Megjelent: 4 éve

Ünnepnap, pihenőnap a munkaidőkeretben - hogyan kell számolni?

Egy múzeumban dolgozom közművelőként, ami azt is jelenti, hogy én vagyok a frontszemélyzet (teremőrök, pénztárosok, tárlatvezetők), valamint a takarítók főnöke is. Heti munkabeosztásukat én készítem. A fenntartónk (helyi önkormányzat) és a munkáltatónk szeretné bevezeti a havi munkaidőkeretet a frontszemélyzet számára, aminek én is örülnék, mert működés szempontjából jobban be tudnám osztani dolgozóink munkaidejét. Kérdéseim a következők: - a Munka törvénykönyvéhez képest mennyiben más szabályok vonatkoznak a közalkalmazottakra munkaidőkeret esetén? (Más-e egyáltalán a szabályozás?) - Ünnepnapon való munkavégzés óraszáma hogyan számít? (Pl. december 26-án csak délután, 4 órában tart nyitva a múzeum, de 8 órában dolgozó pénztárost is be kell osztani. Az ő aznapi munkaóráit, valamint a maradék "félnapi" pihenőt hogyan kell elszámolni?) - Ha ünnepnapon zárva tartunk (pl. dec. 25.), az fizetett ünnepnek számít, vagy sima pihenőnapnak? - Ami 5/2-ben dolgozó embernek bedolgozott pihenőnap (pl. dec. 24.), az mi a munkaidőkeretes pénztárosomnak?

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Nem irigylem. Nem gondolom, hogy felelősségteljesen el lehet így vállalni ezt a feladatot, mivel a munkajog és a HR speciális tudást igényelnek. A kérdéseit illetően így nehéz magyarázni, néhány alapot mondanék:

A Kjt. háttérjogszabálya az Mt. A Kjt.59.§-a rendelkezik a munka és pihenőidőről. A keret szabályai alapvetően ugyanazok. A keret lényege, hogy napi 4 és 12 óra között akármennyi óra beosztható egy napra. Ünnepnapra így 4 óra beosztható és nem gond így az, hogy nem jön ki a 8 óra. A december 25 annak, akinek munka lenne beosztva fizetett ünnepnap, másoknak pihenőnap vagy szabadnap a beosztástól függően. Azt nem értem, hogy a pénztáros beosztása miben különbözik a többiekétől.

Nincsen Önöknél szakszervezet ? Esetleg hozzájuk fordulhatnának. Mindenképpen jeleznie kellene a munkáltatónak, hogy a munkaidő beosztást szakemberre kellene bízni. Munkaügyi ellenőrzés esetén megüthetik a bokájukat és így nem lehet lediktálni a szabályokat.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter