Megjelent: 2 éve

Fél éves próbaidő jöhet

A kormány a tervek szerint a nyáron a konvergencia program részeként átalakítja a foglalkoztatás szabályait, az új munkatörvénykönyve 2012. január elsejével léphet életbe. Az álláskeresési járadék folyósítási idejének 9-ről 3 hónapra csökkentése már korábban kiszivárgott, a 6 hónapos próbaidő és a 44 órás – plusz kompenzáció nélküli – munkahét lehetősége azonban új elemnek számít - írja a Népszava.

A szabadság kurtítása a családosoknak lehet hátrány


Adler Judit, a GKI foglalkoztatáspolitikai kutatója a lapnak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések csak látszólag kedveznek a munkáltatóknak, valójában ezek kétélű fegyverek. Így például ha hosszabb a próbaidő, nem csak hosszabb időn át lehet indoklás nélkül kirúgni a dolgozót, de ő is minden további nélkül elmehet. Egyébként ez nem jelent óriási változást a már elterjedt határozott idejű szerződésekhez képest. A munkaidő átrendezésétől sem remélhető semmi új, mivel ez is inkább csak a meglévő gyakorlat legalizálása, számos munkáltató eddig is kiadta máskor a túlórákat, ahelyett, hogy kifizette volna.


A kormány munkaerő-piaci lépései, a sok megvonás és szigorítás azonban egyértelműen rontja a dolgozók közérzetét, és így rontja a munkavállalási hajlandóságot is. Adler Judit szerint, ami a szabadság esetleges megrövidítését illeti, az már csak azért is tarthatatlan, mert például az állami cégek hajlamosak karácsony és újév körül mindenkit szabadságra küldeni. Ha nem marad több keret, nyáron, az iskolai szünetben nem lehet pihenni, ami nyilván nem segíti a családok életét.


2011. április 22.


  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter