Megjelent: 3 éve

5 tipp diplomás pályakezdőknek, hogy javítsák elhelyezkedési esélyeiket

„Pályakezdő kollégát keresünk, minimum 1 év szakmai tapasztalattal” olvasható a legtöbb álláshirdetésben. Nehéznek tűnik teljesíteni ezt az elvárást, de tudatos tervezéssel komolyan növelhetők az esélyek - írja közleményében a BDO Magyarország.

18 évesen, munka és élettapasztalat nélkül kell a fiataloknak dönteni arról, milyen területen tanulnak tovább, hol képzelik el a jövőjüket. A legtöbben ilyenkor a család és a barátok véleményére hallgatnak, vagy egyszerűen csak sodródnak az árral („csak vegyenek fel valahova”).

Kevesen rendelkeznek határozott elképzeléssel, ami gyakran helytelen döntéshez vezet. Kényszerből olyan pályára kerülhetünk, ami valójában távol áll tőlünk és a motiváltság, elkötelezettség hiánya már az első állásinterjúk során szembeötlő lehet.

„Fontos, hogy pályaválasztás során utánajárjunk, melyek azok a szakmák, amelyekkel boldogulhatunk a munkaerőpiacon, és ezt mérlegelve hozzuk meg a döntést. Számos helyen olvashatjuk, hogy bizonyos képzéseken résztvevő hallgatók csupán 10-20%-a tud később a szakterületén elhelyezkedni, mert egyszerűen nincs több munkavállalóra igény” - mondta Király Miklós, a BDO Magyarország HR Kft. recruiter szakembere. Amikor aztán sikerül megtalálni a szakmai és személyiségbeli profilunkhoz illő, ideális álláslehetőségeket, akkor szembesülünk a másik nagy problémával: túlzott elvárások a cég részéről.

„Pályakezdő kollégát keresünk, minimum 1 év szakmai tapasztalattal”
Sok friss diplomás találkozik ezzel a mondattal a különféle álláshirdetéseket böngészve, ugyanis bármennyire összeférhetetlennek tűnik a kettő, a vállalatok részéről teljesen komoly igényről beszélünk. Tehát az, aki a tanulmányai alatt nem vállalt munkát, vagy nem teljesített kötelező szakmai gyakorlatot minimum hátránnyal, de inkább minimális eséllyel pályázhat a meghirdetett pozícióra.

Miért kérnek tapasztalatot, miközben pályakezdőket keresnek?

„Egyrészt, mert belépő pozícióknál nagy a cégek merítési lehetősége, sok az érdeklődő és nyílván, ha megtehetik, olyan embert vesznek fel, akinek már van tapasztalata adott munkakörben, így kevesebb betanítást igényel, hamarabb lehet tőle érdemi munkát és eredményeket várni. Másrészt fontos számukra az elkötelezettség. A vállalatok nem szeretnek kísérletezni és kockáztatni, olyan munkavállalót keresnek, akin látják, hogy elhivatott az adott terület irányába, nem fogja néhány héten belül meggondolni magát” - magyarázza a BDO Magyarország HR Kft. recruiter szakembere.

Király Miklós összeszedte azokat a lépéseket, amelyek segítségével a pályakezdők javíthatnak elhelyezkedési esélyeiken.

1. Fontos a helyes pályaválasztás

Korábban már volt róla szó, hogy milyen nagy befolyással van a jövőnkre a hozzánk illő szakterület kiválasztása. Ez nem csak az első munkahely megszerzését, hanem az egész pályafutásunkat befolyásolhatja, szükséges időt és energiát áldozni arra, hogy meghozzuk a helyes döntést.

2. Vállaljunk diákmunkát, vagy teljesítsünk szakmai gyakorlatot


Több felsőoktatási intézmény kötelezővé is teszi a szakmai gyakorlat teljesítését, ami hasznos, viszont gyakran be is határolja, hogy azt milyen területeken végezhetjük. Érdemes önállóan is keresgélni, mivel diákként (hallgatói jogviszonnyal rendelkezve) nagy eséllyel pályázhatunk - akár részmunkaidős - gyakornoki pozíciókra, állást kaphatunk a számunka legérdekesebb területeken is. Sok esetben pedig a cégek a gyakorlati idő lejárta után teljes munkaidős állást is felkínálnak. Iskola mellett persze nem könnyű dolgozni, de alakítjuk úgy a tanulmányainkat, hogy egy-egy félévben csak kevesebb órát veszünk el, így jut némi idő a munkára is.

3. Nyelvtanulás


Manapság a legtöbb diplomás állásnál alap elvárás a nyelvismeret, különösen az angol. Nem feltétlenül szükséges, hogy több nyelven is folyékonyan beszéljünk, mire elvégezzük az egyetemet, de fontos, hogy az angolt olyan szintre fejlesszük, hogy egy interjú szituációban is feltaláljuk magunkat.

4. Járjunk nyitott szemmel

Minden cég szeretne a csapatában látni fiatal, tehetséges hallgatókat, pályakezdőket. Gyakran szerveznek állásbörzéket, amelyeken megismerhetjük a működésüket és önéletrajzunk beadásával akár konkrét pozíciókra is pályázhatunk.

5. Készítsünk profi szakmai önéletrajzot

Az átlátható, informatív, szakmailag és tartalmilag is jól összerakott önéletrajz elengedhetetlen feltétel a sikeres pályázáshoz, hiszen ez adja meg rólunk az első benyomást.

BDO Magyarország
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már most 300 ezer álláskereső lehet Magyarországon

A februári statisztikák szerint 264 ezer álláskeresőt tartott nyilván a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, miközben több mint 50 ezerrel nőtt a... Teljes cikk

Legalább 13 ezer Ausztriában dolgozó magyar vesztette el a munkáját eddig

Minden hetedik Ausztriában élő és dolgozó magyar munkanélküli lett a koronavírus-járvány miatt, és már az itthonról ingázók közül is közel 5... Teljes cikk

Egészségügy: Nem a bruttó félmillió, hanem a bérrendezés a megoldás

A közalkalmazotti bértábla szerint egy kezdő orvos jelenleg 964, egy 6 éve dolgozó szakorvos 1742 forintos nettó órabérért dolgozik, ezért hosszú... Teljes cikk