"A mi szakmánk azért alapvetően az emberekről szól"
Említette, hogy a dolgozók különböző háttérrel érkeznek, de vannak folyamatok, amelyeknek egy szállodaláncnál meg kell, hogy egyezzenek, hogyan lehet ezt megvalósítani az ország különböző részeiben, az egyes szállodákban?
Vannak alapelveink és sztenderdjeink, amelyeket muszáj egységesen meghatározni, de a HR rendszereket úgy próbáljuk kialakítani, hogy személyre szabható legyen. Ilyen például a juttatási rendszerünk is, melynek része Danubius-tagkártyánk, ami egyrészt erősíti az idetartozás érzését, másrészt széleskörű kedvezményeket biztosít külső partnereknél, így mindenki a számára megfelelő szolgáltatást választhatja.
Ha szolgáltatási sztenderdekről beszélünk, akkor általában minimum feltételeket igyekszünk meghatározni, hogy mi az alap, amit teljesíteni kell például egy reggelinél mind a 20 szállodában. Van egy minimum választék, de nem bánjuk, ha ezen felül megjelenik a helyi kreativitás is, ezzel teret adva munkatársaink szakmai ötleteinek.
A képzést érintettük, akkor itt is válogathatnak a munkatársak?
Igen, az általunk szervezett képzésekből lehet választani, melyekre pályázhatnak a kollégák, hiszen az önmegvalósításon túl az is fontos, hogy a fejlesztés a cég érdekében is történjen. Ha valaki például a konyhán dolgozik, és szeretné a szakterületén magát tovább képezni azt örömmel támogatjuk, mert ez a vendégeink és a mi érdekünk is.
„Egyre élesebb a verseny a jó munkavállalókért, így a munkavállalói élmény fejlesztése komoly feladat mindenkinek”
A toborzásban milyen új irányokat kellett elindítaniuk?
Egyik sikeres kezdeményezésünk a Szakmai Titkaink Éjszakája, amit idén is megrendezünk. Ennek keretében általános és középiskolásokkal ismertetjük meg a szakmát.. A szálloda misztikus világ a fiatalok számára, ebbe betekintést adni jó módja annak, hogy felkeltsük az érdeklődésüket a szakma iránt. Persze nem lehet garantálni, hogy a későbbiekben a mi munkavállalóink lesznek, de ez egy hosszútávú befektetés.
Rendezünk tanulóversenyeket is, gyakornoki programjaink zajlanak folyamatosan minden területen, amelyekből a kiemelkedő tanulókat igyekszünk megtartani.
A turizmus-vendéglátás felívelőben lévő, ugyanakkor a munkaerőhiánynak erősen kitett iparág. Hogy állnak ezzel Önök a Danubius Hotelsnél?
A szállodaipar egyik legmunkaerőigényesebb területe a konyha, ott foglalkoztatjuk általában a legnagyobb létszámot. Itt olyan gépeket, modern berendezéseket vásárolunk, amelyekkel munkaerőt lehet spórolni, ha kiváltani nem is. A másik lehetőség, hogy jó minőségű, de előkészített nyersanyagokat vásárolunk, hogy ne kelljen például krumplit pucolni, vagy a húst darabolni.
A szobafoglalás terén az online felületek egyre népszerűbbek, használatukkal is munkaerőt lehet spórolni, miközben még a vendégek is szeretik.
Már nem számít ritkaságnak, hogy probléma esetén, telefonos kapcsolásnál is robottal beszélget az ügyfél. Illetve megjelentek olyan szállodák is, ahol a vendég nem találkozik élő emberrel, bár a háttérben azért egyelőre ott is ők dolgoznak.
Ugyanakkor én azt gondolom, hogy a mi szakmánk azért alapvetően az emberekről szól, élményekért utazunk, és az élményhez az is hozzátartozik, hogy valaki mosolyogva köszönt a recepción, és ha kérdésem van, tudok a személyzethez fordulni.
Azt ma még nehéz megjósolni, mi lesz ennek a folyamatnak a kifutása, lehet, hogy hosszabb távon majd csak a magasabb kategóriájú, drágább szállodákban fognak emberek kiszolgálni, ahol megengedhetik maguknak, hogy 0-24-ben foglalkoztassanak dolgozókat.
Vannak szállodák, például Japánban, ahol robotok látják el a recepciós feladatokat is. Lehet ez a megoldás?
Azt hiszem, a választás szabadságát kell megadni az utasoknak. Nem vagyunk egyformák, különbözőek az igényeink. Az egyik embernek az komfortos, ha nem érintkezik személyzettel. Míg másoknak kifejezetten személyességre, egyedi bánásmódra van szüksége. Ha én például a robotokkal tudom mentesíteni a dolgozóimat olyan feladatok alól, ami nem kellemes, nem produktív, ha a képzett szakács azzal tud foglalkozni, ami valóban a hozzáadott értéket jelenti, vagyis ízesít, tálal, kreatívan főz, az számára is extra motivációt jelent.
Milyen kihívásokat lát, akár a közelebbi vagy távolabbi jövőben a szakmában?
Mi eddig is igyekeztünk a lehető legtöbbet adni. Az üzleti környezet pozitív, ezért tudtunk az elmúlt egy-két évben komolyabb béremeléseket végrehajtani, reméljük ez jövőre sem lesz másképp.
Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A munkatársaink ugyanolyan fontosak, mint a vendégeink
2. oldal - "A mi szakmánk azért alapvetően az emberekről szól"