Megjelent: 5 éve

A személyiségfejlődés egyik legjobb módja az, ha recruiternek állunk

Sokan sokféleképpen vélekednek a recruiter/személyzeti tanácsadó/fejvadász szakmáról, az általános vélemény azonban nem éppen pozitív. Cikkünkben kiemeltünk egy fejvadászok által sokat használt kompetenciát, a türelmet.

Régóta dédelgetem azt, hogy ezt a nagyon szép és egyben iszonyatosan nehéz szakmát a magam sajátos módján megvédjem a támadásoktól, és olyan oldaláról világítsam meg, amit kevesen tesznek. Ezzel talán új rajongókat is sikerül toboroznom a szakmának, hiszen ma már nem csak Java fejlesztőt, de recruitert is nagyon nehéz találni.

Arra gondoltam, hogy valamilyen fokú rendszerességgel kiemelek egy-egy kompetenciát azok közül, melyeket a legtöbbet használunk a munkánk során; teszek mellé valami kevésbé szárazat, hogy ne unjátok el magatokat, és lesz, hogy némi tanáccsal is szolgálok.

Egy közismert kompetenciát választottam indításnak, ami természetesen nem csak a recruiterekben van jelen. Nézzük azonban, hogy a türelem milyen formában is mutatkozik meg egy fejvadász mindennapjaiban.

Ügyfél: egyet se aggódj! Az ügyfelek is sokat küzdenek ezzel a kompetenciával, hiszen nekik szinte azonnal kell a jelölt, de még ha meg is találtad azonnal, sajnos van, hogy már nem is olyan fontos számukra. Ilyenkor megértőnek kell lennünk, mert nem tudhatjuk, hogy mi áll a háttérben. Őket is valószínűleg több oldalról presszionálják, és ne higgyük azt, hogy minden vágyuk, hogy minket bosszantsanak.

Jelölt: a jelöltekre, főleg a jobbakra igenis várni kell! Tudjuk, hogy "a munka nemesít", de valahogy mégsem akar mindenki feltétlen királyi címet viselni. Ráadásul, akik meg királynak képzelik magukat, már nem biztos, hogy új kihívásokat keresnek.

Kutatás: ez sajnos alapkövetelmény a munkánk során és nem fakultatív program. Mivel nem mindig látszódik azonnal az eredmény, ezért aki nem kitartó és türelmes, az hamar visszaadja az ipart. Mondjuk, jobb is inkább ekkor abbahagyni, mint beadni a kulcsot!

Munkatársak: már hallották tőlem és most sem mondhatok mást: Ne aggódjunk, hogy alig van jelölt, mert mindig csak egy kell, akit majd felvesznek. Ugye milyen vigasztaló?

Interjú: előfordul, hogy a behívott jelölt elfelejt megjelenni az interjún? Ne hívd fel üvöltve, hogy hol a bánatban van! Lehet, hogy a spam-be ment a meghívónk, vagy épp Sziget utáni "másnap" van nála, netalántán épp koccanásos balesete volt miközben hozzánk igyekezett. Láttam már ilyet, nem vicc.

Visszajelzés: a visszajelzések megérkezése sokszor éveknek tűnik és mondjuk sokszor tényleg évekről beszélünk. Ne csüggedj, hanem kérdezz, telefonálj, kopogj be, vagy valami. Hidd el, hálás lesz a másik fél; nekem legtöbbször megköszönik. Az sem tragédia, ha nem, mert majd máskor megköszöni más!

Bízom benne, hogy az olvasmány tanulságos és motiváló volt, ugyanis hamarosan folytatjuk egy újabb kompetenciával!

Addig is türelem

do_McRoy
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságállóbbak a cégek, ha nők is vannak a vezetésben

Azt már nem egy kutatás bizonyította, hogy a sokszínű cégek jövedelmezőbbek, sőt a válságokat is sikeresebben vészelik át. Bár számos... Teljes cikk

Így irányítson, támogasson a vezető a távolból

Számos új kérdés, kihívás zúdult rá a vezetőkre a hirtelen és kényszerből kialakult otthoni munkavégzés kapcsán: Hogyan kérjem számon a... Teljes cikk

Most a legfontosabb az alkalmazkodás képessége

A XXI. századi csúcsvezetői klubban vezérigazgatók osztják meg egymással tapasztalataikat. Ezen a héten a válság által egyik leginkább érintett... Teljes cikk