kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Alulról lökte meg a bértáblát a kormány - a kereszeténydemokraták szerint

A KDNP üdvözölte az adóátrendezést, a Jobbik kevesli a bérfelzárkózást, az LMP szerint a tőke oldalán áll a kormány - írja az MTI.

images

A versenyképesség növelését célzó kormányzati előterjesztés általános vitájában szólaltak meg a pártok képviselői a parlamentben.


Áttörés



Hargitay János, a KDNP vezérszónoka azt emelte ki, hogy a makroszámokat, a gazdaság teljesítményét a munkavállalók és a vállalkozások is megérzik a törvénymódosításnak köszönhetően. Hozzátette: a közszféra béremelését követően a minimálbér és a szakmunkás minimálbér emelése áttörést hoz a munka világában, legalább 1 millió ember bére nő, s ez "alulról meglöki a bértáblát", és éveken át érezhető hatása lesz.

A kormánypárti politikus kiemelte azt is, hogy szakítottak a szocialisták gyakorlatával, ahol mindent hitelből fedeztek, ugyanis most a magyar gazdaság és emberek teljesítménye nyújtja a béremelések fedezetét.

Hargitay János a béremeléseket részletezve fontos változtatásként hivatkozott az egykulcsos társasági adóra, amely 145 milliárd forintot hagy a gazdaság szereplőinél és a külföldi tőke érdeklődésének erősödését hozhatja.


Ciki



Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka "elképesztőnek és cikinek" nevezte, hogy a kormánypártok a szocialista kormányzást emlegetik, szerinte ez a visszamutogatás szegénységi bizonyítvány.

A kormánynak a több mint 70 stratégiai partnerénél ki kellett volna kényszerítenie a bérfelzárkóztatást a kezdeményes körülményekért cserébe, azonban ennek nyomai sem látszanak - bírált az ellenzéki képviselő. Szerinte a javaslat a multinacionális cégeknek, nagyvállalatoknál mérhető, akár 100 milliárd forintos nagyságrendű kedvezményt is jelenthet, nagyságrendekkel többet, mint a kis- és közepes vállalkozásoknál.

Z. Kárpát Dániel szerint a mérhető fizetésnövekedéshez jóval nagyobb, 20-30 százalék közötti járulékcsökkentésre lenne szükség, mert nagyobb bátorsággal nagyobb eredményt lehet elérni. Egyúttal kritizálta a 27 százalékos áfamértéket, megjegyezve: rendszerszinten nem tudnak segíteni a családok helyzetén, amíg nem csökkentik az alapvető élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfáját.


A tőke oldalán



Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka szerint a kormány a multik és a tőke oldalán áll, adóparadicsommá akarja változtatni az országot, de nem a kkv-k, hanem a nagyok számára.

A kisvállalkozói adó csökkentésével és a reklámhordozók adóztathatóságával egyetértett, azonban a tőzsdei szolgáltatások informatikai minősítési díja mögött azt feltételezte, hogy törvényi eszközökkel próbálnak piacot szerezni versenyképtelen cégeknek. Ugyancsak bírálta, hogy a nyugdíjfolyósító kiadhat adatokat a kormányzatnak.

Az ellenzéki politikus a társasági adóról szólva kifogásolta, hogy a tőkejövedelmeket nem adóztatják, s ez a felső 10-20 százalékot gazdagítja. A multik helyett a kisvállalkozások legyenek stratégiai partnerek - szorgalmazta.

Schmuck Erzsébet "vérbeli neoliberális lépésként" értékelte a társasági nyereségadó csökkentését, ami - mondta - 170-180 milliárd forintot vesz ki a büdzséből és bebetonozza a multik erőfölényét. Óvott egy lefelé tartó adóverseny bekövetkeztétől, amelynek a végén a középosztály visel minden terhet.

Kitért arra is, hogy a bérekre rakodó terhek csökkentése régóta esedékes, azonban a mostani változásokkal csak a legalsó határon lévők jövedelme fog nőni, aki felette van, az nem kap semmit.

Az egykulcsos adót el kell törölni, a minimálbért adómentessé kell tenni - összegezte az LMP álláspontját a képviselő.

MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk