Megjelent: 1 éve

Fél éves próbaidő jöhet

A kormány a tervek szerint a nyáron a konvergencia program részeként átalakítja a foglalkoztatás szabályait, az új munkatörvénykönyve 2012. január elsejével léphet életbe. Az álláskeresési járadék folyósítási idejének 9-ről 3 hónapra csökkentése már korábban kiszivárgott, a 6 hónapos próbaidő és a 44 órás – plusz kompenzáció nélküli – munkahét lehetősége azonban új elemnek számít - írja a Népszava.

A szabadság kurtítása a családosoknak lehet hátrány


Adler Judit, a GKI foglalkoztatáspolitikai kutatója a lapnak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések csak látszólag kedveznek a munkáltatóknak, valójában ezek kétélű fegyverek. Így például ha hosszabb a próbaidő, nem csak hosszabb időn át lehet indoklás nélkül kirúgni a dolgozót, de ő is minden további nélkül elmehet. Egyébként ez nem jelent óriási változást a már elterjedt határozott idejű szerződésekhez képest. A munkaidő átrendezésétől sem remélhető semmi új, mivel ez is inkább csak a meglévő gyakorlat legalizálása, számos munkáltató eddig is kiadta máskor a túlórákat, ahelyett, hogy kifizette volna.


A kormány munkaerő-piaci lépései, a sok megvonás és szigorítás azonban egyértelműen rontja a dolgozók közérzetét, és így rontja a munkavállalási hajlandóságot is. Adler Judit szerint, ami a szabadság esetleges megrövidítését illeti, az már csak azért is tarthatatlan, mert például az állami cégek hajlamosak karácsony és újév körül mindenkit szabadságra küldeni. Ha nem marad több keret, nyáron, az iskolai szünetben nem lehet pihenni, ami nyilván nem segíti a családok életét.


2011. április 22.


  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter