Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Válságtanácskozást javasol az MSZP

Az MSZP olyan válságtanácskozás összehívását tartja szükségesnek, amelyen a kormány, a parlamenti pártok, a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek, valamint gazdasági szakemberek közösen keresnének kiutat a gazdasági válságból.

A kezdeményezésről újságíróknak pénteken, a szocialista képviselőcsoport ülése után beszámoló Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető indoklásképpen azt mondta: a magyar gazdaság jövőre a kormány által várt 1,5 százalékos növekedés helyett - akár hasonló mértékű - recesszióba süllyedhet, ráadásul az látszik, hogy a régió többi állama jobban teljesít, mint Magyarország.

"Orbán Viktor politikája miatt Magyarország sérülékenyebb a válságban, mint a környező országok; ha ezt a politikát folytatja a miniszterelnök, akkor könnyen a görög útra lökheti az országot" - jelentette ki az MSZP elnöke, megjegyezve: az általuk javasolt válságtanácskozás célja az lenne, hogy néhány ügyben sikerüljön közös álláspontot kialakítani a résztvevők között. Az MTI kérdésére, hogy a tanácskozást a 2008 októberében tartott nemzeti csúcs mintájára képzelik-e el, Mesterházy Attila úgy válaszolt: ha az akkori ellenzék partnerként viselkedik, a nemzeti csúcs jó lehetőség lett volna a kompromisszumkötésre, és remélik, hogy Orbán Viktor most hajlandó erre.

A pártelnök helyesnek nevezte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a héten tárgyalt a bankszövetség képviselőivel. Feltette ugyanakkor a kérdést: a szerinte az eddigi kormánypolitikát felülírő "békülékenyebb hangnem", előkészítése-e annak, hogy a kormány mégiscsak a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul pénzügyi védőhálóért.

A frakció további döntéseit sorolva Mesterházy Attila közölte: az MSZP nem támogatja a Fidesz által kezdeményezett jóvátételi adó bevezetését, amelyet a kormánypárt az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjakra vetne ki. Az előző rendszer vezetőinek nyugdíjcsökkentéséről korábban a Parlamentben egyeztettek a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői, az MSZP akkor nem vett részt a tárgyaláson.

A szocialista pártelnök most azt mondta: elfogadhatatlannak tartják a kollektív bűnösség elvét, és véleményük szerint a Fidesz elképzelése számos, évtizedeken át tisztességesen, becsületesen dolgozó embert is sújtana, ezért - és mert visszamenőleges hatályúnak tartják - ellenzik azt. Hozzátette, az Alkotmánybíróság állásfoglalását fogják kérni arról, hogy az új alaptörvénynek - a fideszes kezdeményezés egyik hivatkozási pontjaként szolgáló - preambuluma jogforrásnak tekinthető-e.

Kitért arra is, hogy mivel a kormány által javasolt igazságszolgáltatási reform véleményük szerint túlzott hatalomkoncentrációra ad lehetőséget, ám nem orvosolja a jelenlegi problémákat, nem fogják megszavazni azt.

Mesterházy Attila újból megerősítette, hogy a szocialisták a kisebb módosítások ellenére nem támogatják az új munka törvénykönyvének tervezetét sem, egyszersmind szolidaritásukról biztosította az azzal szemben tiltakozókat, demonstrálókat.

A további frakció-állásfoglalások közül kiemelte, hogy az MSZP ellenzi az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva megszüntetését.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Dollármilliárdokból védenék tovább az amerikai légiipari munkahelyeket

Csaknem 30 milliárd dolláros bértámogatási keretet nyitnának meg a légiipar számára egy republikánus javaslat szerint, hogy elkerüljék az újabb... Teljes cikk

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a... Teljes cikk

Csökkenés helyett tovább nőtt a munkanélküliség Oroszországban

Oroszországban az elemzők által várt csökkenés helyett augusztusban 6,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Teljes cikk