Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Újra kaphatnak gyest a rehabilitációs ellátásban részesülő kismamák

A Fidesz szóvivője szerint a munkahelyvédelmi akcióterv kismamákat érintő intézkedéseinek köszönhetően csökkenhet a nők munkaerő-piaci hátránya, ugyanis a munkáltatóknak megéri majd gyesről visszatérő édesanyákat foglalkoztatniuk.

Ma a nőknek egyértelmű hátrányt jelent a munkaerőpiacon, ha kisgyermekeik vannak, hiszen sokszor már az állásinterjúkra sem hívják be őket emiatt - hívta fel a figyelmet szerdai sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, aki szerint az Orbán Viktor kormányfő által meghirdetett munkahelyvédelmi tervnek köszönhetően mindez változni fog, ugyanis a munkaadók jelentős kedvezményt kapnak majd, ha gyesről visszatérő édesanyákat alkalmaznak.

Az akcióterv szerint a gyesről és a gyedről visszatérők után az elhelyezkedést követő első két évben nem kell majd járulékot fizetniük a munkáltatóknak, a harmadik évben pedig csak a jelenlegi felét. Az első két esztendőben éves szinten így 342 ezer forint, a harmadik évben pedig 174 ezer forint lesz a munkaadók megtakarítása - közölte a Fidesz szóvivője, hangsúlyozva: "a mostani időkben meg fogják fontolni a munkáltatók, hogy érdemes lesz a jövőben gyesről visszatérő édesanyákat foglalkoztatni".

A tájékoztatón részt vett Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselő is, aki - jeltolmács közreműködésével, szintén az édesanyákat érintő témában - arról számolt be, hogy újra kaphatnak majd gyest a rehabilitációs ellátásban részesülő kismamák. Felidézte, hogy tavasszal több hallássérült és más fogyatékossággal élő édesanya kereste meg őt amiatt, hogy a hatályos jogszabályok alapján a Magyar Államkincstár arról értesítette őket: megszüntetik a gyes folyósítását, mégpedig azért, mert a rehabilitációs ellátást kapják.

A politikus, a parlament szociális bizottságának tagja ezt követően egyeztetni kezdett a szaktárcával annak érdekében, hogy ne csak a rokkantsági, hanem a rehabilitációs ellátásra jogosult kismamák is megkaphassák a gyest. A megbeszélések eredményeként a szociális bizottság módosító indítványt terjesztett az Országgyűlés elé - rögzítve, hogy a gyes nem minősül rendszeres pénzbeli ellátásnak, így azt az egészségkárosodott kismamák is megkaphatják -, és azt a Ház hétfőn el is fogadta. Ez körülbelül 1500 édesanyának nyújt segítséget - mutatott rá Tapolczai Gergely.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter