kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

A rugalmas foglalkoztatás térhódítása

Egyre többen vállalnak részmunkaidős munkát, de még mindig hatalmasak a különbségek a régi és az új tagállamok között. A nők továbbra is élen járnak a rugalmas foglalkoztatásban - értesült a Napi Gazdaság.

Az uniós tagállamokban az ezredforduló óta a foglalkoztatási ráta mintegy 2, 2 százalékponttal emelkedett, amely többek között a rugalmas foglalkoztatási formák terjedésének köszönhető, mivel 2000 óta a részmunkaidőben dolgozók foglalkoztatási rátája 1, 9 százalékkal növekedett.

A 2000-2006 közötti időszakban a 12 millió fős foglalkoztatotti létszám-növekedésből csaknem hat milliót a részmunkaidőben munkát vállalók tettek ki.

A részmunkaidős foglalkoztatottak 2006-ban éves átlagban heti 20 órát dolgoztak, ez megegyezett az ezredfordulón mért értékkel - derül ki az Eurostat adataiból.

A legtöbb időt Romániában, a legkevesebbet Németországban, Nagy-Britanniában és Dániában dolgoztak. Magyarországon ha kismértékben is, de nőtt a részmunkaidősök heti munkaideje.

Hatalmasak a különbségek az unión belül, a nemek között

Az uniós országokban 233 millió gazdaságilag aktív polgára közül 214 milliót foglalkoztattak, közülük 38 millióan dolgoztak részmunkaidőben.

A régi tagállamokban a részmunkaidős forma sokkal elterjedtebb, mint az újonnan csatlakozott országokban. Az EU-15 országaiban ugyanis a munkavállalók körülbelül ötöde dolgozik részmunkaidőben. Ezzel szemben az újonnan csatlakozott tagállamok közül Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában volt a legalacsonyabb az arányuk 2006-ban.

Kivételek mindkét csoportban vannak. E munkavállalási forma súlya hagyományosan Hollandiában a legmagasabb, de Németországban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Dániában, Ausztriában és Belgiumban is magasnak mondható.

A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya jócskán eltér a nemek között. A nőket ugyanis sokkal nagyobb arányban alkalmazzák részmunkaidőben, mint a férfiakat: az előbbiek 29 millióan, az utóbbiak 9 millióan dolgoznak ebben a munkaformában.

Az unióban az összes foglalkoztatott között a nők részmunkaidős alkalmazása 2006-ban 31 százalékot tett ki, míg a férfiaknál csupán 8 százalékot.

A régi és az új tagállamok között hatalmas eltérés tapasztalható a nők részmunkaidőben való foglalkoztatásában, mivel az sokkal alacsonyabb a 2004 óta csatlakozott tagoknál.

Amíg a nők részmunkaidős foglalkoztatása Hollandiában 75 százalékos, addig az ellenkező végletet Bulgária, Szlovákia és Magyarország jelenti, 3-6 százalékkal. A férfiaknál szintén Hollandia áll az élen, 23 százalékkal, ezt követi Dánia, Svédország és Nagy-Britannia 11-13 százalékkal, míg Bulgáriában, Csehországban és Szlovákiában a legkisebb a részmunkaidős férfiak aránya.

A korcsoportok között nincsenek ekkora különbségek.

A nemzetgazdasági ágak közül a legtöbb részmunkaidős a szolgáltató szektorban dolgozik, arányuk ott eléri a 22 százalékot, míg a mezőgazdaságban 21 százalék, az iparban pedig csupán 7 százalék a súlyuk.

Amíg uniós átlagban a részmunkaidőben foglalkoztatottak 29 százaléka alapfokú végzettségű, a fele középiskolát végzett, 22 százaléka pedig felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Ezzel szemben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak között kevesebb az alapfokú (24 százalék) és több a felsőfokú végzettségű (26 százalék), miközben a középfokú végzettségűek aránya megegyezett. Magyarországon az uniós átlaghoz képest sokkal jelentősebb a középfokú és alacsonyabb az alapfokú, valamint a felsőfokú végzettségű részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya.

Napi Gazdaság
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk