Megjelent: 4 éve

A kismamák rejtett tartalékot jelentenek munkaerőhiány esetén

„Amikor a gyermekem 2 éves lett, szerettem volna visszatérni a munkahelyemre. Felvettem a kapcsolatot a munkáltatómmal, többször is próbálkoztam e-mailben, telefonon is, de sokadszori üzenetemre sem kaptam választ a HR-től. Végül személyesen kerestem fel munkáltatómat, ahol közölték, hogy a korábbi munkakörömbe nem tudok visszatérni. Felajánlottak egy másik pozíciót, ami viszont telephelyváltással járt, de ezt sajnos nem tudtam volna kivitelezni. Így elbocsátottak.”

images

images

Vajon mit tehetett volna ez a munkaadó azért, hogy ez a kismama újra teljes értékű munkavállaló legyen visszatérése után? Munkáltatóként kiszámoltuk már, hogy mennyibe kerül az új munkaerő megtalálása és beillesztése? Vagy nem megfelelő elbocsátás esetén mennyit romolhat a cég image egy kismama online tapasztalatmegosztásával?

Közhely, de a probléma gyökere itt is a kommunikáció. Ugyanis az esetek többségében sajnos semmilyen kommunikáció nem történik a munkáltató és a kismama között. Ez nyilvánvalóan bántja a kismamákat, hiszen nincsenek meg a visszatérés keretei, senki nem érdeklődik utánuk, nincs kapcsolatuk a cégükkel. Ebből eljuthatnak a „már nincs is semmi keresnivalóm ott”- érzésig. Így egy jó, értékes munkavállalót veszíthet a cég.

A munkaadó számára pedig azért nehéz ez a változás, mert egy teljes értékű, már a csapatban megszokott embert veszítenek el, időszakosan pótolniuk kell, és van, hogy annyi idő telik el a visszatérésig, hogy már nem tudják integrálni a szervezetbe, nem merik szakmailag kockáztatni a visszavételt – vagy egyszerűen csak mindez túl sok idő, pénz, energia lenne. Pedig az ilyen esetekben nem feltétlenül az elbocsátás az ésszerű lépés, számos egyéb megoldás is létezik – ha erre előre tervezetten készülnek.

7 tipp a munkáltató és a kismama közti hatékony kommunikációhoz

1. Bizalmas, őszinte kommunikáció a várandósságról és a még munkában töltött időről.

2. A munkáltató tartsa bent a kismamát a szervezet körforgásában. Alakítson ki egy felületet, ahol informálódhat, kapcsolatot teremthet kollégáival. Például egy rendszeresen kiküldött hírlevélből folyamatosan tájékozódhat a szervezetben történő változásokról.

3. Legyen szervezett fórum, például kismama klub, ahol a kismamák személyesen találkozhatnak a bent maradt munkatársaikkal, egymással, és hasznos információkat kaphatnak akár a visszatérésről, akár csak a szervezet jelenlegi helyzetéről.

4. Hívják meg a kismamákat minden céges rendezvényre, még akkor is, ha csak egy egészségügyi szűrésről van szó. Bármi, ami a dolgozók számára elérhető, az a kismamák számára is legyen az.

5. A munkáltató segítse a kismama munkába való visszatérését, alakítson ki a beillesztő programhoz hasonló, integráló programot. Itt ne a munkavégzésre és a feladatokra fókuszáljanak még, hanem először inkább lelki, életvezetési tanácsokkal lássa el. Ennek formája lehet például az is, ha fizetésen kívüli juttatásként egy coachot is választhat a visszatérő munkavállaló.

6. Próbáljanak kompromisszumot kötni a munkaidővel kapcsolatban. Érthető, ha egy munkába visszatérő kismama kezdeti időben nem tud teljes főállásban dolgozni. Gondolkozzunk el azon, hogy részmunkaidőben is el tudja-e végezni a munkáját? Tudna-e otthon is dolgozni? Ha nem, milyen megoldás tudnánk neki kínálni, ami a kismama igényeinek is megfelel, és a cégnek sem veszteséges?

7. Ha a munkáltatónak nincs lehetősége a visszatérő kismamát a saját szervezetébe visszavenni, kommunikálja ezt felé időben, őszintén. Segítse őt egy gondoskodó leépítő programmal, hogy könnyen vissza tudjon térni a munka világába.

Természetesen nemcsak a munkaadónak fontos ez a szemléletváltás, hanem a munkavállaló, a visszatérő kismama hozzáállása is fontos ebben a párbeszédben.

5 tipp anyáknak a munkáltatóval való kommunikációra

1. Várandósság bejelentése időben.

2. Időben egyeztetni, hogy előreláthatólag meddig tudok dolgozni? Betanítás a helyemre szükséges-e?

3. Előzetes egyeztetés a majdani visszatérésről: a cég és a dolgozó tervei, lehetőségei.

4. Kapcsolatápolás a céggel: képzések, programok, céges események aktív látogatása, de minimum folyamatos kapcsolattartás a kollégákkal.

5. Konkrétumok, visszatérés folyamatának megbeszélése a munkáltatóval: mikor, milyen formában, milyen feltételekkel?

A kismamákban rejtett tartalék van a munkaerőhiány megoldására, sokan mégsem gondolnak rájuk. Fókuszáljunk munkaadóként az előnyökre: erősek logisztikában, hatékonyan tudják beosztani az idejüket és az otthoni munkavégzés még költséghatékony is lehet. A közös keretek tisztázása mindkét fél számára fontos. De ne felejtsük, nem működik a kölcsönös bizalom és kapcsolattartás nélkül.

Hadas-Hajdu Helga – outplacement szakértő
Gégöl Júlia – pszichológus, karrier coach
Job Evolution Nonprofit Kft.Ön gond nélkül vissza tudott térni a munkahelyére gyed/gyes után?
Igen, végig tartottam a kapcsolatot a kollégáimmal, feletteseimmel, a visszatérésem is gördülékeny volt.
Igen, bár kellett hozzá egy kis presszió, türelem, kitartás.
Visszavettek volna, de más telephelyre, más munkakörbe, ami nem felelt meg.
Nem, nem akarta visszavenni, már felvettek mást a helyemre.
Nem, mert időközben meg is szűnt a cégem.
Survey MakerLegutóbbi kérdések - válaszok

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elképesztően megugrottak a kormány munkaerő-piaci kiadásai

Egy félév alatt elköltötte a kormány a passzív munkaerő-piaci kiadásokra szánt előirányzat 83,2 százalékát. Az év hátralévő részére már... Teljes cikk

Komoly veszélybe kerültek az európai textilipari munkahelyek

Több mint 150 ezer munkahely került veszélybe az európai ruházati és textiliparban a koronavírus-járvány következtében az Euler Hermes... Teljes cikk

Hetente mintegy másfél millióan folyamodnak segélyért az Egyesült Államokban

Az elemzők által vártnál kevésbé csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten. A... Teljes cikk