kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

A keresőoptimalizálás jövőjéről beszélgettem a ChatGPT-vel

A média hangos attól, hogy a mesterséges intelligencia térnyerésével rengeteg szakma fog megváltozni, vagy megszűnni. A ChatGPT böngészőbe integrálásával joggal merül fel sokakban a kérdés, hogy van-e értelme keresőoptimalizálással foglalkozni, ha a chatbot mindenre azonnal választ ad?

A keresőoptimalizálás jövőjéről beszélgettem a ChatGPT mesterséges intelligenciával. Arra voltam kíváncsi, hogy szerinte az AI felválthatja-e egy SEO szakértő munkáját, mennyire fognak megváltozni a keresések a jövőben és kezdjek-e új szakmát tanulni? - Csentes Zoltán az AdOps Digital SEO szakértőjének vendégcikke.

A ChatGPT egy mesterséges intelligencián alapuló nagy nyelvi modell, amit az OpenAI fejlesztett ki. Olyan jól sikerült, hogy képes az emberi nyelvi mintákat feldolgozni és előállítani olyan szinten, hogy a kérdésekre adott válaszaiból meg nem mondanánk, hogy azt nem ember írta.

Hatalmas mennyiségű adat áll mögötte és használ fel a tanuláshoz, így szinte nincs olyan terület, aminek ne lenne szakértője.

A keresőoptimalizálás jövőjéről beszélgettem a ChatGPT-vel

Kinyírja az AI a SEO-t?

Vágjunk is bele a közepébe, tegyük hát fel a kérdést a ChatGPT-nek:

A válaszból is látszik, hogy hihetetlenül emberi, ugyanakkor a szakmaiságát sem tudom megkérdőjelezni.

A kérdésem a következő volt:

Okozhatja a keresőoptimalizálás szakma végét a mesterséges intelligencia?

A válasz pedig összefoglalva:

“...az AI valóban jelentős hatással van a SEO szakmára, de nem jelenti annak végét. Az AI és az emberi munkaerő együttműködése lehetővé teszi a hatékonyabb és hatékonyabb SEO stratégiák kialakítását, és elősegítheti a minőségi tartalom előállítását a keresőmotorok számára.”

Az én szakmai álláspontom is az, hogy a mesterséges intelligencia egy újabb eszköz a SEO eszköztárban, amit megfelelően használva gyorsabb és eredményesebb munkát tudunk végezni a keresőoptimalizálás során.

Sokkal hatékonyabb munkavégzés

A ChatGPT rengeteg időigényes feladatban nyújthat segítséget a keresőoptimalizálásban:

  1. Kulcsszókutatás: Az AI segíthet a kulcsszavak azonosításában és kiválasztásában. A kulcsszókutatás egy rendkívül időigényes munka, nagyon sok eszközzel végezve. A ChatGPT-vel ez a munka felgyorsítható, ugyanakkor nem helyettesíthető!
  2. Tartalom előállítása: A mesterséges intelligencia képes egyedi, releváns és nagyon jó minőségű, személyre szabott tartalom előállítására. A SEO szövegírás az egyik legidőigényesebb területe a keresőoptimalizálásnak.
  3. Adatelemzés: A legjobb SEO stratégiák adatokon alapulnak. Az AI segíthet az adatok elemzésében és értelmezésében, így a stratégiánk hatékonyabb lehet.
  4. Technikai SEO: Nem kell fejlesztői tudás a jövőben, a ChatGPT komplett schema kódokat képes megírni az oldalunkhoz, átirányítási szabályokat vagy akár API összekötéseket ír meg nekünk.
  5. On-page SEO: A weboldalunk tartalmi elemeit tudjuk pillanatok alatt optimalizálni. Javaslatokat kérhetünk a tartalom javítására, vagy akár kattintásra ösztönző meta leírásokat írathatunk vele.
  6. Linképítés: Linképítési tippeket ad nekünk. Azonosítani tudjuk a releváns oldalakat és javaslatokat kaphatunk felületekre, ahonnan érdemes lehet linket szerezni. 
  7. UX javítása: Tanácsokat kérhetünk a felhasználói élmény javítására, ami ugye SEO szempontjából egy fontos tényező.

A fenti pontok csak egy kis halmaza mindannak, amire a mesterséges intelligencia használható a keresőoptimalizálás területén. Beszélhetnénk itt még persona gyártásról, swot analízisről, hírlevélről és még sok másról…

Viszont az is látszik körvonalazódni, hogy ha nincs egy olyan szakértő, aki átlátja az összefüggéseket és tudja mit kell kérni a ChatGPT-től, akkor mindez semmit sem ér!

Mi az amit nem tud a ChatGPT?

A mesterséges intelligencia rengeteg feladatot végre tud hajtani, komplett kódsorokat ír meg, ezeket viszont utasításra teszi. Magától nem fogja átlátni a SEO komplex területét, mindig is kelleni fog valaki, aki a háttérben az instrukciókat adja neki.

Néhány példával illusztrálva:

  • Ha nem tudod mi az a strukturált adat, akkor annak megírását sose fogod kérni tőle.
  • A ChatGPT segít egy excel képlet megírásában, vagy egy SQL lekérdezésben, de sose fog minket megtanítani az SQL programnyelvre. Nincs mögötte egy adatbázis szakértő, aki a megfelelő szemlélettel tudná mit kell kérni tőle.
  • Megírja neked a regex kifejezést a csoportos átirányításra, de ha azt se tudod mi az, akkor már a kérés sem születik meg.

Összefoglalás

Röviden összefoglalva a lényeget, a mesterséges intelligencia nem fogja elvenni a keresőoptimalizáló szakemberek munkáját, viszont nagyban fogja segíteni azt. A copy-paste jellegű feladatokat és az instrukciók végrehajtását nagy hatékonysággal tudja elvégezni az AI, viszont összefüggéseket keresni, előre gondolkozni, kreatív új ötleteket gyártani, követni a folyamatosan változó trendeket, tapasztalat és szakértelem alapján végezni egy konkrét szakterületet nem fog.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk