ha nem jelentettek be 1955 és 1996 között, de ténylegesen ott dolgoztam? A volt... Teljes cikk

Váltásos munkarend esetén hogyan illet meg szabadság?

Váltásos munkarendben dolgozom 12-24,12-48. A munkáltató munkaszüneti napra szabadságot írt ki részemre, de a munkaszüneti napot nem számolja el... Teljes cikk

Beoszthat-e hétvégén nappalra és éjszakára is a munkáltató?

12 órás kétműszakos munkarendben dolgozok idősek otthonában, közalkalmazott vagyok. A munkarendünk nem szabályosan folyamatos. Az lenne a kérdésem,... Teljes cikk