Megjelent: 2 éve

A legjobb toborzás, ha kollégáink viszik jó hírét cégünknek: Vizi Nikolett, a Pannonia Bio HR igazgatója

Szeptembertől 7-10 százalék között emelte a dunaföldvári Pannonia Bio az alapbéreket. Az üzem Európa legnagyobb egy telephelyen működő biofinomítója: kukoricából bioetanolt, állati takarmányt és talajjavítót állít elő. A cég 400 főt foglalkoztat, 10 százalék alatti a fluktuáció és az új munkavállalók közel fele dolgozói ajánlásokkal érkezik. Vizi Nikolett HR igazgatót kérdeztük bértrendekről, toborzásról, megtartási eszközökről.

Vizi Nikolett HR igazgató Pannonia Bio-
images

Adott-e vállalatuk valamilyen kompenzációt idén az infláció miatt a munkavállalóknak?

Szeptember elején úgy döntöttünk, hogy az év végi béremelés egy részét előre hozzuk. Szeptember 1-gyel hatályosan 7% alapbéremelést adtunk minden munkavállalónknak, akinek forintban megállapított bére van. További 3% alapbéremelést adtunk azokban a munkakörökben, amelyekben a jelenlegi bruttó alapbér 350 000 Ft vagy annál kevesebb.
Ezenfelül a gépkocsira biztosított bejárási költségtérítést szintén szeptember 1-től nettó 30 Ft/km-ről, 38 Ft/km-re növeltük. Ezzel a környékbeli cégek közül a legmagasabb bejárási támogatást nyújtjuk dolgozóinknak, amely egy átlagfogyasztású benzines autó esetében az 1 km-re jutó költség 70%-át fedezi a jelenlegi üzemanyagárakkal számolva.
Emellett a cég elsőként vállalást tesz arra, hogy amennyiben az üzemanyagár -sapka megszűnik és növekednek az üzemanyag árak, a bejárás támogatását hónapról hónapra módosítja úgy, hogy az továbbra is az 1 km-re jutó költség 70%-át fedezze, ezzel kínálva biztosítékot arra, hogy a dolgozók bejárási költsége a magas piaci üzemanyagárak mellett is mérsékelt legyen.

Hogyan értékelik a mostani álláspiacot: mely szakembereket könnyebb, kiket nehezebb megtalálni? Látnak-e ebben változást az utóbbi 1-2 hónapban?

Általánosságban elmondható, hogy a munkavállalók  mobilitása csökkent, így minden cégnek elsősorban a helyben élő munkavállalókat kell megszólítani. Szakmacsoportok tekintetében ugyanazokkal a kihívásokkal szembesülünk mi is, mint a piacon lévő cégek jelentős hányada: a magasan kvalifikált és tapasztalt szakembereket - mérnök, elektrikus, technikus - vagy az egyes speciális területen dolgozókat - pl. EHS szakember - nehezebb megtalálni.

A Pannonia Bio jelenleg közel 400 Közép-Duna menti régióban élő családnak - ebből 73 dunaföldvári - ad közvetlenül megélhetést, közvetetten pedig legalább ötezer vidéki munkahely fenntartását teszi lehetővé.

Egészen 2020-ig nagyon könnyedén tudtunk toborozni. Tavaly volt az első év, hogy aktív toborzóként meg kellett jelennünk az álláspiacon, és ugyancsak készültünk a mostani őszi, aktív toborzási időszakra is. Tudatosan építettük a társaság piaci jelenlétét és láthatóságát és erőteljesebb toborzási kampányba is kezdtünk. A környező településekről is meg tudunk szólítani munkavállalókat, ezzel együtt úgy tapasztaltuk, hogy a váltási hajlandóság erősödött a megszólított munkavállalók körében és például operátori, technikusi munkakörökbe könnyedén tudtunk új kollégákat találni. Azonban továbbra is úgy tapasztaljuk, hogya legjobb toborzási módszer, ha a munkavállalóink elégedettségére nagy hangsúlyt fektetünk, minél jobb munkahely próbálunk lenni, így a kollégáink viszik a cég hírnevét és szívesen ajánlják a cégünket másoknak is. Ezt jól tükrözi, hogy az idei évben is a pozícióink 40%-át munkatársi ajánlás útján töltöttük be. A kulcs a munkavállalói elkötelezettség magas szinten tartásában és ezáltal a munkaerő megtartásban rejlik.

Milyen intézkedéseket tettek a megtartásban?

Azt gondolom nagyon jó úton haladunk ebben, hiszem az iparágban átlagos 35-40%-os fluktuációval szemben, a Pannonia Bio esetében ez a szám nagyon alacsony, csupán9,5%. Három fő területre koncentrálunk: az első az átlagnál magasabb jövedelem mellett olyan juttatási csomag, amelyben van szolgáltatás-alapú egészségbiztosítás, a házasságkötéskor, vagy gyermek születésekor adott utalvány, a munkavállalóink kezdeményezésére létrejött nyári táborozási lehetőség. Ezek mind-mind olyan, gyakran nem csak pénzben kifejezhető elemek, amelyek azt erősítik a dolgozóinkban, hogy munkahelyük gondoskodik róluk, odafigyel rájuk. Bár jelenleg már 400 fővel működő cég vagyunk, büszke vagyok arra, hogy meg tudtuk őrizni a családias jellegünket; mi nem csak munkatársainkra figyelünk, hanem a családjaikra is. A Covid-járvány kitörésekor – míg más munkahelyek bezártak, vagy embereket bocsátottak el - mi vitamincsomagokat juttatunk el a dolgozóknak, a gyermekes családokat pedig plusz szabadnapokkal segítettük. Ugyancsak ezek közé az intézkedések közé sorolnám a tartós betegségben szenvedő kollégáink számára létrehozott lehetőséget: annak érdekében, hogy felgyógyulásuk alatt is hasznosnak érezzék magukat, könnyített munkavégzést ajánlunk nekik.

A másik fontos tényező, a munkaerő megtartása során, hogy milyen csapatban dolgoznak a kollégáink. Nálunk nem csak a szakmai tudás számít, hanem, hogy az új munkavállaló mennyire tudja képviselni a vállalat értékrendjét, és hogy mennyire illeszkedik abba a csapatba, ahol naponta 8-12 órát tölt el. Ez azért is fontos, mert az iparágunkból adódóan veszélyes üzem vagyunk, így elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jó kollektívában és egymásban megbízva dolgozzanak.

Figyelünk a belső kommunikációra, rendszeresen tartunk – különböző szinteken - dolgozói fórumokat. Nem szeretnénk egy bürokratikus szervezetet építeni, időről-időre meghallgatjuk a dolgozóinkat, kéréseiket, véleményüket pedig figyelembe vesszük a döntéseink során. A vezetőinket folyamatosan képezzük, hogy jól tudják irányítani a rájuk bízott csapatokat. Jó visszaigazolás erre a nemrégiben elvégzett 360 fokos értékelés, melyben minden vezetőnk remek minősítést kapott.

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Magic Johnson varázsolt HR-eseknek Las Vegasban

Májusban rendezték a világ egyik legjelentősebb HR konferenciáját, az Unleash-t Las Vegasban. Egyedüli magyar kiállítóként az egyedi... Teljes cikk

7 tipp, hogy egyensúlyba hozzuk az aszinkron-szinkron munkavégzést

A K&H családi vállalatok klubon azt járták körül a szakértők, hogy milyen eszközökkel lehet erősíteni a dolgozók felé a bizalmat,... Teljes cikk

Megoldásfókuszú ember vagyok: interjú Bán Zoltánnal, a MOL új HR igazgatójával

“Célom, hogy a tanuló szemléletmód bekerüljön a vérkeringésbe, tanuló szervezet formálódjon” - nyilatkozta a HR Portálnak Bán Zoltán a MOL... Teljes cikk