Megjelent: 3 éve

A koronavírus a 30-asok több mint felének munkahelyét érintette kedvezőtlenül

Egy felmérés szerint a járvány második hulláma alatt a 30-asok egynegyedének csökkent a bére, a korosztály kétharmada nem tudott otthonról dolgozni, és a válaszadók közel fele nem érzi magát anyagi biztonságban.

2020 utolsó negyedévében, a második koronavírushullám meredeken felfelé ívelő szakaszában változékony kedélyállapot jellemzi a 30-as generációt, akik vegyes érzésekkel gondolnak a jelenlegi élethelyzetükre - derül ki a végzett az UniCredit Bank és a Scale Research októberi kutatásából.

A 30-39 éves generáció 43%-a könnyebben éli meg a második koronavírus-hullámot, mint az elsőt. Ezt magyarázhatja többek között az, hogy általánosan felkészültebbek, többet tudnak a vírusról, és home office-ban is magabiztosabban dolgoznak. Ezzel szemben a korosztály 19%-a vallja azt, hogy most vált számára nehezebbé a boldogulás.

A koronavírus a 30-asok több mint felének munkahelyét érintette kedvezőtlenül

A harmincasok vegyes érzésekkel élik meg a jelenlegi munkájukat: a generáció negyede csak negatív, míg harmada csak pozitív érzéseket köt a munkájához. A koronavírus a korosztály 58%-ának munkájára volt negatív hatással, közel egynegyedének például csökkent a munkabére. A fővárosban ez az arány magasabb: a dolgozó 30-asok közel egyharmadának csökkentették a munkabérét.
A teljes generációnak csak egy elenyésző hányada veszítette el munkáját a vírus miatt és mindössze 10-ből 1 harmincasnak csökkent a munkaszerződés szerinti munkaideje.

A home office-olókat a bezártság és a társas kapcsolatok hiánya viselte meg legjobban

A 30-as generációnak mindössze egyharmada tudott a koronavírus miatt otthonról dolgozni, mert kétharmaduk jellemzően olyan szektorban dolgozik (pl.: rendezvény- és szórakoztatóipar, vendéglátás, turizmus), ahol nincs mód a home office-ra.

Azok, akiknek volt lehetőségük teljes mértékben átállni az otthoni munkavégzésre, vegyesen ítélik meg annak hatékonyságát. Az otthoni munkavégzés legfontosabb előnyének az utazással megspórolt és a családdal tölthető több időt és a házimunka napközbeni elvégzését tartják. Az otthonról dolgozók 70%-a alkalmanként házimunkát is végez munkaidőben.

A home office hátrányaként a harmincasok azt említik, hogy kevesebb emberrel találkoznak a nap folyamán és ritkábban hagyják el otthonukat. A válaszadók legnagyobb arányban a kollégákkal töltött laza beszélgetéseket és a kimozdulás lehetőségét hiányolják.

A generáció több mint fele - ha tehetné - az irodai és otthoni munkavégzés vegyes lehetőségét választaná a járvány elmúltával. A második hullámot is éppen azért éli meg sok harmincas könnyebben, mert a tavaszi karantén alatti kötelező home office-t ősszel jellemzően az a hibrid megoldás váltotta fel, amelynek során otthonról és az irodában felváltva dolgozhattak.

A férfiak könnyebben el tudják választani a munkát a magánélettől

A többségnek nem okoz gondot, hogy home office-ban meghúzza a határt a munka- és a szabadidő között, ugyanakkor sokan bevallják, hogy nehéz a munkaidő végét betartani és a teendőket időben befejezni. A férfiaknak a munka és a magánélet elválasztása sokkal inkább sikerül, a nők jellemzően többet túlóráznak a home office során, és nehézség számukra, hogy a gyerekre is figyelniük kell. Érdekesség, hogy azok, akik nem dolgoztak otthonról az elmúlt fél évben, nagyobb arányban jelölik meg a home office hátrányának, hogy otthon vannak velük a gyerekek, mint azok, akik ténylegesen otthonról dolgoztak gyerek mellett.

Nem lett minden 30-asból pék és jógaoktató a karantén alatt

Az otthonról dolgozó harmincasok a korábban munkába járással töltött időt legnagyobb arányban pihenésre és családdal töltött minőségi időre fordították. A nők a gyerekeikkel és párjukkal töltöttek több időt, a (többségében egyedülálló) férfiaknál pedig a tartalomfogyasztás (podcast, sorozat, film) ugrott meg, összességében tehát a generáció nem nézett új hobbik után. Plusz tevékenységként a 30-asok az olvasást, a kertészkedést, a sorozatnézést és új receptek kipróbálását említik. Az egyedül élők és gyermektelenek esetében szignifikánsan nőtt a podcastok hallgatása, a budapestiek körében pedig a jóga és más mozgásformák kipróbálása.

Bizonytalanok a generáció tagjai, ha az anyagiakról esik szó

A válaszadók közel fele nem érzi magát anyagi biztonságban. Szorongásuk egyik oka lehet, hogy 50%-uk csupán 1 hónapig tudná jelenlegi életszínvonalát finanszírozni abban az esetben, ha ő vagy a háztartása elveszítené jövedelmét. Jó hír ugyanakkor, hogy áprilishoz képest most ősszel többen számítanak stabil anyagi helyzetre, és nőtt a jövőbe pozitívan tekintők aránya.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk

Így járulhat hozzá a HR a vállalati sikerhez: a HR-es mint az üzleti stratégiaalkotás résztvevője

A HR szakembereknek részt kell venniük az üzleti stratégiaalkotásban, ennek érdekében érdekében szükséges az üzleti gondolkodás fejlesztése, hogy... Teljes cikk