Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Kétéves európai program a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére

Kétéves menetrendről határoztak az európai fiatalok munkanélküliségének csökkentése érdekében az Európai Unió állam- és kormányfői, munkaügyi miniszterei, valamint a legfőbb európai intézmények vezetői kedden Párizsban, a kérdésről rendezett uniós fórumon - közölte a találkozót követő sajtótájékoztatón a francia államfő.

Francois Hollande három fő feladatot jelölt meg a fiatalok munkahelyteremtése érdekében: képzési programok beindítását, a munkaerőpiacra lépés támogatását, valamint a vállalatalapítások támogatását."Megvan a menetrend, a prioritások és a pénzügyi források" - hangsúlyozta a francia elnök, aki "legfőbb feladataként" jelölte meg a fiatalok munkahelyteremtését. A vendéglátó államfő üdvözölte, hogy a párizsi konferencián résztvevő uniós tagállamok és az európai intézmények vezetői a kérdést súlyának megfelelően kezelik, utalva arra, hogy az Európai Unió úgynevezett ifjúsági garancia programja két éven belül megvalósul.

Ennek lényege, hogy egyetlen európai fiatal se maradjon négy hónapnál tovább állás vagy képzés nélkül. Minden uniós tagállam még az év vége előtt elkészíti a saját garanciaprogramját, amelyet egy brüsszeli bizottság fog decemberben jóváhagyni, s ezek finanszírozása január 1-jével megkezdődhet. Hollande szerint "egy generáció jövője most a tét, azé a generációé, amelyet a munkanélküliség évek óta a leginkább sújt, s amely kétségek között, sőt reménytelenségben él". A francia elnök szerint a közel 6 millió európai fiatal munkanélküli "túl sok". "Az a cél, hogy minél gyorsabban lépjünk, és a döntés megszülessen minden országban" - hangsúlyozta Hollande.

Francia-német közös kezdeményezésre először július 3-án Berlinben rendeztek hasonló jellegű, nagyszabású konferenciát a fiatalok munkahelyteremtése érdekében. A második párizsi találkozóra 24 uniós ország állam- és kormányfője, munkaügyi minisztere, valamint a legfőbb európai intézmények vezetői, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, José-Manuel Barroso, az Európai Bizottság, Martin Schulz, az Európai Parlament és Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke volt hivatalos.

Angela Merkel német kancellár a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a párizsi konferencia bátorítás lehet minden érintett fiatal európai munkanélküli számára. Arra is felhívta figyelmet, hogy az Európai Unió a szükséges döntéseket már meghozta, a felelősség mostantól a nemzeti kormányokon van a programok megvalósításában. A német kancellár arra kérte a tagállamokat, hogy minél gyorsabban alkossák meg a nemzeti programokat annak érdekében, hogy ezek finanszírozását megteremthessék európai szinten.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kiemelte: Brüsszel elkötelezett annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban minden kellő eszközt megteremtsen a fiatalok munkanélküliségének enyhítésére. "A tagállamoknak fel kell lépniük annak érdekében, hogy ne legyen elveszett generáció" - fogalmazott Barroso. Hozzátette: "konkrét és gyors eredmények kellenek, amelyek elképzelhetetlenek az egyes országok elköteleződése nélkül". Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke jelezte, hogy a legtöbb uniós országban a munkaerőpiac reformjára van szükség.

Azt is bejelentette, hogy a harmadik hasonló jellegű, nagyszabású találkozót a fiatalok foglalkoztatásának javításáról Rómában fogják megrendezni. Párizsi források szerint összességében az uniós országok az Európai Beruházási Bank (EIB) segítségével, 2013 és 2015 között 40-45 milliárd eurót (12-13,5 ezer milliárd forintot) szánnak az érintett korosztály munkahelyteremtésére. A munkanélküliség a 25 év alattiak körében átlagosan közel 24 százalékos az uniós országokban. A helyzet Németországban és Ausztriában a legjobb, ahol a fiataloknak 7,7, illetve 8,6 százaléka állástalan. Magyarországon 27 százalék körüli a munkanélküli fiatalok aránya. A legrosszabb a helyzet Spanyolországban és Görögországban, ahol a 18 és 24 év közöttiek 56, illetve 61,5 százaléka keres munkát.

Orbán: Lényegében mi minden hangszeren játszunk otthon

"Lényegében mi minden hangszeren játszunk otthon" - fogalmazott a Orbán Viktor magyar kormányfő újságíróknak nyilatkozva az európai fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelemről szóló európai uniós tanácskozás után. Az európai eredmények egyelőre szerények - nagyon kevés ország van, ahol a fiatalok munkanélkülisége nem nő, hanem csökken -, ám a párizsi konferencián általában olyan típusú megoldásokról beszéltek a résztvevők, amelyek a magyar jogrendnek már részei - mondta Orbán Viktor a francia fővárosban. Példaként említette a munkahelyvédelmi akcióterv intézkedéseit, valamint a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programokat.

Szavai szerint jól látható, hogy Európában ma erős tanácstalanság uralkodik a kérdésben, aminek az az oka, hogy mindenki tudja: a legegyszerűbb módja a munkanélküliség elleni harcnak az adó vagy a szociális járulék mértékének csökkentése, így ugyanis a vállalkozások könnyebben tudnak munkát adni az embereknek.

Ám mivel az államok eladósodottak - folytatta -, nem tudják használni ezt az eszközt, így "gúzsba kötve kell táncolni", s olyan módszereket próbálnak találni, amelyek adócsökkentés nélkül is eredményre vezethetnek. Igazi "felgyógyulást" azonban csak az adócsökkentésektől és az annak nyomán előálló gazdasági növekedéstől lehet remélni - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Beszámolt arról is: a párizsi tanácskozáson sikerült véglegesíteni azt a javaslatot - amelyet még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia -, hogy legyen pénz az uniós költségvetésben a tagállamok számára kifejezetten a fiatalok munkanélküliségének enyhítésére. Ebből a csomagból Magyarország 15 milliárd forintnyi euróhoz juthat - tájékoztatott Orbán Viktor, kijelentve, hogy "ezt igénybe is fogjuk venni".
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Balesetben elhunyt munkatársát gyászolja az Országos Mentőszolgálat

A mentőgépkocsivezető novemberben szenvedett balesetet munka közben. Teljes cikk

Így készülhetnek fel a családi cégek a közelgő recesszióra

Újabb gazdasági visszaesés közeleg, hazánkba azonban várhatóan lassabban és kevésbé markánsan gyűrűzhet be a recesszió, mint tíz évvel... Teljes cikk

Novemberben 44 százalékkal több cég szűnt meg, mint amennyi létrejött

Novemberben 2112 cégalapítás mellett 3033 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, 44 százalékkal több cég szűnt meg, mint amennyi létrejött -... Teljes cikk