kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Tréning a balassagyarmati börtön fogvatartottainak

Nyolcvan szabaduló fogvatartott visszailleszkedését segítik egy nyertes pályázatnak köszönhetően a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben - mondta a Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület képviselője kedden.

Fábián Péter az intézetben tartott sajtótájékoztatón ismertette: az egyesület 78 millió forintot nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A programmal csökkenteni akarják a visszaesők arányát, ami Magyarországon jelenleg 50 százalékos, illetve esélyt akarnak adni arra, hogy szabadulásuk után minél többen vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba.

Mint Kovács Mihály, az intézet osztályvezetője, a projekt szakmai vezetője ismertette: a program a többszörösen hátrányos helyzetűeket célozza meg. Mivel Balassagyarmaton nincs egy időben szabaduló 80 elítélt, Márianosztráról, Vácról, Tökölről is szállítanak oda fogvatartottakat az egy hónapos projekt idejére. A 80 elítéltet a szabadulásuk előtti egy hónapban vonják be a 20 napos tréninget tartalmazó komplex programba; négy esetmenedzser - pszichológus és szociális szakember - dolgozik velük.

Családi hátterüket, mentális, egészségi állapotukat, munkavégző-képességüket, iskolai végzettségüket, szabadulásuk utáni várható körülményeiket egyaránt feltérképezik, és egyénre szabott fejlesztési-szolgáltatási tervet készítenek, majd rögzítik a változásokat, valamint a kitűzött célokat és azok teljesülését is - ismertette Kovács Mihály.

Közölte: a program nem zárul le a szabadulással, ugyanis öt-hat hónapon belül visszahívják a projektben részt vevő elítélteket, és egynapos záró képzésen mérik le, hogy milyen eredménnyel vettek részt benne, illetve kik azok, akik valóban be tudtak illeszkedni a társadalomba.

Az osztályvezető elmondta, hogy a bevont fogvatartottak zömmel alacsony iskolai végzettségű romák. Munkaerő-piaci, önismereti, drogprevenciós tréningen vesznek részt, álláskeresési technikákkal ismerkednek meg, és számítástechnikai képzést is kapnak. Megismerik többek között annak a településnek a honlapját, ahová hazamennek, hogy tisztában legyenek a lehetőségeikkel.

A fogvatartottak napi kétezer forintos megélhetési támogatásban részesülnek, így nem üres kézzel kerülnek ki az intézetből.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek