Megjelent: 10 éve

Nem tenné kötelezővé a kamarai tagságot az MGYOSZ

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) állásfoglalása szerint egy jól kiépített és megfelelően átgondolt kamarai rendszer a hazai vállalkozások érdekét szolgálhatja; emellett azonban nem tartja elfogadhatónak, hogy a majd elfogadott törvény a tagságot kötelezővé tegye.

A kamarai törvény készülő módosításával kapcsolatban a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége - tagjai és tagszövetségei véleményének figyelembe vételével - alakította ki álláspontját a tervezetet illetően.

Az MGYOSZ állásfoglalása szerint a magyar gazdaság számára rendkívül fontos egy jól szervezett, működését tekintve jól átlátható, a vállalkozások, vállalkozók érdekeit szem előtt tartó kamarai rendszer, ezért a szervezet támogat minden, annak kiépítésének irányába tett lépést.

A Szövetség meglátása szerint a kamara tevékenységi körének ma még részben állami feladatokkal történő bővítése is jól szolgálhatja a vállalkozások érdekét. A kamarai rendszer hatékonyságának további erősödése fontos és támogatásra méltó az MGYOSZ álláspontja értelmében, ennek során azonban nem növekedhetnek a vállalkozások terhei.

A legnagyobb hazai munkaadói szövetség mindezek miatt nem tartja elfogadhatónak a kötelező kamarai tagság, és az ezzel járó - adó módján behajtható - kötelező tagdíjfizetés rendszerét. A kötelező - kizárólag egyszeri - regisztráció lehetősége is csak abban az esetben lehet járható út, ha ez nem jár párhuzamos eljárásokkal és nem okoz a vállalkozásokat terhelő plusz anyagi és adminisztrációs terhet.

Amint azt Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, valamint a Businesseurope alelnöke hozzátette: "Kiemelt jelentőséget tulajdonítunk ugyanakkor a szakképzés fejlesztésének és felügyeletének korábbiaktól hatékonyabb működtetésének, de ennek során - csakúgy, mint bármely ágazati jellegű kérdésben - elengedhetetlennek tartjuk a szakmai érdekképviseleti szövetségek folyamatos részvételét és közreműködését."

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk