Megjelent: 11 éve

Anya tervez, apa főz?

Egy fiútól azt várják el, hogy tornyokat építsen építőkockákból, egy lánytól pedig azt, hogy babákkal játsszon - Robert Firmhofer, a varsói Kopernikusz Tudományos Központ vezérigazgatója szerint a régió versenyképességének fokozásához szemléletváltásra van szükség a mérnökképzésben, áll a Grayling Magyarország sajtóközleményében.

A gyerekeknek ez a sztereotip szerepekbe való beskatulyázása ósdi, idejétmúlt nézet, mi is írtunk erről korábban. Ám mégis még mindig rengeteg szülő vélekedik így. De honnan ered ez a szerepekkel kapcsolatos előítélet - kérdezi Robert Firmhofer, a varsói Kopernikusz Tudományos Központ vezérigazgatója a GE regionális blogján megjelenő írásában.

Miért kényszerítik bele a gyerekeket már az elejétől fogva ezekbe a szerepekbe? Vajon a lányokból is Bob, az építőmester válna, ha műanyag szerszámokkal játszanának? Természetesen - hisz senki sem állítja, hogy egy nő nem képes megtanulni az autószerelést vagy a felhőkarcolók tervezését. A férfi és a női agy ugyan tényleg eltérően működik, de ez valójában csak előnyére válik a tudománynak - írja Robert Firmhofer.

A Kopernikusz Tudományos Központban arra a következtetésre jutottak, hogy a fiúkat maga a barkácsolás folyamata vonzza. A lányok ezzel szemben mindig tudni akarják, hogy mi az egész procedúra célja: milyen funkciót szánnak az épületnek, kinek a javát szolgálja az új híd megépítése, és miért pont erre menjen az út nyomvonala, és nem valamerre másfelé?

Senki sem tudja megjósolni, hogy 10-20 év múlva mely szakmák lesznek a legkeresettebbek. A nagy nemzetközi vállalatok megpróbálnak ugyan a jövőbe látni, de ők is csak maximum 5-7 évre látnak előre. Ez pedig felveti azt a kulcsfontosságú kérdést, hogy milyen oktatásban részesítsük gyermekeinket, ha azt akarjuk, hogy biztosan találjanak majd állást?

Robert Firmhofer válasza a következő: koncentráljunk azokra a "kompetenciákra és készségekre", amelyek kiállják az idő próbáját; azokra az eszközökre, amelyek a munkaerőpiac folyton változó trendjei dacára is használhatóak maradnak. Ezek közé tartoznak a kemény kompetenciák, mint például az idegen nyelvek ismerete vagy a matematika, és a puha készségek, mint például a csapatmunka, a kommunikáció és a kritikus gondolkodás. Ezeket azonban nem tanítják az iskolákban.

A Kopernikusz Tudományos Központnak mintegy 220 munkatársa van. Ha az egyikük megkeresi Robert Firmhofert egy problémával, akkor maximum 3 perce van arra, hogy ismertesse az ügyet és felvázoljon 2-3 megoldást: ezt eleinte mindig furcsának találják egy kicsit, mert még soha senki nem mondta nekik, hogyan kell ezt csinálni. Ennek ellenére mindig megértik a dolog lényegét, és néhány hónap múlva már mindenkinek nagyszerűen megy - mondja a vezérigazgató. Máshol azonban rengeteg jól képzett, ragyogó elmével rendelkező fiatal hullik ki a rostán az állásinterjúkon pusztán azért, mert nem tudják, hogyan kommunikáljanak.

Az egyik végtelenül fontos kompetencia a tanulás képessége. De hiszen mindenki mestere a tanulásnak, miután vagy 17 évet töltött különféle iskolákban, nemde? Nos, korántsem ez a helyzet, véli Robert Firmhofer. A diákok fejét minden osztályban teletömik az összes elképzelhető tudásterületről származó információkkal és adatokkal. Majd jön a záróvizsga, és minden kezdődik elölről. Nem mindenki álmodik azonban arról, hogy szerepeljen a "Legyen Ön is milliomosban".

Ahelyett, hogy a fiatalok fejét sok felesleges információval tömnék tele, sokkal jobban járna mindenki, ha olyan alapvető kompetenciákkal látnák el őket, amelyeket a való életben tényleg hasznosítani tudnak. Ez lehet a végszó a vállalatoknak a belépésre. A Wellcome Trust például National Science Learning Centre (Nemzeti Tudományos Tanulási Központ) néven egy közös kutatási és üzleti partnertársulást hozott létre Angliában. A résztvevő felek, diákok és tanárok egyaránt, együtt dolgoznak szakmai kompetenciáik fejlesztésén. Bár kisebb lépékűek, de Lengyelországban is láthatóak már hasonló kezdeményezések az Aviatikai Völgyben "lakó" vállalatok részéről. Kezdetnek nem rossz, ám sokkal nagyobb léptékben kellene alkalmazni a rendszert a vezérigazgató szerint . A lengyel Oktatási Minisztérium magától nem fog cselekedni, ezért az irányítást más érdekelteknek, köztük a vállalatoknak kell átvenniük, írja Robert Firmhofer.

A vállalatvezetőknek fel kell tenniük a kérdést: kiket akarnak alkalmazni a jövőben? Ragyogó elméjű fiatalokat, akik csak magolni tanultak meg, vagy tehetséges fiatalokat, akik kreatívan is tudnak gondolkodni? - teszi fel a kérdéseket a Kopernikusz Tudományos Központ vezérigazgatója.

A legtöbb vállalat azt mondja majd, hogy az üzletmenet fellendítése érdekében újítani akar - ám az újítás többnyire kliséktől mentes gondolkodást feltételez. Az oktatóknak is követniük kell ezt a példát.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérverseny és alternatív munkaidő-beosztás

A reálbérek megtartása idén is kihívás lesz, de az év második felében már várható mérsékelt gazdasági növekedés, ami a toborzás... Teljes cikk

A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk