Megjelent: 11 éve

Öt mítosz a dolgozói motivációról

A válság kevés területet hagy érintetlenül a munka világában. A motiváció is ezek közé tartozik. Az elbocsátási hullám számos esetben felerősíti az egzisztenciális jellegű, a munka elvesztésétől való félelmeket, így a munkatársak zöménél várható a motivációs szint emelkedése, azonban illúzió lenne azt várnunk, hogy ez önmagában gyógyírt jelent majd minden motivációs gondunkra.

Közhely, mégis számos kutatás támasztja alá, hogy valós eredményeket csak elkötelezett és motivált munkatársakkal lehet elérni. Megkeresésük és megtartásuk stratégiai kérdés, melyben a közvetlen vezetők és a vezetői működés minősége a kulcskérdés. A vezetők motivációval kapcsolatos előfeltevései, motivációs eszköztára és a motiváció fenntartása érdekében tett erőfeszítései fejtik ki a legnagyobb hatást a munkatársi motiváció szintjére.

Érdemes tehát vetnünk egy pillantást a leggyakrabban előforduló vezetői motivációs mítoszokra, melyek a motiváció mibenlétére, működésére vonatkoznak.

1. mítosz: A PÉNZ MINDENT VISZ, vagyis a pénz a legnagyobb motiváló erő

A vezetők fejében leggyakrabban megtalálható mítosszal ellentétben a pénz nem motivál, hanem kompenzál. A munkatársi felmérések legfontosabb üzenete alapján egy egyszerű "köszönöm" és az erőfeszítések őszinte elismerése sokkal jobban motivál, mint a pénz, mely a munkatársak fejében a munka ellentételezéseként és alap elvárásként jelenik meg. A pénz legjobb esetben is csak az egyik motivációs elem a sok egyéb lehetőség mellett, mint a dicséret, elismerés, rugalmasság, tanulás és fejlődés lehetősége.

2. mítosz: NE AGGÓDJ, LÉGY BOLDOG!

Ez a mítosz azt jelenti, hogy ha motiválni akarjuk az embereket, ne engedjük, hogy megtudják a rossz híreket. A rossz hírek mindig eljutnak a munkatársakhoz. A struccpolitika alkalmazása, a céggel, az iparággal, a gazdasági realitással kapcsolatos rossz hírek elrejtése nem a megfelelő út a motiváció megőrzéséhez. Munkatársaink amúgy is látják, hogy mi zajlik körülöttük. Ehelyett inkább osszuk meg a realitással és ezzel együtt a sikerhez vezető úttal kapcsolatos információkat, stratégiai elképzeléseinket; vázoljuk fel mindenki számára érthető formában, miként tudnak a cég sikereihez hozzájárulni.

3. mítosz: Az EMBEREK ÖRÜLNEK, HOGY VAN MUNKÁJUK, és ez a válság után is így marad!

Nyugodtan áltathatjuk magunkat ezzel recesszió idején, bár kutatások
azt mutatják, hogy a munkatársak többsége tervezi, hogy a válságot követően munkahelyet vált. A legjobbaknak mindig lesz hova menniük, és bár kisebb a mozgás a válság idején, a konkurensek talán már keresik az elégedetleneket és a távozni vágyókat. Azok a munkaadók, akik szerint az emberek már annak is örülnek, hogy van munkájuk, meg lesznek lepve, amikor néhány kulcsemberük kisétál majd az ajtón. Annak ellenére, hogy a tehetséggondozás, a munkatársak megtartására fordított erőfeszítések csak hosszabb távon, a válságot követően éreztetik majd hatásukat, az ezzel kapcsolatos vezetői feladatainkat már ma fel kell vennünk teendőink listájára.

4. mítosz: NEM MOTIVÁLHATUNK MINDENKIT

Mindenkit motivál valami. Vezetői kihívásunk éppen abban rejlik, hogy megtaláljuk azt a motivációs kulcsot, mellyel összekapcsolhatóak az egyéni és a szervezeti célok. A stratégiai elképzelések kommunikálása, az elismerés, támogatás és felhatalmazás eszközeinek alkalmazása, a ma olyan divatos "leadership" készségek fejlesztése nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy vezetőként kiszélesítsük motivációs eszköztárunkat, és a vezetői rutinokat a személyes motivátorok alkalmazása váltsa fel.

5. mítosz: Léteznek EGYENSZABÁSÚ MOTIVÁTOROK

Számos vezető esik abba a hibába, hogy a korábban (másoknál már) bevált motivációs eszközöket "tukmálja" minden munkatársára. A motiváció titka inkább abban rejlik, hogy miként ismerjük fel (és alkalmazzuk helyesen) a személyes szintű, személyre szabott motivációs eszközöket, mely az adott munkatárs helyzetéhez valóban illeszkedik.

Akár szeretnénk akár nem, a fenti mítoszok sajnos még mindig léteznek és a vezetői működésen keresztül továbbra is hatnak a munkatársi motivációra, elkötelezettségre és ezen keresztül a vállalati összteljesítményre. A beavatkozásra számos ponton nyílik lehetőség, az első és kézenfekvő megoldás vezetőink felkészítése arra, hogy valóban motiváló vezetőkké válhassanak.

GroupDynamics Kft.
http://groupdynamics.hu/
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter