Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Alulról lökte meg a bértáblát a kormány - a kereszeténydemokraták szerint

A KDNP üdvözölte az adóátrendezést, a Jobbik kevesli a bérfelzárkózást, az LMP szerint a tőke oldalán áll a kormány - írja az MTI.

images

images

A versenyképesség növelését célzó kormányzati előterjesztés általános vitájában szólaltak meg a pártok képviselői a parlamentben.


ÁttörésHargitay János, a KDNP vezérszónoka azt emelte ki, hogy a makroszámokat, a gazdaság teljesítményét a munkavállalók és a vállalkozások is megérzik a törvénymódosításnak köszönhetően. Hozzátette: a közszféra béremelését követően a minimálbér és a szakmunkás minimálbér emelése áttörést hoz a munka világában, legalább 1 millió ember bére nő, s ez "alulról meglöki a bértáblát", és éveken át érezhető hatása lesz.

A kormánypárti politikus kiemelte azt is, hogy szakítottak a szocialisták gyakorlatával, ahol mindent hitelből fedeztek, ugyanis most a magyar gazdaság és emberek teljesítménye nyújtja a béremelések fedezetét.

Hargitay János a béremeléseket részletezve fontos változtatásként hivatkozott az egykulcsos társasági adóra, amely 145 milliárd forintot hagy a gazdaság szereplőinél és a külföldi tőke érdeklődésének erősödését hozhatja.


CikiZ. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka "elképesztőnek és cikinek" nevezte, hogy a kormánypártok a szocialista kormányzást emlegetik, szerinte ez a visszamutogatás szegénységi bizonyítvány.

A kormánynak a több mint 70 stratégiai partnerénél ki kellett volna kényszerítenie a bérfelzárkóztatást a kezdeményes körülményekért cserébe, azonban ennek nyomai sem látszanak - bírált az ellenzéki képviselő. Szerinte a javaslat a multinacionális cégeknek, nagyvállalatoknál mérhető, akár 100 milliárd forintos nagyságrendű kedvezményt is jelenthet, nagyságrendekkel többet, mint a kis- és közepes vállalkozásoknál.

Z. Kárpát Dániel szerint a mérhető fizetésnövekedéshez jóval nagyobb, 20-30 százalék közötti járulékcsökkentésre lenne szükség, mert nagyobb bátorsággal nagyobb eredményt lehet elérni. Egyúttal kritizálta a 27 százalékos áfamértéket, megjegyezve: rendszerszinten nem tudnak segíteni a családok helyzetén, amíg nem csökkentik az alapvető élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfáját.


A tőke oldalánSchmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka szerint a kormány a multik és a tőke oldalán áll, adóparadicsommá akarja változtatni az országot, de nem a kkv-k, hanem a nagyok számára.

A kisvállalkozói adó csökkentésével és a reklámhordozók adóztathatóságával egyetértett, azonban a tőzsdei szolgáltatások informatikai minősítési díja mögött azt feltételezte, hogy törvényi eszközökkel próbálnak piacot szerezni versenyképtelen cégeknek. Ugyancsak bírálta, hogy a nyugdíjfolyósító kiadhat adatokat a kormányzatnak.

Az ellenzéki politikus a társasági adóról szólva kifogásolta, hogy a tőkejövedelmeket nem adóztatják, s ez a felső 10-20 százalékot gazdagítja. A multik helyett a kisvállalkozások legyenek stratégiai partnerek - szorgalmazta.

Schmuck Erzsébet "vérbeli neoliberális lépésként" értékelte a társasági nyereségadó csökkentését, ami - mondta - 170-180 milliárd forintot vesz ki a büdzséből és bebetonozza a multik erőfölényét. Óvott egy lefelé tartó adóverseny bekövetkeztétől, amelynek a végén a középosztály visel minden terhet.

Kitért arra is, hogy a bérekre rakodó terhek csökkentése régóta esedékes, azonban a mostani változásokkal csak a legalsó határon lévők jövedelme fog nőni, aki felette van, az nem kap semmit.

Az egykulcsos adót el kell törölni, a minimálbért adómentessé kell tenni - összegezte az LMP álláspontját a képviselő.

MTI
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezekre az intézkedésekre lenne szükség a tanárhiány felszámolásához

Hatvanszázalékos bérfejlesztésre, a képzés átalakítására és a minősítési rendszer felülvizsgálatára lenne szükség a tanárhiány... Teljes cikk

USA: Az elbocsátottak 22 százalékát az oltás hiánya miatt küldték el

Az előző hetekhez hasonlóan csökkent, tizenkilenc havi mélypontra süllyedt a munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban,... Teljes cikk

Még hónapokig nehezíti a chiphiány a műszakok tervezését az autóiparban

A globális chiphiány a magyarországi autógyártóknál is termelésingadozást okozott, az alkatrészek beérkezésének kiszámíthatatlansága... Teljes cikk