kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

5 tipp diplomás pályakezdőknek, hogy javítsák elhelyezkedési esélyeiket

„Pályakezdő kollégát keresünk, minimum 1 év szakmai tapasztalattal” olvasható a legtöbb álláshirdetésben. Nehéznek tűnik teljesíteni ezt az elvárást, de tudatos tervezéssel komolyan növelhetők az esélyek - írja közleményében a BDO Magyarország.

18 évesen, munka és élettapasztalat nélkül kell a fiataloknak dönteni arról, milyen területen tanulnak tovább, hol képzelik el a jövőjüket. A legtöbben ilyenkor a család és a barátok véleményére hallgatnak, vagy egyszerűen csak sodródnak az árral („csak vegyenek fel valahova”).

Kevesen rendelkeznek határozott elképzeléssel, ami gyakran helytelen döntéshez vezet. Kényszerből olyan pályára kerülhetünk, ami valójában távol áll tőlünk és a motiváltság, elkötelezettség hiánya már az első állásinterjúk során szembeötlő lehet.

„Fontos, hogy pályaválasztás során utánajárjunk, melyek azok a szakmák, amelyekkel boldogulhatunk a munkaerőpiacon, és ezt mérlegelve hozzuk meg a döntést. Számos helyen olvashatjuk, hogy bizonyos képzéseken résztvevő hallgatók csupán 10-20%-a tud később a szakterületén elhelyezkedni, mert egyszerűen nincs több munkavállalóra igény” - mondta Király Miklós, a BDO Magyarország HR Kft. recruiter szakembere. Amikor aztán sikerül megtalálni a szakmai és személyiségbeli profilunkhoz illő, ideális álláslehetőségeket, akkor szembesülünk a másik nagy problémával: túlzott elvárások a cég részéről.

„Pályakezdő kollégát keresünk, minimum 1 év szakmai tapasztalattal”
Sok friss diplomás találkozik ezzel a mondattal a különféle álláshirdetéseket böngészve, ugyanis bármennyire összeférhetetlennek tűnik a kettő, a vállalatok részéről teljesen komoly igényről beszélünk. Tehát az, aki a tanulmányai alatt nem vállalt munkát, vagy nem teljesített kötelező szakmai gyakorlatot minimum hátránnyal, de inkább minimális eséllyel pályázhat a meghirdetett pozícióra.


Miért kérnek tapasztalatot, miközben pályakezdőket keresnek?



„Egyrészt, mert belépő pozícióknál nagy a cégek merítési lehetősége, sok az érdeklődő és nyílván, ha megtehetik, olyan embert vesznek fel, akinek már van tapasztalata adott munkakörben, így kevesebb betanítást igényel, hamarabb lehet tőle érdemi munkát és eredményeket várni. Másrészt fontos számukra az elkötelezettség. A vállalatok nem szeretnek kísérletezni és kockáztatni, olyan munkavállalót keresnek, akin látják, hogy elhivatott az adott terület irányába, nem fogja néhány héten belül meggondolni magát” - magyarázza a BDO Magyarország HR Kft. recruiter szakembere.

Király Miklós összeszedte azokat a lépéseket, amelyek segítségével a pályakezdők javíthatnak elhelyezkedési esélyeiken.


1. Fontos a helyes pályaválasztás



Korábban már volt róla szó, hogy milyen nagy befolyással van a jövőnkre a hozzánk illő szakterület kiválasztása. Ez nem csak az első munkahely megszerzését, hanem az egész pályafutásunkat befolyásolhatja, szükséges időt és energiát áldozni arra, hogy meghozzuk a helyes döntést.

2. Vállaljunk diákmunkát, vagy teljesítsünk szakmai gyakorlatot


Több felsőoktatási intézmény kötelezővé is teszi a szakmai gyakorlat teljesítését, ami hasznos, viszont gyakran be is határolja, hogy azt milyen területeken végezhetjük. Érdemes önállóan is keresgélni, mivel diákként (hallgatói jogviszonnyal rendelkezve) nagy eséllyel pályázhatunk - akár részmunkaidős - gyakornoki pozíciókra, állást kaphatunk a számunka legérdekesebb területeken is. Sok esetben pedig a cégek a gyakorlati idő lejárta után teljes munkaidős állást is felkínálnak. Iskola mellett persze nem könnyű dolgozni, de alakítjuk úgy a tanulmányainkat, hogy egy-egy félévben csak kevesebb órát veszünk el, így jut némi idő a munkára is.

3. Nyelvtanulás


Manapság a legtöbb diplomás állásnál alap elvárás a nyelvismeret, különösen az angol. Nem feltétlenül szükséges, hogy több nyelven is folyékonyan beszéljünk, mire elvégezzük az egyetemet, de fontos, hogy az angolt olyan szintre fejlesszük, hogy egy interjú szituációban is feltaláljuk magunkat.


4. Járjunk nyitott szemmel



Minden cég szeretne a csapatában látni fiatal, tehetséges hallgatókat, pályakezdőket. Gyakran szerveznek állásbörzéket, amelyeken megismerhetjük a működésüket és önéletrajzunk beadásával akár konkrét pozíciókra is pályázhatunk.


5. Készítsünk profi szakmai önéletrajzot



Az átlátható, informatív, szakmailag és tartalmilag is jól összerakott önéletrajz elengedhetetlen feltétel a sikeres pályázáshoz, hiszen ez adja meg rólunk az első benyomást.

BDO Magyarország
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk

Irreális fizetési elvárások okozzák a legnagyobb problémát - HR Trendek Magyarországon 2024-ben

A HR Trends 2024-ből - a Randstad legfrissebb kutatásából - többek között kiderül, hogy a felmérésben részt vevő több mint 350 vállalat... Teljes cikk