Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter - a menekültválság állhat a háttérben

Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter. Döntését Orbán Viktor kormányfő elfogadta, majd Simicskó Istvánt kérte fel a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására. Az ellenzék a lemondás mögött a menekültválságot sejti.

Hétfőn a Kormányzati Információs Központ tudatta az MTI-vel, hogy ülésezett a kormány nemzetbiztonsági kabinetje, ahol áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról. A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezek után a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására felkérte Simicskó Istvánt, aki mostanáig a sportért felelős államtitkári posztot töltötte be.

Hende Csaba 1960. február 5-én született Szombathelyen. 1983-ban az ELTE-n szerzett jogi diplomát, majd Szombathelyen ügyvédként kezdett dolgozni. 1991-től 1994-ig a Honvédelmi Minisztérium parlamenti titkára, jogi főosztályvezetője, majd kabinettitkára volt. Az első Orbán-kormányban, 1998-2002 között az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára, 2002-től Orbán Viktor kabinetfőnöke volt. 2010 óta volt honvédelmi miniszter.

1988 novemberétől a Magyar Demokrata Fórum tagja volt. 1991-től az MDF országos választmányának, 1996-2002 között elnökségének tagja volt, majd 2002 nyarán lemondott az MDF-ben betöltött tisztségeiről, s Orbán Viktor felkérésére a polgári körök irányítójaként tevékenykedett. 2004 júniusában kilépett az MDF-ből, szeptemberben a Fidesz tagja, a Vas megyei elnökség tagja lett.


Az ellenzék a miniszter lemondásának okát találgatja

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a magyar állampolgároknak joguk van tudni, hogy miért mondott le valójában Hende Csaba honvédelmi miniszter. Vadai Ágnes, a párt országgyűlési képviselője, aki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának is tagja, szerint nem véletlen, hogy "öt év hozzá nem értés, átgondolatlanság és károkozás után" Hende Csaba most nyújtotta be lemondását, amikor "az Orbán-kormány kevesebb, mint két héten belül készül bevetni a Magyar Honvédséget a magyar-szerb határon".

Ugyanakkor Vadai Ágnes szerint Hende Csaba távozása annyiból "érdekes fejlemény, hogy Hende Csaba múlt héten még az Országgyűlésben bizonygatta, hogy miért is lesz jó a magyar hadsereg belföldön történő bevetése".

A DK ezért felszólította Hende Csabát: mondja ki lemondása valódi okát, hogy "nem ért egyet a magyar katonák déli határon történő bevetésével vagy előre sikertelennek ítéli a hadsereg menekültek feltartóztatására irányuló bevetését".

Az LMP szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfői lemondásának hátterében a menekültválság kormányzati kezelése állhat. Gál József, az ellenzéki párt szóvivője az MTI-nek hétfő este telefonon nyilatkozva azt mondta, lehet, hogy Hende Csaba sem értett egyet a honvédség bevetésével, tudatában lehetett annak, hogy ebben az állapotában nem lennének képesek a honvédek ellátni e rájuk bízott feladatot.

Közlése szerint "az egész kormányt terheli a felelősség azért, hogy nem voltak képesek kezelni a menekülthullámmal járó helyzetet". Lehet, hogy a honvédelmi miniszter lemondása is csak egy jele annak, hogy kapkodás van a kormányon belül - vélekedett.

A honvédelmi miniszter távozását nem lehet másként értékelni, mint a "kerítésépítő politika" teljes kudarcának - közölte a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) hétfőn az MTI-vel.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter