Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 6 napja

A vezetőnek is megtartó erőnek kell lennie

A Pannonjob Kft. szervezésében a immár hagyományosan Dunántúl egyik legjelentősebb HR szakmai rendezvényére került sor szeptember végén Székesfehérváron, több mint 150 szakember részvételével. A tartalmas program ezúttal is a HR szakemberek számára igen jelentős témákat ölelt fel.

A munkajog minden HR területtel foglalkozó szakember számára folyamatos kihívásokat és fejlődési területet jelent, ezért rendkívül fontosak a gyakorlati példák, esettanulmányok, melyekről Dr. Pál Lajos előadásában hallhattak a résztvevők.

A program az igen aktuális, adatvédelmi szabályozás témakörével folytatódott, ahol Dr. Bölcskei Krisztián beszélt az aktuális szabályozásokról és a várható változásokról.

Délután a HR hatékonysága és a HR-es szakemberek személyes fejlődése témaköröké volt a főszerep. Több igen színvonalas előadás is elhangzott, melyben különös hangsúly került a vezetői szerepkörökre, mintázatokra, különösen a megtartó szerepre.

Gácsi Anna, a Pannonjob tapasztalt trénere és szakmai vezetője előadásában több oldalról is megvilágította a vezetői működés kihívásait, közöttük hangsúlyosan, az egyik legnagyobb kihívásra, a szervezeten belül a fluktuáció csökkentésére, azon belül is a munkatársak megtartására fókuszálva. A személyes fejlődés biztosítása minden szervezet számára elengedhetetlen, hogy a versenyképességét megőrizze ebben gyorsuló világban. Soós István szakpszichológus előadásában a HR vezetőké és szakértőké volt a főszerep, hiszen számukra igen fontos és nélkülözhetetlen a több oldalról történő nyomás ellenére a folyamatos hatékonyság megtartása, a szervezet támogatása, a szervezeti szinten megjelenő stressz felismerése, a stresszfaktorok feltérképezése és különféle stresszkezelési technikák átadása, ebben adott gyakorlati támogatást előadása során Soós István szakpszichológus.

Az országosan jellemző munkaerőhiány, az egyre kevesebb jelentkező, és a szinte minden céget érintő magas fluktuáció nagyban hozzájárult, hogy a cégek számára a vezetői munkában kiemelt szerepet kapjon a people management. A munkavállalók integrálása, megtartása és motiválása kiemelt szerepet jelent a vezetői működésben. Éppen ezért a vezetők kiválasztása során is nagy hangsúly helyeződik a kompetenciák mérésére és később a kiválasztott vezető fejlesztésére. A vezetők akár belső, akár külső toborzása során a megfelelő jelölt kiválasztása 60%-ban, míg célirányos fejlesztése, finomhangolása 40%-ban járul hozzá, hogy munkájában valódi megtartó vezetőként működjön - mondta el Molnár Attila a Pannonjob ügyvezetője, aki maga is gyakorlott tréner, és igen nagy rálátással bír a közép és felsővezetők működésére. Molnár Attila előadásában kitért a kiválasztás egy igen hatékony módszerének, az Assesment Center (értékelő központok) szélesebb körű használatának előnyeire, az abban rejlő lehetőségekre, melyet egyre több cég alkalmaz a vezetők külső és belső kiválasztására, egyéni fejlesztési irányaik meghatározására. Egy-egy ilyen értékelő központ megtartása azonban igen alapos felkészülést és szakértői munkát igényel, hiszen egyszerre több szimulációs gyakorlat segítségével több kompetenciát is vizsgálnak több jelölt együttes részvétele mellett.

A személyes hatékonyság fenntartása és növelése nem csak a vezetők nélkülözhetetlen célkitűzése, a mai rohanó világban a tudatos jelenlét mindenki számára alkalmazható technika, melyre Dr Szondy Máté előadásában hasznos és gyakorlatias tanácsokat, eszközöket kaptak a rendezvény résztvevői.

A régió HR szakemberei számára ez a szakmai rendezvény a tartalmas előadásokon túl, ismét kiváló alkalmat nyújtott kapcsolatépítésre, gyakorlati tapasztalatcserére.
Follow hrportal_hu on Twitter

Közérdekű nyugdíjas szövetkezetek: jó a munkaadónak, előnyös a nyugdíjasnak

Hazánkban idén becslések szerint mintegy 60 ezer betöltetlen álláshelyet mutatnak a statisztikák, de a szám akár nagyságrendekkel nagyobb is lehet, mivel ebben jórészt csak a versenyszférából hiányzó munkaerőt tüntették fel, az állami szektorra vonatkozó adatok erősen hiányosak. Ezzel szemben jelenleg 2,7 millió nyugdíjas korú él Magyarországon. A két adatot májusban kezdte el összefésülni a kormány és ekkor vetődött fel először a diákszövetkezetek mintájára létrehozott közérdekű nyugdíjas szövetkezetek ötlete.tovább..

  További cikkek
  Új vezető a Telenor HR-divíziójának élén

  November 1-től HR igazgatóként Kiss Judit irányítja a Telenor Magyarország humánerőforrás divízióját. Elődje, Németh Zoltán HR... Teljes cikk

  Visszatért a képernyőre az M1 pityókás riportere

  Letelt három hónapos képernyőről való eltiltása Bencze Péternek, az M1 riporterének - írja a HVG. Teljes cikk

  Letartóztatta a rendőrség az Agrokor volt vezetőit

  Nagyszabású akcióban letartóztatta a rendőrség Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor volt vezetőit Teljes cikk

  Új hotelmenedzser a The Ritz-Carlton Budapest élén

  Engelbrecht Kinga személyében új hotelmenedzsert neveztek ki a budapesti The Ritz-Carlton élére, aki a szállodaigazgatói posztot is betölti az új... Teljes cikk

  Új HR-vezető csatlakozott a PwC Magyarország csapatához

  A PwC Magyarország új HR-vezetőt nevezett ki: Bresztyenszky Éva főállású anyaszerepből érkezett a cég humánerőforrás csapatának vezetői... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár