Megjelent: 2 éve

Hasznot hozó vendégmunkások

A jól képzett, fiatal kelet-európai vendégmunkások sokkal többet fizetettek be adó és járulék formájában a brit államkasszába, mint amennyi kedvezményt igénybe vettek. A 2004-ben csatlakozott EU-tagállamokból érkezők alkalmazásával a brit gazdaság jól járt - áll az egyik londoni egyetem friss felmérésében.

A Kelet-Európából érkezők átlagosan jóval fiatalabbak, kevesebb eltartásra szoruló gyermekük van, és átlagosan jobban is képzettek, mint a hazai lakosság, áll a felmérésben.


A foglalkoztatottsági arány körükben 90 százalékos a férfiak esetében és 74 százalékos a nők között, a brit munkaképes korú lakosságra jellemző 78, illetve 71 százalékos ráta helyett.


Több pénzt fizettek a közösbe, mint amennyit kivettek


A University College London számításai szerint a kelet-európai EU-tagállamok munkavállalói összességében 37 százalékkal többet fizettek be a brit költségvetésbe közvetlen és közvetett adók formájában, mint amilyen értékben kedvezményeket és közszolgáltatásokat igénybe vettek például az oktatásban, az állami egészségügyben vagy a szociális lakásellátásban.


Christian Dustmann professzor, a tanulmányt készítő egyetemi intézet vezetője a csütörtöki Financial Timesnak azt mondta: a keletiek mindezek alapján jelentős mértékben nettó befizetői a brit államháztartásnak, vagyis nemhogy pótlólagos terhet nem jelentenek a brit jóléti rendszerre, de jelenlétük erősíti a brit közfinanszírozás helyzetét.
A súlyos brit recesszió azonban most már a kelet-európai munkavállalók bevándorlását is alaposan fékezi.


36 százalékkal kevesebb kelet-európai jött


A brit statisztikai hivatal legutóbbi kimutatása szerint az idei első negyedévvel zárult egy évben 133 ezer kelet-európai munkavállaló jegyeztette be állását, 36 százalékkal kevesebb, mint a tavaly márciussal véget ért tizenkét hónapban, amikor 207 ezren érkeztek a keleti EU-országokból a brit munkapiacra.


Az eddigi csúcsidőszakhoz - a 2007. márciussal zárult évhez - képest 43 százalékos volt a visszaesés, abban az esztendőben ugyanis 231 ezer kelet-európai vállalt állást az azóta mély recesszióba süllyedt Nagy-Britanniában.


Az idei első három hónapban a 2004-ben EU-taggá lett nyolc kelet-európai országból - Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyelországból és a balti államokból - 23 ezren folyamodtak nagy-britanniai munkaviszonyuk bejegyzéséért. Ez az öt évvel ezelőtti bővítés óta a legalacsonyabb negyedéves adat volt. A tavalyi azonos időszakban még csaknem 49 ezer új munkavállaló érkezett a nyolc keleti EU-tagállamból a brit munkapiacra.


2009. július 24.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Megvan az ország legjobb női és férfi targoncása

Hét hónapja targoncázik, most első munkahelyén dolgozik a Tisza Logisticsnél. Ő Barnóczki Regina (lent a fotón), aki a csütörtökön a budapesti... Teljes cikk