Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Összehangolják a válságkezelő intézkedéseket

Összehangolja válságkezelő intézkedéseit a pénzügy-, a nemzeti fejlesztési és gazdasági-, a szociális és munkaügyi-, valamint a földművelésügyi minisztérium, s a tárcák a szükséges forrásokat is egymás mellé rendelik - közölte Tukacs István, a válságkezelésért felelős kormánymegbízott nyíregyházi sajtótájékoztatóján pénteken.

A kisebbségben kormányzó MSZP politikusa a tervezett intézkedések közül kiemelte: a fő cél a munkahelyek megőrzése, s ennek érdekében javítják majd a gazdasági szereplők pénzügyi helyzetét, és ösztönzik a foglalkoztatást teremtő beruházásokat. A kormánymegbízott szerint a "gazdaság pénzhez juttatására" a rendelkezésre álló IMF-keretből kapnak pénzt a bankok a hitelezéshez, továbbá felgyorsítják az Európai Uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseket.

A kis- és középvállalkozások 10 és 100 millió forint közötti kölcsönfelvételéhez az elképzelések alapján visszafizetési garanciát vállal az állam, továbbá kamattámogatást is biztosít. A nagyvállalkozásoknál a felvett hitelek 80 százalékára lesz fedezetvállalás, s ennek a keretét 900 milliárd forintra emelik fel.

Tukacs István tájékoztatása szerint az uniós beruházások közül a gazdasági, a települési, az oktatási és az egészségügyi fejlesztések felgyorsításáról intézkednek. Ehhez a forrásokat is átrendezik, hogy kialakítsanak egy 100 milliárdos támogatási keretet.

A beruházások megvalósításának gyorsítására változtatást terveznek a pályázati rendszerben is, 50 millió forintos összegig egyszerűbben lehet majd az igénylést benyújtani, s két-három héten belül a döntést is meghozzák. Ugyancsak szó van a kétfordulós pályázati rendszer megszüntetéséről, s első körben hoznak majd döntést azok elfogadásáról vagy elutasításáról.

A hátrányos helyzetű térségek gazdasági fejlesztésére 20 milliárd forint összegű alapot képeznek, s annak pályázati feltételeit január közepéig kidolgozzák. Az összeget tőkepótlásra, piacszerzésre, eszközbeszerzésre vagy beruházási kamatok csökkentésére egyaránt felhasználhatják majd az igénylők. A kormánybiztos megjegyezte, "nem a klasszikus értelemben vett hátrányos helyzetű régiókat érinti majd a segítségadás, hanem azokat a körzeteket, ahol a pénzügyi válság miatt alakul ki gazdasági nehézség".
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk