kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Az interim menedzserek kulisszatitkai

Hogyan készül fel az interim menedzser a megbízásokra? Milyen technikákkal fogadtatja el magát? Hogyan zárja projektjeit, majd mi történik a megbízások közötti időszakokban? Ezekre a kevésbé ismert részletekre világít rá cikkében Fetter Valéria, interim menedzser, stratégiai HR tanácsadó.

Felkészülni a legváratlanabb fordulatokra (is)


A projekt előkészítő szakaszában, bármilyen rövid idő is áll rendelkezésre, az interim menedzser tájékozódik a rendelkezésre álló forrásokból: a cégről, a várható feladatról, így a vállalathoz érkezését követően azonnal el tudja kezdeni az érdemi munkát.

Az interim menedzserrel szemben elvárás, hogy pár munkanap alatt tömör, a lényeges pontokat összefoglaló diagnózist adjon, illetve 2-3 hét alatt olyan mélységében felmérje a helyzetet, amellyel akár már a megbízóval szükséges egyeztetéseket is el tudja végezni és a stratégiát véglegesíteni.

Krízishelyzetekben az interim menedzsernek rendkívül rövid idő alatt kell átlátnia a szituációt és konkrét megoldásokkal előállnia, mert az idő kulcsfontosságú.

A megbízások kisebb hányadát képező, előre eltervezett projekteknél előfordul, hogy a szerződéskötést követően a megrendelő - rendkívül szigorú titoktartási feltételek mellett - a feladat megkezdését megelőző pár héttel az interim menedzser rendelkezésére bocsát lényeges dokumentumokat, információkat, ezzel gyorsítva a feladatok tervezését, kivitelezését.

Az alapos előkészületek és a kölcsönösen elfogadott stratégia ellenére, szinte minden megbízásnál maradnak rejtett tényezők, amelyek az interim menedzser „belépését” követően bukkannak fel és még a megbízó által sem ismertek. Mivel a projektet sikerre vinni az interim menedzsernek kell: nincs más megoldás, mint megpróbálni felkészülni a legváratlanabb fordulatokra (is). Hogyan? Az interim menedzserek a megbízások közötti időszakokban és nem ritkán a projektidőszak alatt rendelkezésre álló pihenő idejükben is, folyamatosan tájékozódnak a szakma aktualitásairól, képzik magukat, szélesítik látókörüket, hogy a magasszintű hozzáértést, eredményességet fenn tudják tartani.

Amikor az interim menedzser „akcióba” lendül


Az interim menedzser céghez való érkezését a megváltóvárás és a kételkedés egyszerre övezi. Egyrészt az interim menedzserben látják azt a személyt, aki megoldja az összegyűlt problémákat, másrészt bizalmatlanul figyelik a tevékenységét, hiszen egy idegen ember került a szervezethez.
A fenti helyzetben, egy interim menedzser milyen eszközök alkalmazásával fogadtatja el magát?

  • Hitelesség, gyakorlatias szemlélet: a jó interim menedzser csak olyan megbízást vállal, amelyben hozzáértő, mivel ez alapvető tényezője elfogadottságának. A gyakorló interim menedzser tudatában van annak, az első néhány munkanapon, hétben általában „tesztelik”, hogy megbizonyosodjanak a hozzáértéséről. Így az interim menedzsernek már ebben az időszakban meg kell győznie környezetet saját felkészültségéről.
  • Négyszemközti megbeszélések a cég kulcsembereivel: a minél széleskörűbb diagnózis érdekében, sok interim menedzser helyzetfelmérő beszélgetésekkel igyekszik elemezni, feltárni olyan részleteket, amelyek a megbízás sikeres teljesítése szempontjából kulcsfontosságúak lehetnek.
  • Magas szintű alkalmazkodás tanúsítása: az interim menedzsernek jelentős tapasztalata van különböző szervezeti struktúrákban, vállalati kultúrákba történő beilleszkedésben, ezért gyorsan átlátja a helyzetet és képes a környezethez való hatékony alkalmazkodásra.
  • Erős megoldás fókusz: mindig azt keresi, hogyan lehet áthidalni a nehézséget, eredményt hozni, majd továbblépni. Ezt a mind a megbízó, mind pedig a cégnél dolgozók értékelik.
  • Jó kommunikáció és empátia: az interim menedzser könnyen szót ért a vezetőkkel és a kollegákkal, sőt státusza folytán egyfajta kiegyensúlyozó szerepet is betölt. Ahhoz, hogy az interim menedzser eredményes munkakapcsolatot tudjon létrehozni azokkal, akikkel együtt fog dolgozni és el tudja fogadtatni magát, empátia is szükséges. Érdemes időt, energiát befektetni az emberi kapcsolatokba, mert később ezáltal gyorsabban, eredményesebben lehet haladni.


„After party” - avagy a megbízás lezárása


A megbízás befejezésekor az interim menedzser általában összefoglalót készít a megbízó részére, majd kilép. Ha cég és az interim menedzser között jó összhangban zajlott le a projekt, nem ritka, hogy az interim menedzsert munkahelyi összejövetellel búcsúztatják.

Az eredményes problémamegoldás folytatásának okán gyakorta felmerül, az interim menedzser tanácsadói felkérése a projekt utógondozása céljából, esetleg a megbízó állásajánlatot tesz.

Az interim menedzser tanácsadói minőségében szakmailag és emberileg is igényes szakember, akinek munkája az utánkövetés során kockázatmentes és költségkímélő a cég számára. Az objektivitás, a feladatra fókuszálás, a megbízóval szembeni őszinteség, a hatalmi harcokból való kimaradás továbbra is fennáll. Sokszor az a tapasztalat, a tanácsadóként tovább dolgozó interim menedzserrel nyíltabban mernek beszélni, észrevételeiket elmondani az állandó vezetők, munkavállalók, mert a korábbi interim menedzser, státusza folytán hiteles személy.

Az állásajánlat elfogadása esetén az interim menedzser és a megbízó kapcsolata átalakul: munkavállalóra és munkáltatóra. A korábbi partneri viszony alá-fölé rendeltségi kapcsolattá válik és ilyenkor a munkáltató már nem biztos, hogy ugyanúgy elfogadja, méltányolja a szakember véleményét. A korábbi interim menedzser objektivitása pedig idővel csökken, mert részre lesz a szervezetnek.

Mi történik két megbízás között?


A megbízás lezárását követően, az interim menedzser összegzi magában a tapasztalatokat, tanulságokat és elraktározza az új ismereteket.

Aki interim menedzserként dolgozik tisztában van azzal, mennyire fontos a jó egészségi- és mentális állapot megőrzése, mert vezetőnek lenni - eleve - az átlagosnál magasabb szintű igénybevételt jelent. Életvitel-szerűen interim menedzsernek lenni pedig még fokozottabban igaz ez a kijelentés.
Két megbízás között, ideális esetben jut néhány hét pihenésre, utazásra, amire nagy szükség is van, mert a projektek megfeszített munkatempóban, magas koncentráció fenntartás mellett telnek. Vannak, akiknek a hobbi tevékenység, a jótékonykodás vagy éppen az oktatás, tanulás, a publikálás jelenti a levezetést két megbízás között, és vannak, akik átmenetileg a családi vállalkozásban tevékenykednek a következő projekt megkezdéséig.

Fetter Valéria
interim menedzser,
stratégiai HR tanácsadó,
szakmai mentor  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ez jelenthet kiutat a nehézségekkel küzdő vállalkozások számára

Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak... Teljes cikk

Rosszul jár, aki ilyen cégben dolgozik gazdasági válság idején

Sebezhetőbbek gazdasági válság alatt azok a vállalatok, ahol a vezetők kevés érzelmi támogatást adnak az alkalmazottaknak – állapították meg a... Teljes cikk

Kevesebben lettek a postások, dinamikusan bővül két gyártó cég: létszámtrendek

2023. novemberről decemberre 300 fő felett csökkent a Magyar Posta alkalmazottainak száma, kevesebben lettek a B + N Referencia takarítócégnél is.... Teljes cikk