kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Milyen jogok, pótlékok, juttatások járnak a törvény szerint a vagyonőröknek?

Kérem, ne csak általánosságokat másoljon át a törvénykönyvből, számunkra érthetetlen, szaknyelven leírt és többféleképpen értelmezhető paragrafusokat, hanem, tételesen, az alábbi kérdésekre, és csak a vagyonőrökre vonatkozó jogszabályokat ismertetve adjon érthető, átlátható, és konkrét válaszokat! Milyen jogok, pótlékok, juttatások járnak a törvény szerint a vagyonőröknek, akik 24/48 beosztásban minimum 240 órát dolgoznak havonta? 1. Fizetett szabadság van-e? Hány óra jár? Mikor, hogyan kell kiadni azt a munkáltatónak? 2. Államilag hivatalos ünnepen( pl. dec. 25.,26., húsvét vasárnap, hétfő, pünkösd vasárnap, hétfőn, nemzeti ünnepen, stb. és azoknak éjszakáján történő munkavégzés) után a munkáltató köteles-e adni és mennyi a műszakpótlék, van-e egyéb járandóság? 3. Szombaton reggel, 06 órától, másnap, azaz, vasárnap reggel 06-ig jár-e valami hétvégi pótlék vagy bármi más juttatás? 4. Vasárnap, reggel, 06 órától, másnap, azaz hétfő reggel 06-ig ledolgozott 24 óra munka után milyen, mennyi egyéb juttatás jár a vagyonőrnek? 5. Ha tovább kell benn maradni a 24 óra szolgálat után, túlóra jár-e? mennyi? 6. Ha a 24 órás szolgálat után, másnap a munkáltató berendel, azaz csak 24 órás a pihenés a 48 helyett, milyen kompenzáció, vagy anyagi ellenszolgáltatás jár? 7. A 24 órás szolgálat közben, éjszaka jár-e megszakítás nélküli, vagy bármilyen pihenés, alvás? Ha a vagyonőr elalszik az éjjel, mert a munkáltató szerint nem jár pihenés, levonhatnak-e a fizetéséből? 8. Levonhatnak-e úgy, hogy azt sehol sem tüntetik fel? 9. A munkáltatótól munkaruha, nadrág, ing, pulóver cipő, kabát, jár-e a vagyonőrnek, vagy a dolgozó köteles ezeket maga megvenni, ha a munkáltató előírja milyen legyen a munkaidőben viselt ruházat? 10. A munkába járáshoz, ( pl. benzinpénz, bérlet) kell-e a törvény szerint a munkáltatónak pénzzel hozzájárulnia ill. azt neki megvenni?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Először is szeretném leszögezni, hogy a HR Portál ezzel a tevékenységével segítséget nyújt a jogot nem ismerők számára, nem helyettesíti azonban az ügyvédet adott esetben, hiszen ez nem egy jogsegély szolgálat. Azokra a kérdésekre, amik érthetőek és világosan körvonalazott problémákat írnak le, igyekszem hasonlóképpen válaszolni. Amennyiben a válasz nem érthető, szívesen kiegészítem, adott esetben korrigálom is. Ennyit vállalok, többet nem. Ez pedig nem kevés, amennyiben egyszer ügyvédhez fordul, meg fogja érteni mire gondoltam.

Szabadsággal a munkavállalók rendelkeznek, azaz azon személyek, akikkel munkaszerződést kötött a munkáltatójuk. Megbízás (vállalkozás) nem hoz létre munkaviszonyt és nem keletkeztet így szabadságot sem. A szabadság mértékére nézve a munkaszerződése és a Munka törvénykönyve rendelkezései az irányadóak. A magyarorszag.hu oldalon hozzáférhető az Mt., a 115.§-tól kezdődő rendelkezések alapján kell kiszámolni a szabadságot. Ehhez nem kell jogásznak lenni. A szabadság ugyanis néhány tényezőtől függ csupán. Van alap és pótszabadság. Az alapszabadság 20 nap, pótszabadság pedig az életkor és a gyermekek száma alapján jár leggyakrabban. A szabadságot minden esetben a munkáltató adja ki, 15 nappal előre kell a munkavállalónak szólnia. 7 nappal a munkavállaló rendelkezik, erre is vonatkozik a 15 napos előzetes bejelentési határidő. Ezt a 7 napot is a munkáltató adja ki. Bizonyos esetekben a munkáltató a kiadott szabadság időpontját megváltoztathatja, illetve sürgős szükség esetén be is rendelheti a szabadságáról a munkavállalót, természetesen a költségek kifizetésével együtt.

Munkaviszony esetén a munkaszüneti napon történő munkavégzésért 100 százalék bérpótlék jár. 100 százalék bérpótlék jár pünkösd vasárnap és a munkaszüneti napra eső vasárnapra is. Azt a munkavállalót, aki esetében a beosztás szerinti napi munkaidő kezdő időpontja havonta a munkanapok legalább 1/3-a esetében eltér, és a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább 4 óra eltérés van, a 18:00 és 06:00 közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén 30 százalék pótlék illeti meg. A délutáni és az éjszakai műszakban, valamint a megszakítás nélküli munkarendben történő munkavégzésre vonatkozóan külön pótlékot nem határoz meg a törvény.

Szombati pótlék nincsen. A munkavállalónak - a műszakpótlékra jogosult munkavállalót kivéve - éjszakai munkavégzés esetén (22-06), ha ennek tartama az egy órát meghaladja, tizenöt százalék bérpótlék jár. Aki műszakpótlékot kap, annak éjszakai pótlék azon felül ugyanazon időtartamra nem jár. A vasárnapi munkavégzésért 50 százalékos bérpótlék jár (bizonyos esetekben 100 százalék). Nem jár azonban bérpótlék azoknak, akik rendes munkaidőben eleve számolhatnak vasárnapi munkavégzéssel, az ő esetükben ugyanis ez nem rendkívüli körülmény. Az Ön esetében szerintem az új Mt. alapján nem kell vasárnapi pótlékot fizetni. Vasárnap reggel 6-tól hétfő reggel 6-ig ugyanezek a szabályok.

A munkavállaló napi munkaideje készenléti jellegű munkakörben - a felek megállapodása alapján - maximum 24 óra. Ebbe a munkaidő beosztástól eltérő munkaidő is beleszámít. Efelett nem rendelhető el munkavégzés.

A 24 órás munkavégzés után nem kell 48 órás pihenőidőt biztosítani a munkavállalónak. A munkavállaló arra jogosult, hogy a munkaidő-keret átlagában 48 óra, egyébként heti legalább 40 óra pihenőideje meg legyen. Természetesen a napi pihenőidőnek is meg kell lennie (11 v 8 óra). Amennyiben viszont a munkaidő-beosztásától eltérően berendelik, abban az esetben a rendkívüli munkavégzés szabályai érvényesülnek. Ezért 50 százalék bérpótlék vagy szabadidő jár. Amennyiben a heti pihenőidőre rendelik el, ahelyett 100 százalék bérpótlék jár vagy 50 százalék és pihenőidő.

A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartama a hat órát meghaladja, húsz perc, amennyiben a kilenc órát meghaladja, további huszonöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani. Munkavégzés közben nem aludhat el, hiszen alapvető kötelezettsége a rendelkezésre állás. Azért engedi a munka törvénykönyve az ilyen esetekben a hosszabb tartamú munkavégzést, mert un. készenléti jellegű munkakörről van szó, azaz nem 24 órás folyamatos munkáról beszélünk. Az igénybevétel mértéke (terhelés) nem állandó és folyamatos.

Amennyiben nem végez munkát, nem áll rendelkezésre (fő kötelezettség), "levonhatnak" a fizetéséből. Minden hónap 10. napjáig a munkabérről a munkavállalók tájékoztatást kapnak írásban. Ebből az elszámolás helyességének, a levonásoknak, illetve a levonási jogcímeknek ki kell derülniük. EZ azonban nem levonás. A munkáltató ugyanis a jogos követeléseit sem vonhatja le automatikusan. Itt csupán annyi törtét, hogy nem állat rendelkezésre és arra az időtartamra nem kapott bért.

A munkaruha biztosításának a kötelezettsége az új Munka törvénykönyvében már nem kapott helyet. Ez azt jelenti, hogy alapvetően nem kötelezettsége a munkáltatónak. A munkáltatónak csupán a védőruhát kell biztosítania. A munkáltató azonban köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkavégzésével összefüggésben indokoltan felmerül. Hivatkozzon erre.

Végezetül az utazási költségek megtérítésére csupán szűk körben van lehetőség. Amennyiben közigazgatási határon kívülről érkezik tömegközlekedéssel, a költségei megtérítendőek. A további bonyolult részletektől megkímélem.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jogszerűen nem fizették ki a túlóráimat, ha táppénzen voltam?

12 órában dolgozom, ez év januárban 192 órát dolgoztam le, 176 óra helyett, így lett 16 óra túlórám. Februárban voltam betegszabadságon 3 napot.... Teljes cikk

Felmondási idő alatt is jár a temetési szabadság?

A 2 nap temetési szabadság arányosítható-e, ha felmondási idő alatt történt? Teljes cikk

Mit tudok tenni, ha nem kaptam meg a béremet a munkaviszony megszűnését számított 5 munkanapon belül?

Január 31-én szűnt meg a munkaviszonyom, tudomásom szerint az 5. munkanapon meg kellett volna kapnom a béremet és a papírjaimat, viszont ez még a mai... Teljes cikk