Szerző: Berta László Megjelent: 4 hónapja

A munkahelyi pároknak segíthet az erőszakmentes kommunikáció

Az emberek nem azzal a problémával mennek pszichológushoz vagy coachoz, hogy viszonyuk van a munkatársukkal. Jellemzően a második, harmadik körben derül ki, hogy munkahelyi párkapcsolatuk miatt kerültek bajba, ezért akarnak munkahelyet vagy beosztást váltani. A menekülés nem csoda, inkább kényszer, hiszen ez a helyzet szorongást okoz - mondta a pszichológusként és coachként, tanácsadóként dolgozó Kökény Tibor.

„Egyetemi barátom története jut eszembe, aki saját tapasztalata alapján alakított ki magának egy szabályt. Szigorúan tartotta magát ahhoz, hogy össze lehet jönni lányokkal, de csoporttárssal soha. Fiatalabb korában kapcsolatban volt valakivel, aztán egy munkahelyre kerültek, ahol nem tudták kezelni a helyzetet és szétváltak az útjaik” - mondta Kökény Tibor pszichológus.

A szakember jó megoldásnak tartja, hogy az ember kitalál magának egy alapvető szabályt a munkahelyi párkapcsolatok kezelésére, amihez következetesen tartja magát ilyen helyzetekben, ahogy az előbbi példa mutatta. Persze, lehet ennél rugalmasabb, több teret engedő stratégiában gondolkodni. Kökény Tibor a munkahelyi kapcsolatokban, illetve a munkatársak között megszűnt viszony után fennálló konfliktusokban az erőszakmentes kommunikációt (EMK) tartja alkalmasnak arra, hogy felismerjék a felek, milyen igényei vannak a másiknak. Ezzel nagy eséllyel fenntarthatják egymás között a békés viszonyt. A módszer 40 egyetemes - minden kultúrkörben alapvetően fontos - igényt tartalmaz, ilyenek például, hogy az ember kapcsolatban, fizikai biztonságban, kreatívan szeretne élni.
Kökény Tibor pszichológus 2018. 03. 19.Kökény Tibor: Előnyben vannak a párkapcsolatok kezelésében, akik megtapasztalták, hogy milyen alárendelt viszonyban lenni egy egészséges hierarchiában

Kökény Tibor szerint két okos ember képes arra, hogy az erőszakmentes kommunikáció felhasználásával megtudják, hogy mi alapján működik a másik, ezután együtt tudnak működni ebben az alapból rizikós helyzetben.
Az EMK-t komoly helyzetekben is alkalmazták, amikor például afrikai törzsek egymással háborúzó tagjait ültették a tárgyalóasztalhoz, miután már 60 halálos áldozata volt az eszkalálódott konfliktusnak. A szakértő kézben lévő egyeztetés moderátora, a módszert kifejlesztő Marshal Rosenberg 2 óra alatt teljes megértést és békét teremtett közöttük.
Erőszakmentes kommunikáció

Egyszerű példával élve így működik az erőszakmentes kommunikáció. A párom szereti az alaposan átbeszélt dolgokat, én nem szeretem a sok locsogást. Ha a párom megérti, hogy nyugalomra van szükségem, akkor nem veszi személyes sértésnek, hogy aktuálisan nem akarom részletekbe menően hallgatni. És a párom is megbékél azzal, hogy meghallgatom, amikor már kicsit kipihentem magam, hiszen én is tudom, hogy alaposan szereti kifejteni a mondandóját.

A munkahelyi párkapcsolat egyértelműen rizikós helyzetnek számít, ami azonban nem jelenti azt, hogy ne működhetne a pszichológus szerint. Ehhez szét kell tudni választani, hogy mi a személyes és mi a professzionális, vagyis a párkapcsolati és a munkához tartozó érintkezési
pont. Például, amíg tartott a kapcsolatuk, akkor együtt ebédeltek, kávéztak, dohányoztak, de a szakítás után ezeket a találkozásokat minimálisra kell csökkenteni. Ha meg tudják beszélni ezt, akkor nem lesz gond a kommunikációban, például nem személyeskednek, vagy bosszúból nem kezdenek friss kapcsolatokba egymás szeme előtt.

Gyakorisága miatt külön szót érdemel a főnök-beosztott kapcsolat. Kökény Tibor szerint abban az esetben biztosan nem fognak működni az ex-ek közös munkahelyen, ha a főnök olyan hatalmi pozíciót foglal el, amit spontán fel tud használni a beosztott ellen.

„Ha a főnök nem elég kulturált ember, azaz emberi kvalitásaiban gyenge ahhoz, hogy korrekt tudjon lenni az ex-ével, akkor általában nem maradnak egy munkahelyen” - mondta Kökény Tibor. Nem kérdés, hogy ilyenkor a beosztott távozik. Kis magyarázatra szorul, milyen emberi kvalitásról van szó, ami nem tévesztendő össze a szakmai képességekkel. A pszichológus szerint az emberi kvalitás az olyan hagyományosnak tekintett hierarchiákból nő ki, mint a család, vallási közösség, vagy például a küzdősportok.

Utóbbinál kiemelte a karatét, ahol a sok danos mester megkérdőjelezhetetlen tekintélyét odaadó munkával nyerte el. Ő a tekintély birtokosa azonban sosem élhet vissza ezzel a nála alacsonyabb övszínnel rendelkezőkkel szemben. „Azok előnyben vannak a párkapcsolatok kezelésében, helyzetük pontos megítélésében, akik
megtapasztalták, hogy milyen alárendelt viszonyban lenni egy egészséges hierarchiában, például gyerek-felnőtt, mester-tanítvány között, amelyben az erősebb pozícióban lévők nem élnek vissza erejükkel. Ezt felhasználhatják munkahelyi párkapcsolatuk kezelésében is.”
Energiát szabadíthat fel egy munkahelyi kapcsolat

„El tudom fogadni azoknak az álláspontját, akik szerint egy munkahelyi kapcsolat energiát szabadíthat fel, és ennek hatására hatékonyabb lesz az illető a munkájában, mivel éppen ekkor elégedett az életével. Tehát nem feltétlenül megy a munka rovására a munkahelyi kapcsolat” - mondta Kappel Katalin, a HR Portal szakértője, munka- és szervezet szakpszichológus. Ez akkor valósulhat meg, ha éppen felfelé ível a kapcsolat görbéje, a felek nem viszik be a feszültséget a munkahelyükre - tette hozzá. Kappel Katalin nem ért egyet azzal a sok helyütt olvasható állítással, hogy nagyvállalatok gyakrabban korlátozzák, sőt, tiltják a munkatársak közötti kapcsolatot, saját szakmai tevékenysége során találkozott olyan esetekkel, amikor minderre nem került sor, a vezetők sem kényszerítették válaszút elé a pár tagjait és a nagy cég etikai kódexe sem tért ki ilyen esetek szabályozására.

Kökény Tibor végül egy a sportkedvelők számára evidens példát hozott arra, hogy egy párkapcsolat hosszú távon működtethet a munkahelyen is. Elek Gábor, a Ferencváros kézilabda edzője és a csapat kapitánya, Szucsánszky Zita hosszú ideje házasságban együtt és a pályán munkakapcsolatban élnek. Eredményeik magukért beszélnek. Mindehhez mintaként, példaként hozzájárul az Elek Gábor szüleinek kapcsolata, ahol az anya a csapat kapusa volt, az apa a csapat sikeres edzője.

Cikksorozatunk következő részében a mélyére ásunk a párok és a munkahely együttélésének.

Nyitókép: Pixabay
Follow hrportal_hu on Twitter

Online kommunikálnak egymással az egyterű irodában dolgozók

Egy friss kutatás szerint az egyterű irodákban dolgozó munkavállalók sokkal több időt töltenek azzal, hogy online kommunikáljanak egymással, mint amennyit személyesen beszélnek. Pedig az egyterű irodák lényege éppen az interakció lenne - írja az Index a BBC-re hivatkozva.tovább..

További cikkek
Négy nap munka, öt nap fizetésért

A munkaidő csökkentése általában a fizetés csökkenésével szokott együtt járni, ami a dolgozóknak általában nem esik jól, bármennyire szeretnék... Teljes cikk

Az eddigi legnagyobb sztrájkra készülnek a Ryanair-nél

A Reuters hírügynökség értesülései szerint jövő szerdán és csütörtökön 600 járatát törli a légitársaság, mert a dolgozók sztrájkba... Teljes cikk

Az ukrán kormány megtiltotta az állami vállalatoknak, hogy nagy összegű prémiumokat adjanak

Megtiltotta az ukrán kormány az állami vállalatoknak, hogy jutalomként nagy összegű bónuszokat fizessenek alkalmazottaiknak az ország jelenlegi... Teljes cikk

Négymilliárdos adócsalási ügyben 50 ember ellen emeltek vádat

Vádat emeltek ötven ember ellen Bács-Kiskun megyében, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el. A... Teljes cikk

Halálos munkabaleset Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróváron, a Mofém-gyár területén életét vesztette egy 23 éves munkás, akit egy bontásra ítélt vasbeton szerkezet temetett maga alá -... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár