munka  jog  LMP 
Megjelent: 10 éve

LMP: intézményesítették a cselédséget a kormánypártok

A kormánypártok intézményesítették a cselédséget az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megszavazásával. Az LMP szerint nem lehet úgy legális munkavállalási formát teremteni, hogy a munkavállalók körülményei a feketemunkához képest nem változnak.

Az Lehet Más a Politika párt (LMP) üdvözli, hogy a kormánypártok a törvényjavaslattal rávilágítottak az eddig el nem ismert házimunka gazdasági értékére. Ám a háztartási munkák teljes jogú munkaként való elismerése úgy érhető el, ha az ilyen munkát végzőknek társadalmi és nyugdíjjuttatásokat, valamint megfelelő jogokat biztosítunk.

Az LMP szerint sajnálatos, hogy ennek ellentmondva az egyenlőtlen munkaerő-piaci viszonyokat tovább fokozó cselédtörvényre mondott csütörtökön igent a Fidesz-KDNP frakciószövetség. A párt szerint munkaadó jól jár, hiszen olcsón és legálisan fogadhat fel alkalmi munkavállalókat - a kormány még jobban, mert javulhatnak a statisztikai adatok -, de a munkavállaló súlyos árat fizet azért, ha legálisan akar dolgozni:

- nem lesz egészségbiztosítása,
- nem lesz nyugdíj-megtakarítása,
- minimumbérre, szabadságolásra, betegellátásra - legalábbis a törvény szerint - nem számíthat munkaadójától

Kaufer Virág, az LMP országgyűlési képviselője szerint úgy tűnik, a kizárólag férfiakból álló kormány úgy képzeli a nők társadalomban betöltött szerepének erősítését, hogy cselédsorba küldi őket. A háztartási munkák jelentős részét ugyanis nők végzik. Azok, akik fiatal pályakezdőként, kisgyermekes édesanyaként, ötvenes éveiben járó nőként - vagy hiányos képzettségük miatt - nehézkesen tudnak elhelyezkedni szakmájukban.

A munkavállalók körének kiszélesítése és az alulképzettek munkaerő-piaci integrációja nem mehet végbe a kiszolgáltatottság növelésével és a nemek közti esélyek differenciálásával. Ehelyett kiszámítható, átlátható és társadalmi védettséggel járó munkahelyekre van szükség, amelyek a gyermekvállalást és családalapítást is lehetővé teszik mindkét nem számára.

Az LMP hosszú távon az adórendszer egyszerűsítését, az egész gazdaságra kiterjedő járulékcsökkentést, a részmunkaidő és az atipikus munkavállalás valós támogatását látja megoldásnak, amely a feketegazdaságból vagy segélyből élők, illetve a főállású munkát vállalni nem tudó nők és férfiak elhelyezkedési lehetőségeit valóban javítaná.

OS
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk