Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 7 éve

Terjedőben a 6 plusz 2 órás munkaviszony

Nagyvállalati kategóriában három díjat is kiosztottak, amelyek között nem volt sorrend, ám mindegyik cég teljesítménye a maga nemében különleges volt. Családbarát vállalat díjat nyert idén a Waberer's - Szemerey , az igencsak komoly férfitöbbséggel dolgozó logisztikai vállalat, ahol többféle atipikus munkavégzési forma is él, valamint például a céges telefonos flottát kibővítették a családtagokra is, akik így tudják tartani a kapcsolatot a jobbára úton lévő családfővel. Szintén díjat kapott a Paksi Atomerőmű, ahol például a női, családi szerepekre felkészítő tréningeket tartanak a dolgozóknak.

A harmadik díjazott nagyvállalat a General Electric, ahol már évek óta működik önkéntes alapon a Working Parents program. 13 ezer munkavállalóból, 6000 szülőt és így 17 ezer gyereket érint, hogy a vállalat hogyan áll a munkahely-magánélet egyensúly megvalósításának kérdéséhez. A HR Portál Marton Évát a GE Working Parents Program elindítóját kérdezte.

Milyen jellegű tanácsadásokkal, programokkal segítik a kisgyerekes szülőket? Hogyan vehetik ezt igénybe?

Marton Éva
Számos olyan programot szervezünk, ahol nem csak a női kollégák jelenlétére számítunk. Programjaink nyitottak minden gyakorló és leendő szülő számára, beleértve az édesapákat is. Ilyen elérhető program többek között a coaching program, panelbeszélgetések, mentoring program. Szükség van sikeres példákra, példaképekre ahhoz, hogy a dolgozó szülők elhiggyék: egyszerre lehetnek sikeres szakemberek, szülők és megbecsült munkatársak.

További elérhető programjaink az egészségügyi szűrések, családi sportnapok, ahová természetesen minden családtagot szeretettel várunk. Programjainkat több módon is hirdetjük. A céges belső információs portálon, illetve a gyesen lévő szülők számára a - céges hálózat nélkül is elérhető - www.workingparents.hu blogunkon keresztül.

Legtöbb programunk ingyenes, minden üzletág számára nyitott, és ismét hangsúlyozom, hogy nem csak az édesanyákat, de az édesapákat és leendő szülőket is várjuk a rendezvényekre. Néhány program regisztrációhoz kötött, amit egy online felületen vagy egy e-mailen tudnak megtenni az érdeklődők.

Fontos hogy a szülési szabadság ideje alatt is tartsák a kapcsolatot a gyesen lévő dolgozók a céggel, vagy dolgozhassanak továbbra is részmunkaidőben, mielőtt ismét teljes munkaidőben visszatérnek a vállalthoz. A munkakörülmények, a rugalmas és részmunkaidő lehetősége, a kisgyermekeseket támogató képzések, mentoring program, a munka és magánélet összehangolását segítő tréningek, a karrierprogram, játszószobák és kismama parkolók mind fontos részei a szervezet életének.

Családbarát kezdeményezéseinkkel tovább szeretnénk erősíteni a GE elkötelezettségét kisgyermeket nevelő munkavállalói felé. Szeretnénk lehetőséget adni, hogy dolgozóink minél nagyobb körben beleszólhassanak a vállalat stratégiájának alakulásába. "Working Parents" elnevezésű családbarát politikánk a GE Nők Hálózatára épül, és széles körben nyújt segítséget a dolgozóknak.

Milyen visszajelzéseket kapnak, mennyiben könnyíti ez meg számukra akár az otthon töltött, akár a visszailleszkedés időszakát?

Kétgyermekes édesanyaként saját bőrömön tapasztaltam, hogy mennyi akadály gördül a munkába visszatérő szülők elé. Évekre kikerülünk a vállalat vérkeringéséből, hiszen az otthon töltött időszakban minden a gyerekek és a család körül forog. Sok mindent másképp csináltam volna, ha lett volna annak idején egy ilyen program, lett volna olyan csatorna, - mind online mind pedig valós segítő kezek -, akik irányt mutatnak abban, hogyan készüljek fel a munkába visszatérésre, miért fontos, hogy a gyes alatt is tartsam a kapcsolatot a céggel, vagy éppen kihez forduljak, hol lesz az asztalom, szellemileg és fizikailag hogyan térjek vissza a munkába.

Éppen emiatt hoztuk létre a Working Parents Programot. Úgy gondolom, hogy maga a program, a kapcsolattartás lehetősége, a valós, elérhető segítő kezek, a kismamákat is váró és támogató programok hatalmas segítséget jelentenek a visszailleszkedésben.

A programjaink utáni visszajelzések is ezt támasztják alá. A szeptemberi Working Parents Day egy igazi sikertörténet, amin nagyon sokan dolgoztunk, és közös sikerként éltük meg a több mint 200 résztvevő jelenlétét, és rengeteg pozitív visszajelzést. Ez ad erőt a folytatáshoz.

Motiváló személyes példák

Mennyire gyakori, (ha előfordul) a cégnél, hogy az apa marad otthon a gyerekkel?

A vállalat nagyságából adódóan nagyon sokféle családmodellel és életvezetési mintával találkozunk. Több példa is van arra, hogy az édesapa maradt otthon a gyermekkel, és az édesanya állt vissza a munkába rövid idővel szülés után. Van példa arra, ahol ennek anyagi okai voltak, van, ahol egyszerűen így látták jónak a szülők.

Milyen problémák merülnek fel legtöbbször ezeken a beszélgetéseken a munka és a magánélet témájában?


Tapasztalataim szerint a munka- és a családi élet egyensúlyának megtalálása jelenti a legnagyobb kihívást. Rengeteg kérdést kapunk, például azzal kapcsolatban, hogy mikor ideális szülni, és meddig érdemes otthon maradni illetve visszatérni a munkába.

Szerveztünk tavaly egy olyan panelbeszélgetést, ahol az volt a cél, hogy különböző család- és munkamodelleket ismerjenek meg az érdeklődők. Meghívtunk olyan női vezetőt, ahol az édesapa maradt otthon, olyat ahol 1 év- 3 év vagy 6 év után tért vissza az adott kolléga a munkába. Szerettünk volna különböző mintákat bemutatni, hogy lássák az érdeklődők, hogy nincs rá recept vagy követendő szabály, hogy mikor kell visszatérni a munkába. Próbálunk abban is segíteni, hogy megismerjék a különböző megoldásokat, tapasztalatokat a leendő szülők, és később döntsék el ők maguk, hogy nekik és a családjuknak mi az optimális időpont a visszaintegrálódásra.

Egyedi munkaszervezési lehetőségek

A szülési szabadságról, gyesről stb. visszatérő munkavállalókat milyen programok segítik a GE-n belül? Például milyen atipikus foglalkoztatási formák léteznek?

A GE sok innovatív családbarát gyakorlatot alkalmaz, de egyedülállónak tartjuk azt, hogy a dolgozók igényeire építünk. Szerencsére a HR-vezetőink és a szakmai vezetőink is támogatják ezeket a kezdeményezéseket. Férfiak nélkül, a férfi vezetőink együttműködése és szemléletváltása nélkül pedig nem tudna működni ilyen jól ez a gyakorlat.

A rugalmas munkaidő, részmunkaidő (akár ideiglenes), job sharing, távmunka, és egyéb egyedi munkaszervezés lehetőségei egyaránt elérhetőek a munkavállalók számára.

Természetesen vannak olyan területek, ahol a távmunka nem megoldható, mint például a gyári dolgozók esetében, vagy olyan adminisztratív dolgozók számára, akik beérkező iratokkal dolgoznak, vagy kötött telefonvonalon ügyfélszolgálatot teljesítenek. Vannak azonban kiemelkedő, egyedi esetek is, például ha egy gyárban dolgozó kolleganő kismama lesz, megoldható, hogy a gyermek egészsége védelmében irodai munkát kapjon.

Vállalatunknál a 6 + 2 órás munka is nagyon gyakori. Erre jó példa minden olyan kollega, aki más időzónában (például India vagy USA) dolgozó csapattal vagy vezetőkkel dolgozik. Számukra megoldott, hogy 6 óra munka után a családnak éljenek, majd az esti órákban rendelkezésre tudnak állni még a maradék munkaidejükben, hiszen a kollegák legnagyobb része rendelkezik a megfelelő "remote" technikával, vagyis egy token segítségével otthonról is rá tud csatlakozni a GE hálózatára.

A részmunkaidős kisgyerekesek számára is sok területen gyakorlat, hogy a négy vagy hat órás munkát nem feltétlenül egyhuzamban csak reggel 8 órától végzik, hanem akár az esti órákban, amikor a gyerekek már alszanak. Idén a veresegyházi gyárunkban jelentős előrelépés történt a megváltozott munkaképességűek létszámának emelésében is, amit a jövőben még tovább tervezünk növelni.

Hisszük, azzal hogy egységessé és elérhetővé tesszük a GE családpolitikáját sokkal nagyobb számú dolgozónak nyújthatunk közvetlen segítséget. Minden intézkedés és minden kommunikáció során hangsúlyozzuk, hogy a szülői szerep mind a nők mind a férfiak számára fontos, és a cég nemtől függetlenül támogatja dolgozóit a munkahelyi és családi kötelezettségek összeegyeztetésében.

Általában mennyi idő után térnek vissza munkavállalóik a gyermeknevelési időszakból?

Ez teljesen változó. Vannak olyan kollegák, leginkább vezetői pozíciókból, akik 6 hónap vagy 1 év után visszatérnek, többen vannak, akik 2-3 évet töltenek otthon a gyermekkel. A 3 évnél hosszabb gyesen töltött időszak azonban igen ritka.

Multinacionális vállalatként továbbterjedhetnek ezek a jó gyakorlatok másutt is a cégen belül?

Európai viszonylatban egyedülálló a Magyarországon támogatott három éves gyes. Talán pont ezért jár még gyerekcipőben más országokban ez a program. Követem néhány külföldi ország programjait, ott leginkább networkingről beszélhetünk, ahol a szülők praktikákat, recepteket, kreatív ötleteket osztanak meg egymással.

Jelenleg olyan összefogott program, amit Magyarországon kidolgoztunk, nem működik más országokban. Sok olyan gyakorlatunk van, ami - a támogatott gyes időszak hosszától függetlenül - külföldi országokban is nagy sikert aratott, és dolgoznak a kollegák a helyi megvalósításon többek között Angliában, Franciaországban, Olaszországban, sőt Brazíliában is. Ilyen például a baba-mama parkoló vagy a baba-mama iroda kialakítása, az egységesen elérhető online felületek, vagy éppen a központi dokumentációs rendszer.

Folyamatosan dolgozunk az egységes családbarát program bevezetésén a vállalatcsoporton belül, hogy támogassuk az alulról jövő kezdeményezéseket, hogy elősegítsük a jó gyakorlatok átvételét, és a sikeres történetek megosztását.

A Working Parents Program ahhoz járul hozzá, hogy a családbarát ötleteinket és gyakorlatainkat egységes, a dolgozók által formált és ismert stratégiává tegyük. Így válik valóban a hosszú távú családbarát foglalkoztatás alapjává."

Közepes vállalat kategóriában a Fornax ICT Kft. vitte el a díjat, ahol szintén többségében (76 százalékban) férfiak dolgoznak, így kispapa programja van a cégnek, ahol cél az apaszerep erősítése, valamint a gyerekek is szívesen látott vendégek a cégnél.

A kisvállalatok közül a 24 fős Webstar csoport nyert, ahol gyakorlat a rugalmas munkaidő, stresszmentes zöld irodát tartanak fenn, baba-mama programokat és családi sporteseményeket szerveznek.

Egyre több cég támogató tevékenységében helyet kap az is, hogy a munkavállalóik részvételét támogatják lombikbébi programban, ha ez szükséges.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gera Zoltán tehetségekről és a sikeres csapat titkairól

Két-három zseninél több nem kell egy csapatba. Az edző kulcstulajdonsága a hitelesség, sikere a pályára kilépő játékosok kezében van - mondta... Teljes cikk

Eszköz vagy érték a munkavállaló? - a vezető szerepe a fluktuációban

Egyre több szervezet ébred rá arra, hogy a sikerük nagy mértékben azon (is) múlik, hogy a náluk dolgozó emberek elkötelezettek-e munkahelyük iránt... Teljes cikk

Legyél mindful a vezetésben (is)!

Mik a siker mutatói egy vezető számára? Elvégzett projekt, zöld traffic-light riport, felsővezetői elismerés, évvégi bónusz… Ezért hajtunk,... Teljes cikk