Megjelent: 15 éve

Nyolc álláskeresési tipp a válságban

Recesszióban jóval nehezebb a munkakeresés, és a régi, jól bevált sablonok már nem mindig alkalmazhatók. Az FN karriertanácsadókat kért meg arra, hogy tippekkel segítsenek a munkájukat elvesztetteknek, illetve az állásukat veszélyben érzőknek a megváltozott helyzetben.

images

Ha a válság miatt az utcára kerül a munkavállaló - ám akkor is, ha veszélyben érzi az állását -, érdemes kidolgoznia egy túlélési stratégiát, amellyel újra visszakerülhet a munkaerőpiacra.

A FigyelőNet 8 tippel segít.

1. Ne botrányosan távozzon a cégtől!

Nagyon nehéz, de meg kell próbálni jó arcot vágni a leépítéshez. A recesszió utáni fellendülés idején ugyanis valószínűleg azokat a régi, jól bevált dolgozókat fogja visszahívni a vállalat, akiket a válság miatt kellett elküldenie. És mivel a szektorban szinte mindenhol ugyanazokat a szakembereket bocsátják el, lehet hogy nem is fog olyan munkát találni, amely a képesítésének, szakmai tapasztalatának megfelel – tehát még jól jöhet a régi kapcsolat. Ha viszont botrányosan távozott valaki, akkor biztosan nem akarnak majd ismét együtt dolgozni vele.

2. Biztosítsuk be magunkat!

Ha a válság által fokozottan veszélyeztetett szektorban dolgozunk, érdemes minél hamarabb kideríteni, hogy megfelelünk-e a munkanélküliségi biztosítás feltételeinek, és ha igen, akkor érdemes megkötni. Így ha elveszítjük az állásunkat, az álláskeresési járadék mellett a fizetésünk bizonyos százalékát is megkapjuk. Érdemes minél hamarabb felmérni a helyzetünket, ugyanis a biztosító cég korlátozásokat tervez: a jövőben nem biztos, hogy minden ágazat munkásaival szerződést kötnek. Az FN erről szóló cikke itt olvasható.

Vannak olyan cégek, amelyek a recessziót használják fel a szakemberek minőségi cseréjére. Kevesebb, ám a legjobb dolgozókkal akarják átvészelni a válságot. Ezért még azokban az ágazatokban is meg lehet csípni egy jó állást, amelyek „haldokolnak”. Éppen ezért érdemes körülnézni a konkurencia háza táján, hogy nem keresnek-e szakembert.

3. Referenciát kell szerezni!

Válságban a legtöbbször nem azért bocsájtják el a dolgozókat, mert rosszul dolgoznak, ezért mindenképpen kérni kell a volt főnöktől egy ajánlólevelet. A tanácsadó szerint ezt rögtön a felmondáskor érdemes kérni, hiszen a vezető a lelkiismeret-furdalás miatt sokkal szebb és jobb dolgokat fog írni, mint néhány nap vagy hét elteltével. A magyar ember nem szereti dicsérni magát, nem menedzseli a saját karrierjét – ezen túl kell lépni. Az új állás megszerzéséhez el kell adni magunkat. A legtöbben elvárják, hibásan, hogy az interjúztató ránézésre tudja róluk, mihez értenek, miben jók és milyen kompetenciáik vannak.

4. Alkudjunk ki magasabb végkielégítést!

Készüljünk fel lélekben arra a beszélgetésre, amelyen a végkielégítésről tárgyalunk a vezetővel. A tanácsadó szerint a közös megegyezésnek ára van: nemcsak a dolgozó jár jól vele, hanem a cég is, így ez tárgyalási alapot jelenthet. A recesszió miatti helyzetre hivatkozva a munkavállaló magasabb összeget is megpróbálhat kialkudni. Megemlítheti például, hogy biztosan nehezebb lesz és hosszabb ideig tart az álláskeresés.

5. Ne vegyünk fel hitelt!

A végkielégítés összegét nem szabad egy összegben elkölteni, érdemes lekötni, hogy az elhúzódó álláskeresési idő alatt – ami sajnos hosszabb is lehet, mint ameddig az álláskeresési járadékot vagy a biztosítási összeget kapjuk – is legyen mihez nyúlni.

Hitelt a munkanélküliség miatt nem szabad felvenni! Ha viszont van valamilyen hitele, akkor érdemes bemenni a bankba, és közölni velük az állásvesztés tényét. A legtöbb pénzintézetnél ingyenes szerződésmódosítással megoldható, hogy például alacsonyabb legyen a törlesztőrészlet. A mentőcsomagban többféle megoldást kínálnak a Magyar Bankszövetség és a kormány megállapodása értelmében.

6. Előre kell menekülni!

Ha a recesszió által érintett szektorban vesztette el az állását a munkavállaló, érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy részt vegyen valamilyen átképzésen. A tanfolyamok, tréningek nemcsak az elavult szakmák esetén segíthetnek az újbóli elhelyezkedésben. A munkaerő-közvetítők korábban gyakran panaszkodtak, hogy főként olyan szakemberekből van hiány, akik valamerre specializálódnak, valamilyen pluszt fel tudnak mutatni – például aki egyszerre raktáros és targoncavezető is egyben. A recesszió által nem - vagy csak kevésbé - érintett szakmákról már korábban írt az FN, itt olvasható, a leginkább veszélyeztetett foglalkozásokat itt ismerheti meg.

A munkaügyi központok támogatják a regisztrált munkanélkülieknek a tanfolyamokat, illetve néhány civilszervezet is szervez például vállalkozóvá válást segítő oktatást. Ezek általában ingyenesek. Ám egy tanfolyam több hónapig is eltarthat, és ha nem jár hozzá keresetpótló támogatás vagy ösztöndíj, akkor a munkanélküli kénytelen elvállalni valamilyen alkalmi munkát.

A karriertanácsadók óva intenek mindenkit a kényszervállalkozóvá válástól. Szerintük csak akkor szabad belevágni, ha a leendő „magánzó” valóban már régóta tervezte, és van egy jó ötlete, amire szüksége van a piacnak, és a tőkéje is megvan hozzá.

7. Tiszta fejjel, kipihenten keressünk munkát!

A csoportos leépítést nem szabad szégyellni, mégis a legtöbb munkanélkülivé vált ember önmagát okolja azért, hogy elküldték. Recesszió idején viszont néha a legjobb emberétől is meg kell válnia egy cégnek. Az önbecsülés, az önbizalom nagyon fontos, a tanácsadók szerint nem szabad kétségbe esni. Ez nagyon nehéz, hiszen a megélhetési gondok, a reménytelenség könnyen legyűrheti a munkanélkülieket. Akár még betegségek is kialakulhatnak a stressz hatására.

8. Nem szabad finnyásnak lenni!

Ha egy olyan cégnél kínálnak részmunkaidős vagy egy projekt idejére szóló munkát, ahol amúgy is szívesen dolgoznánk, akkor meg kell ragadni a lehetőséget. Ugyanis az álláshelyek csökkenő száma miatt főállást nem biztos hogy találunk. És ha a fellendülés idején újabb embert akar felvenni a cég, akkor rendszerint a jó külsős munkatársak közül választ – tehát van esély bejutni a „belső körbe”.

(A cikk létrejöttében segített Juhos Andrea, a DBM Magyarország ügyvezetője és Gerlei Béla, a Karrier Intézet igazgatója, a Nők Lapja Cafe állandó szakértője.)
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
BKIK Idegenvezetők Világnapja: rekord részvétel az idei 150 városnéző túrán

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából szervezett turisztikai programsorozat keretében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) több mint két... Teljes cikk

A férj egy vagyont keresett azzal, hogy lehallgatta felesége munkahelyi hívásait

Tyler Loudon amerikai állampolgárt bennfentes kereskedelemmel vádolják egy olyan ügyben, amely nem fog jót tenni az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos... Teljes cikk

Kirúgták a légiutas-kísérőt, dühében szétvert egy reptéri üzletet - videó

A stewardess átszámítva körülbelül 580 ezer forintos kárt okozott. Teljes cikk