Megjelent: 7 hónapja

Állásinterjú: 6 tipp a sikerhez

“Mennyire vagy kockázatos?” E szempont alapján is mérlegeli a cég a felvételről szóló döntést. Gerlei Béla, a Karrier Intézet sokéves gyakorlati tapasztalataiból oszt meg néhány alapvető tippet, amelyek közelebb vihetnek az állásajánlathoz. Még azoknak is érdemes átfutni a tippeket, akik rutinosnak érzik magukat.

images

Az, hogy behívtak interjúra, azt jelenti, hogy sikerült felkeltened a cég érdeklődését, feltehetően rendelkezel azokkal a végzettségekkel, gyakorlattal, kapcsolatokkal, amelyeket elvárnak. Mielőtt még rátérnénk a gyakorlati tippekre, nem árt tisztázni, mi is az állásinterjú alapvető célja a számodra? Az, hogy bejuss a következő körbe illetve, hogy ajánlatot tegyenek neked. Ez az a cél, amit fejben kell tartani az interjú előtt, közben és után. Az állásinterjúzás egy készség, amit megtanulhatsz saját tapasztalataid alapján, vagy akár elmehetsz egy ezzel foglalkozó tréningre is.


1. tipp: készülj fel!

Sokan azt gondolják, hogy az állásinterjúra való felkészülés mindössze azt jelenti, hogy átolvassuk a várható kérdések listáját és megpróbálunk fejben válaszolni a nehezebbekre. Aggódva kérdezgetik, mit kell válaszolni a „legnagyobb erősség/gyengeség” kérdésre, vagy, hogy mit mondjanak, mennyit szeretnének fizetésként hazavinni. Az interjú sikerét alapvetően a felkészültség határozza meg: mennyire vagy felkészült saját magadból, a cégből és a feladatból?

Mit tudsz önmagadról?
Amíg nem vagy tisztában magaddal, nem tudod, hogy ki vagy, mit szeretnél, és mi az, ami fontos neked, addig nem is érdemes „álomállásról” álmodozni, hiszen magad sem tudod, mit keresel. Mik azok tevékenységek, amiket szívesen, és jól is tudsz csinálni?

Mit tudsz a cégről?
A felkészülés során gyűjts össze mindent, ami hozzáférhető a vállalatról, az interjúztatóról és az adott állásról. Minimális alapkövetelmény, hogy amit az interneten meg lehet találni, azt ismerd és tudd. Ha jól felkészültél az interjún már nem lesz számodra újdonság, sőt, lehet, hogy egyes kérdésekben még tájékozottabb is leszel, mint a kérdeződ.

Minden számít!
Tetszik, vagy nem, a külsőd (ruházat, smink, hajviselet, stb.) nonverbális kommunikációd (testtartás, arckifejezés, hanghordozás, stb.) alapvetően meghatározza, mit gondolnak rólad. Komponáld meg a megjelenésed, hogy az első benyomás tökéletes legyen.

Gyakorolj!
A fejben alaposan átgondolt válaszok és történetek kezdetnek jók, de gyakorlás nélkül nem túl sokat érnek. Keríts egy-két barátot, akik hajlandóak türelmesen végighallgatni a várható kérdésekre adott válaszaidat, és építő kritikával támogatni a felkészülésed. Ebben a stádiumban már érdemes lehet szakember segítségét kérni: a videós próbainterjú például sok olyan apróságra is fényt deríthet, amit magadtól nem vennél észre. Fordíts figyelmet arra, hogy a külsőd ugyanazt sugározza, amit később el is fogsz mondani: minden szempontból te vagy az ő emberük. Illeszd az öltözeted a megcélzott vállalatnál szokásoshoz.


2. Tipp: hallgatni arany!
Az interjú nem vallatás, nem kötelező mindenre és azonnal válaszolni. Ha nem tudod a választ, kérhetsz időt gondolkodásra vagy meg is mondhatod ezt. Persze, nem minden kérdésnél. Vannak témák, melyeket nem célszerű szóba hozni.

Fele-fele
Mint a beszélgetéseknél általában, az interjún is a körülbelül 50-50 százalék beszéd-hallgatás arány az egészséges. Ha túl sokat beszélsz magadról, rossz benyomást tehet, ha túl keveset, akkor pedig az őszinteségeddel vagy a kommunikációs készségeddel kapcsolatban merülhetnek fel kérdőjelek.

Kérdezz vissza!
Ha nem teljesen érted a kérdést, vagy nem világos pontosan mire is akarnak rákérdezni, nyugodtan kérhetsz tisztázást. Az esetek többségében ilyenkor valóban ki szokott derülni, hogy „egészen másra gondoltak”.


3. Tipp: mondd, amit akarsz!
Van, hogy az interjúztató nem készült fel, vagy sokat beszél, vagy csak egyszerűen fáradt. Hogyan érheted el, hogy úgy emlékezzen rád, ahogyan te szeretnéd?

Mi a lényeg?
Az interjú elején bevezetőként vagy a végén összefoglalásként elmondhatod, hogy mi az a három dolog, amit feltétlenül tudniuk kell rólad. Gondold át: mit akarnak ők hallani?

Nem látnak a fejedbe!
Amit elmondasz, megmutatsz magadból, az interjúztató (csak) azt tudja rólad. Magától értetődőnek tűnik, de sokan elfelejtik elmondani a lényeget: fontos, hogy minden, a felvételedet támogató adatot megemlíts, kiemeld azokat a készségeidet, amelyek érdekesek a munkáltató számára. Amit nem mondtál el, azt nem fogja, nem tudja és nem is akarja kitalálni. Ne számíts arra, hogy az alatt a maximum egy óra alatt magától fel fogja fedezni a te belső, rejtett értékeidet.

4. Tipp: te legyél a megoldás!
Ha az interjú egyeztetésekor, vagy az interjú alatt „problémás” vagy, könnyen azt gondolhatják, hogy munkatársként is az leszel. A munkáltatók a megnyugtató megoldásokat keresik egy-egy munkakör problémáihoz. Bizonyítsd be nekik, hogy „megéred a pénzed”.

A történelem ismétli magát
Ez duplán igaz: egyrészt, ha zavaros körülmények között távoztál több munkahelyedről is, joggal feltételezi az interjúztató, hogy „valami nincs rendben” körülötted. Legyenek elfogadható magyarázataid! Másrészt, számodra, az, hogy mi történt az adott munkahelyen korábban dolgozóval, előre jelezheti a te sorsodat is ott.

Bizonyíték kell…
Bár az interjúztatók többsége jóhiszeműen közelít, nem árt, ha kézzelfogható, ellenőrizhető vagy legalábbis hiteles az, amit elmondasz. A jól összeszedett „spontán” elmesélt történetek önbizalmat sugároznak (és adnak) meggyőzőek, erősítik a pozitív benyomást. Ne ott találd ki, mit fogsz mondani, hanem inkább tarts szemkontaktust, kövesd a kérdező nonverbális kommunikációját. Fontos, hogy önmagad tudj lenni, de ne felejtsd el, hogy ha nem te kapod az ajánlatot a végén, akkor az egész hiába volt.

5. Tipp: kérdezz!
A legtöbb interjú végén elhangzik a sokak által rettegett kérdés: „Van kérdése?” Az átgondolt, frappáns kérdéseid bemutathatják, hogy mennyire felkészült vagy, hogy milyen jól ismered a vállalatot, a feladatot.

Nem baj, ha tudod!
Az interjú végi kérdéseidnek nem az az elsődleges funkciója, hogy új információhoz juss (felkészültél, ugye?), hanem az, hogy elősegítse azt, hogy téged válasszanak.

6. Tipp: ülj át a másik oldalra!
Az interjú fő célja a munkáltató részéről a munkaerő-felvétellel járó jelentős üzleti kockázat csökkentése. Sokba kerül a toborzás, kiválasztás, a betanítás és az esetleges hibák. Ugyanakkor minél gyorsabban és egyszerűbben szeretnék megtalálni a megfelelő embert. Nem a legjobbat, nem a tökéleteset, hanem azt, aki éppen megfelelően el tudja végezni a feladatokat.

Mennyire vagy kockázatos?
Az üzleti életben nem szeretik a kockázatot. Mivel kevés információ áll az interjúztató rendelkezésére azt fogja használni, amit megkapott. Így tehát, az a jelölt, aki késik az interjúról, az, aki rendetlenül vagy nem megfelelően öltözve jelenik meg, az, aki nem válaszol a kérdésekre, arra számíthat, hogy azt fogják gondolni, a munkájára is ez lesz a jellemző.

Gerlei Béla MBA MSc.
A nyelvhasználat és viselkedés szakértője
Igazgató
Karrier Intézet


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A kormány 840 millió forintból emeli a külhoni lelkészek jövedelemkiegészítését

Két részletben megkétszerezi a határon túli lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását a kormány - jelentette be Balog Zoltán református lelkész. Teljes cikk

Interjú távolról - hogyan ne romoljon a minőség?

A távkommunikáció használatának egyik, nem mellékes hatása, hogy lényegesen kevesebb információhoz jutunk a jelöltről: például nincs, vagy... Teljes cikk

Támogató vezetőkre, kreatív feladatokra és rugalmasságra vágynak a fiatal munkavállalók

A hazai cégek felismerik ugyan a fiatal munkavállalók igényeit, de nem reagálnak megfelelően rájuk - derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara... Teljes cikk