Megjelent: 14 éve

Munkavállalás Hollandiában

Az EU-csatlakozástól függetlenül a magyar állampolgároknak továbbra is munkavállalási engedélyre van szüksége, ha Hollandiában szeretnének munkát vállalni. Annak jártunk utána, milyen lépésekkel kerülhetünk be a németalföldi munkaerőpiacra. Emellett néhány érdekességet is gyűjtöttünk a munka hollandiai világából.

EU-csatlakozásunkat követően Hollandia csak részben nyitotta meg munkaerőpiacát. 2006 májusáig az új tagállamokból származó dolgozóknak a munkavállaláshoz munkavállalási engedélyre van szükségük.


Hivatalos fordítás kell a végzettségről

A munkavállalási engedély iránti kérelem benyújtásáért a munkáltató felel. A kérelemhez kell a munkát kereső személy diplomájának, illetve bizonyítványainak másolatát. Ha az ilyen diplomák vagy bizonyítványok nem angol, német, francia vagy holland nyelven készültek, azokat hiteles fordítóval le kell fordíttatni.

Az engedélyt kérvényezőkre általánosságban két eljárás vonatkozik. Az egyik a teljes körű munkavállalási engedélyezési eljárás. Az eljárás során az engedély kiadását megelőzően ellenőrzik, hogy az adott munkakört - amelyre a munkavállaló pályázott - holland vagy más "régi" tagállamból származó munkavállaló valóban nem tudja betölteni.

A másik esetben - mivel néhány ágazat és szakma mentesül a szokásos munkavállalási engedélyezési eljárás alól - az új tagállamokból származó munkavállalóknak két héten belül ellenőrzés nélkül kiadják a munkavállalási engedélyt. A munkavállaláshoz egy úgynevezett SOFI-szám is szükséges. Ez a szám adó és TB szám is egyben, és az adóhivatalban kell igényelni.


Akik gyorsabban kaphatnak engedélyt: műtős, sofőr, matróz, hentes...

Ez az "egyszerűsített eljárás" a következő szakmák esetében fordul elő: nemzetközi gépjárművezetők, matrózok és kormányosok, műtőasszisztensek, röntgenterápiás laboránsok és röntgen diagnosztikai laboránsok, hentesek és kicsontozók. Az illetékes hivatal ezen munkakörök betöltésekor a munkavállalási feltételeket, a munkavégzés körülményeit és az elszállásolást vizsgálja.

A három hónapnál rövidebb ideig tartózkodó munkavállalóknak csak munkavállalási engedélyre van szükségük, az ennél hosszabb ideig Hollandiában tartózkodó dolgozóknak viszont tartózkodási engedélyre is kell.


Három hónapnál tovább maradók: kell tartózkodási engedély is

A tartózkodási engedély megszerzéséhez először fel kell keresni saját országának holland nagykövetségét vagy konzulátusát, és kérelmet kell benyújtani az ideiglenes tartózkodási engedély, az úgynevezett MVV iránt, amely egyébként 50 euróba kerül.

A Hollandiába történő érkezéskor az MVV-t tartózkodási engedélyre kell cserélni, amelyért a munkát kereső személynek magának kell folyamodnia. Megszerzéséhez alá szükséges aláírnia egy nyilatkozatot arról, hogy nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, illetve be kell nyújtania érvényes útlevelét, hiteles születési anyakönyvi kivonatát, a munkáltatóval kötött munkaszerződését és 4 db színes útlevélfényképet.

A munkavállalás előtt ajánlott beszerezni a helyi társadalombiztosítási szerveknél az ún. E-adatlapot. Ezek az adatlapok biztosítják a beutazók számára az ingyenes betegellátást baleset vagy betegség esetén. A munkavállalók TB kártyát kapnak, amely ingyenes állami kórházi ellátást és a Nemzeti Egészségközpontban szintén ingyenes orvosi ellátást biztosít számukra.

Hollandiában a törvény lehetővé teszi a munkaszerződések szóbeli és írásbeli megkötését is.


A napi munkaidő maximum 8,5 óra lehet

A törvény által előírt teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a heti munkaidő maximum 48 óra/hét. A napi munkaidő nem lehet több 8,5 óránál. A munkahét öt napból áll, melyből egy kötelező pihenőnap. A gyakorlatban a legtöbb munkaszerződésben a heti munkaidőt 36-40 órában, a napi munkaidőt pedig 7,5 órában állapítják meg. A kohászati és gépipari területeken négy napos munkahetet alkalmaznak.

Az EU tagállamok állampolgárai három hónapig kereshetnek munkát Hollandiában. Ezen idő meghosszabbítható, ha bizonyítást nyer, hogy a munkavállaló továbbra is állást keres, és jó esélye van, hogy foglalkoztatni fogják.


Ahová be kell jelentkezni

Amint a munkavállaló munkába áll a munkáltató köteles a munkavállalót a társadalombiztosítási intézményekhez bejelenteni. A munkavállaló nevét bejegyzik a betegbiztosító irodánál, amely bejelenti a munkavállalót a nyugdíjbiztosítónál és a munkanélküli biztosító intézményben. A munkavállaló regisztrációs számot kap, amely alapján a társadalombiztosító nyilvántartja a biztosítási időszakokat és fizetéseket. Ezen időszakok alapján kell a járulékokat befizetni. A nyugdíjbiztosító TB kártyát küld a munkavállalónak, amelyet a munkáltatónak kell átadni. Ha a munkaviszony megszűnik, a biztosítási kártyát a munkáltató visszaadja a munkavállalónak.

Oroszi Babett, 2005. október 7.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Késnek a nyugdíjak a postások sztrájkja miatt Szerbiában

A szerbiai posta dolgozóinak több mint egy hete tartó sztrájkja miatt az idősek nem kapták kézhez nyugdíjaikat, de a számlák sem érkeztek még meg a... Teljes cikk

A Pentagon felfüggesztette valamennyi szaúd-arábiai pilóta gyakorlati továbbképzését

Felfüggesztették valamennyi szaúd-arábiai pilóta gyakorlati továbbképzését az Egyesült Államokban - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium. Teljes cikk

Hatalommal való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolják Donald Trumpot

Hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolják Donald Trump amerikai elnököt - jelentette be Jerry... Teljes cikk