Megjelent: 13 éve

Több mint 1700 revizorral bővül az APEH

Adófizetőként jó lenne hinni abban, hogy az adóterhek csökkentése automatikusan magával hozza az adómorál javulását és vele a befizetések növekedését. Ez hosszú távon talán igaz, közép- és rövid távon azonban éppen fordítva van: az adóterheket nem lehet érdemben csökkenteni az adómorál javulása nélkül. Az adómorál pedig - ismerik el egyre többen - a leggyorsabban és a leghatékonyabban az elrettentés fokozásával, a szigorúbb ellenőrzéssel javítható.

Magyar állampolgárság, cselekvőképesség, büntetlen előélet, egyetemi vagy főiskolai szintű közgazdasági, pénzügyi szakképzettség, legalább hároméves szakmai gyakorlat - ezekkel a feltételekkel keres az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a hirdetéseiben adóellenőröket. Előnyt jelent az okleveles könyvvizsgálói vagy okleveles pénzügyi revizori végzettség, valamint az idegen nyelv ismerete. S az állás betöltéséhez előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálat, valamint az APEH biztonsági főosztálya által végzett biztonsági célú ellenőrzés is kell. Aki mindezeknek megfelel, az az APEH 1717 új munkatársának egyike lehet, miután a korábbi 500 után most ennyivel kívánja a kormány bővíteni az adóellenőrök számát.

Az öt állami szervezetben - APEH, Magyar Államkincstár, Vám- és Pénzügyőrség, Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség, Kormányzati Ellenőrzési Hivatal - együttesen pedig hamarosan 2400 fővel lesznek többen. A cél már nemcsak az államháztartási hiány csökkentése - hiszen a konvergenciaprogramban vállaltakat a kormány már túlteljesítette -, hanem az adózási morál hosszú távú javítása, illetve a GDP 17-18 százalékát kitevő feketegazdaság visszaszorítása - jelentette ki az elmúlt hetekben több fórumon Veres János pénzügyminiszter. Ehhez pedig a módszer: az elrettentés.

Zaklatás helyett érdemi vizsgálat

Ami ellen egyáltalán nem tiltakozik például a legnagyobb adófizető vállalkozásokat tömörítő Joint Venture Szövetség sem. Sőt! A szervezet közel egy éve kiemelten, központi témaként foglalkozik az adórendszer sürgető gondjainak megoldásával. "Szemléletváltás a jövőnkért" című felhívásukhoz múlt év decemberében 32 szervezet csatlakozott.

- E felhívásnak az volt a fő üzenete, hogy meg kell állítani az adófizetési és -felhasználási egyensúlyban halmozódó hiány növekedését, amely abból adódik, hogy számosan nem, vagy csak minimális mértékben fizetnek adót, miközben az állam által biztosított szolgáltatásokból részesedhetnek - nyilatkozta a Piac és Profit on-line újságnak Fekete István, a szövetség elnöke. - Az adótudatosság megteremtését, az adómorál szintjének növelését sürgettük a közgondolkodásban, azaz a többen kevesebbet elv megvalósulását.

A hazai közvélemény ugyanis, állítja a szövetség elnöke, az adótudatosság jelenlegi alacsony szintje miatt mindenfajta adófizetést igazságtalannak él meg, ezért mindenekelőtt a közgondolkodás megváltoztatására van szükség. Ami pedig az ellenőrzést illeti, a szövetség nem ért egyet azzal, hogy az adózási fegyelem szigorításának a várttal ellentétes eredménye lenne, ugyanis az adóelkerülés visszaszorítása érdekében történő ellenőrzés alatt nem egyfajta "adócsendőrség" felállítását érti, hanem minőségi váltást az APEH munkatársi körében, amelynek eredményeképpen a tisztességes adózók kevésbé érdemi kérdésekkel való zaklatása helyett érdemi adóellenőrzésre, a jelentős adóelkerülési gócok feltárására kerülhet sor.

Magyarországon az adó, a bírság és a késedelmi pótlék együttes összege igen magas. Ezért a szakemberek többsége szerint a bírság és a pótlék felemelése senkit nem ösztönözne pontosabb adófizetésre, sőt a magas összeg miatt az emberek még inkább a kibúvókat keresnék, és talán a lehetőséget is az ellenőr lefizetésére. Pozitív eredményt tehát az ellenőrzések sűrítésével és szigorításával lehet elérni, vagyis a "lebukás" valószínűségének a növelésével.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter