Megjelent: 9 éve

Aki kérdez: Friedl Zsuzsanna

- Milyen tanácsokkal látná el a GYES-re készülő, illetve onnan visszatérni kívánó munkavállalókat?

- A legfontosabb teendő, hogy a szülési szabadságra készülő munkavállaló őszintén végiggondolja, meddig szeretne dolgozni a szülés előtt, mennyi időre tervez otthon maradni a babával és hosszú távon hogyan képzeli el a munkáját a gyermek nevelése mellett. Ezekre a kérdésekre sokan - főleg az első gyermek születésénél - nem tudják a pontos választ, de mindenkit arra bátorítok, hogy a lehető legalaposabban mérlegelje, mik a lehetőségei és a személyes ambíciói.

Szülési szabadság előtti teendők

Javaslom mindenkinek, hogy vezetőjével, HR-esével nyíltan beszélgessen a terveiről. A munkáltató akkor tudja biztosítani a visszajövetelkor a munkakört, ha előre tud tervezni. Ilyenkor - tudván, hogy körülbelül mennyi ideig kell nélkülöznie az anyukát - megoldja a feladatok ellátását belső átcsoportosítással, helyettesítéssel vagy határozott idejű szerződéssel. Legyünk őszinték magunkkal, és ne a társadalmi elvárásoknak, szomszédoknak és rokonoknak próbáljunk megfelelni a munkához való hozzáállásunkban. Ha a munka fontos szerepet tölt be az életünkben, gondoljuk végig reálisan a lehetőségeinket, milyen segítségre számíthatunk visszajövetelkor, ki és hogyan tud segíteni a gyerek körüli teendőkben. Ha hosszabb időt tervezünk otthon tölteni, gondoljuk végig, mivel tudjuk segíteni saját magunkat a könnyebb és sikeresebb visszatérésben. Kérdezzük meg a munkáltatót, mire számíthatunk.

Ha fontos számunkra a munkánk, a körülményekhez képest ne veszítsük el a lelkesedésünket, munkakedvünket a szülési szabadság előtt. Készüljünk fel a feladataink átadásához -megkönnyítjük a kollégáink munkáját is, ha nem hagyunk magunk után túl sok félbeszakadt munkát, problémás eseteket. Rendezett dokumentáció, részletes instrukciók - a munkánkat átvevő kolléga hálásan fog ránk gondolni! Ne halogassuk az utolsó pillanatig, nem tudhatjuk, hogyan alakul az egészségi állapotunk a terhesség alatt.

Munkáltató - HR feladata

Szerencsére egyre több vállalat fektet hangsúlyt arra, hogy támogassa a családot, a munkába visszatérő anyákat. Család- és anyabarát kezdeményezések sok jó példáját lehet országszerte látni. HR vezetőként fontos szerepünk van abban, hogy a vezetőket figyelmeztessük, tanítsuk a helyes hozzáállásra, megfelelő tervezésre, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket.

Szülési szabadság alatt

Amennyiben lehetséges és nincs akadálya, tartsuk a kapcsolatot a munkahelyünkkel, kollégáinkkal a távollétünk alatt is. Sok vállalat figyel arra, hogy segítse a kismamák integrációját, de ennek az "érdeklődésnek" kölcsönösnek kell lennie. Egy-egy látogatás a munkahelyünkön, büszkélkedni a gyerekünkkel és közben meghallgatni a legfrissebb munkahelyi híreket sosem árt. Nagyon hasznos lehet, ha a kismamák egymással is kapcsolatban állnak. Ha hosszabb időt töltünk otthon, frissítsük, fejlesszük a tudásunkat, tanulhatunk új dolgokat, amelyektől még értékesebbek leszünk visszatéréskor.

Visszatérés

Időben tájékoztassuk a munkáltatónkat a visszatérési szándékunkról. Minél több időt töltöttünk otthon, annál több időre lesz a munkáltatónak is szüksége, hogy a megfelelő munkát biztosítsa. Sokszor nem az eredeti munkakört szeretné a visszatérő anyuka betölteni, vagy nem teljes időben, esetleg távmunkában. Ezekről az elképzelésekről beszélgessünk a vezetőnkkel, HR-esünkkel. Adjunk elegendő időt, akár néhány hónapot, hogy felkészüljenek és kialakítsák a megfelelő struktúrát.

Előfordulhat, hogy nem a számunkra megfelelő, vállalható munkaidőt, munkakört ajánlja a vállalat, esetleg a korábbi munkakörünk olyan változáson ment át, ami nem teszi lehetővé, hogy ott folytassuk, ahol abbahagytuk. Gondoljuk végig, milyen kompromisszumot tudunk kötni, illetve milyen más lehetőségeink vannak. Tájékozódjunk a jogainkról! Egyre több non-profit szervezet, illetve állásportál, munkaközvetítő cég foglalkozik a gyesről visszatérő nők elhelyezésével, vegyük igénybe a segítségüket. De az is lehet, hogy ez adja a kezdő lökést egy saját vállalkozás elindításához, amire mindig is vágytunk!

Személyes tapasztalat

A kisebbik - most 4 hónapos - lányom érkezésére munka szempontjából is tudatosan készültem. A munkatársaimat, vezetőmet időben tájékoztattam, a helyettesítésemet közösen megterveztük, így lehetővé vált, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjem az eseményeket, de közben sok időt tölthetek a kislányommal is. 7-8 hónapos lesz, amikor újra teljes időben fogok dolgozni. Alapos tervezést, hatékony időgazdálkodást követel ez az életmód, de biztos vagyok benne, hogy megéri.

KÉRDÉS:

Rob O'Toole-tól, a Diageo Business Services HR igazgatójától kérdezem: Milyen lehetőségei vannak a vállalati hatékonyság növelésében a HR vezetőnek, illetve szervezetnek?

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter