Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 hónapja

Így tűnhet el a pénz a SZÉP Kártyáról

Aki kapott 2013-ban Széchenyi Pihenő Kártyára juttatást, annak érdemes az elkövetkezendő napokban utánanézni, hogy felhasználta-e már ezt az összeget. Azért különösen aktuális ez most, mert a 2013-ban a SZÉP Kártyára kapott (fel nem használt) juttatás 2015. május végétől már nem lesz elérhető. Ezt követően a megmaradt összeget június végén a kártyaszolgáltató a munkáltató számlájára utalja vissza, aki ezt egyéb bevételként könyvelheti – írja Fata László cafeteria-szakértő.

images

imagesHa valaki a 2013-as juttatását követően már többet költött a kártyájával, mint a tavalyelőtti feltöltés, akkor nem kell izgulnia akkor sem, ha éppen van még elérhető egyenlege a SZÉP Kártyán. 2015. május végén a visszautalás csak a 2013-as, még megmaradt egyenleget érinti. A később kapott felöltéseket még a feltöltést követő második év május 31-ig fel lehet használni.


Legkönnyebben a kártyaszolgáltatók elektronikus felületén, internetoldalán ellenőrizhetjük az egyenlegünket, de van ahol már mobil alkalmazás is segíti a tájékozódást.


Mit tehetünk?


A legkönnyebb úgy tudjuk elkölteni a határidős egyenlegünket, ha május végéig valóban igénybe veszünk olyan szolgáltatásokat, amit fizethetünk SZÉP Kártyával.


- Kézenfekvő felhasználás lehet a szálláshely szolgáltatás, de kisebb összegeknél egy-egy fürdőbelépőt is vásárolhatunk, hiszen mindkét területen fizethetünk a SZÉP Kártya bármelyik alszámlájáról – foglalja össze Fata László cafeteria-szakértő. Amennyiben nem lesz lehetőségünk május végéig elutazni egy wellness hétvégére úgy több megoldási lehetőség adódik arra, hogy felhasználjuk a 2013-as összeget.


Az egyik, hogy egy későbbi időpontra foglalunk, melyhez kapcsolódóan előleget fizetünk. Ha nem tudjuk pontosan behatárolni a későbbi pihenésünk időpontját, akkor vásárolhatunk olyan utalványt például egy szállodánál, melyet majd egy számunkra kedvező időpontban válthatunk be.
Szükség esetén a család is besegíthet az elköltésbe. Na, nem úgy, hogy odaadjuk nekik a kártyát, hiszen a SZÉP Kártyával kizárólag annak tulajdonosa fizethet. Megoldás lehet a társkártya, melyet közeli hozzátartozók (pl. gyermek, szülő, házastárs stb.) vagy akár az élettársunk számára is igényelhetünk.
A társkártyával rendelkező személy így a saját nevére szóló kártyával önállóan is tudja költeni a főkártya egyenlegét.

Ha mégis visszaérkezik a pénz


Ha valaki mégsem használja fel a 2013-as juttatásokat 2015. május 31-ig, akkor a szolgáltató egy összegben visszautalja ezt június végéig a juttató munkáltatónak. A munkáltató a kapott összeget egyéb bevételként könyvelheti.


Sokszor felmerül a kérdés, hogy visszaadhatja-e ezt a pénzt a munkáltató a munkavállalóinak. Ezzel az lesz a probléma, hogy egyrészről a szolgáltató nem ad arról információt, hogy a kapott összeg mely dolgozókhoz tartozik. Másrészt nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a 2015-ben (újra) kiadott juttatások után az idei szabályokat figyelembe véve kell a megfelelő adóterheket megfizetni.


2015. április 8.

Follow hrportal_hu on Twitter