Megjelent: 1 éve

Női kvóta menedzseri szinten?

Több női vezetőre van szükség, ezért a nagyvállalatok igazgatótanácsaiban női kvóta felállítását szorgalmazza az Európai Unió. Áprilisra elkészülhet a tervezet. A kezdeményezés vitatott, a norvég példa is inkább aggályokat vet fel - írja a Világgazdaság.

Berlinnel szemben az Európai Bizottság nem állt el ilyen irányú terveitől. "Támogatom az elképzelést, hogy uniós szinten szabályozzuk a kötelező minimális női kvótákat, különös tekintettel a tőzsdén jegyzett vállalatokra" - mondta el a belső piacokért felelős biztos a Süddeutsche Zeitungnak. A nők nagyobb arányú alkalmazása a cégek vagy akár országok vezetésében azért is kívánatos, mert nagyobb kiegyensúlyozottságot tudna biztosítani a döntéshozatalban - tette hozzá Michel Barnier.


Brüsszel már áprilisra el kívánja készíteni a kvótákkal kapcsolatos uniós tervezetet. Barnier ugyanakkor egyelőre nem volt hajlandó semmilyen konkrét számot megnevezni, mert a tervezés ehhez "még túl korai stádiumban van". Annyi bizonyos: a nők kisebb eséllyel jutnak el vezetői posztra, és az esélyegyenlőség javítása érdekében készül lépni az EU.


Vitatott norvég példa


Norvégiában 2003-ban fogadták el azt a törvényt, amely 2008-ig adott időt a tőzsdei vállalatoknak, hogy igazgatótanácsaikban elérjék a legalább 40 százalékos női jelenlétet. Ellenkező esetben a cégnek akár a bezárás veszélyével is szembe kell néznie.


2011. február 7.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter