kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Az új munkahelyek 60 százaléka közmunka volt 2013 januárjában

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss jelentése szerint januárban normális az álláskeresők számának brutális növekedése. Az is kiderült, hogy az új munkahelyek 60 százaléka közmunka volt 2013 januárjában. A csoportos létszámleépítések főleg a feldolgozóipart érintették. Sok a fiatal munkanélküli.

Januárban több mint háromezer foglalkoztató összesen 20,5 ezer álláshelyet jelentett be, ezeknek csupán 30 százalékához, 7,5 ezer darabhoz nem kértek állami támogatást - ez a megelőző hónaphoz és 2012 januárjához képest is szűkülés. A hónap folyamán összesen 47,4 ezer üres állás állt rendelkezésre, amelyből január 20-ig a 21,2 ezer maradt betöltetlen.

A közfoglalkoztatás adta az új álláshelyek zömét

A 13,1 ezer újonnan bejelentett támogatott állás döntő hányada, 95 százaléka valamiféle közfoglalkoztatás volt - ez az összes új álláshely 60 százaléka. A legtöbb közmunkást továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében keresték, de ez a szám is három megyét kivéve mindenütt csökkent.

A támogatott munkalehetőségek 84 százaléka egyszerű, szakképzettséget nem igénylő foglalkozásra, 22 százaléka gépkezelők, összeszerelők, járművezetők alkalmazására vonatkozott. A legtöbb munkaerőigény a feldolgozóipar, az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, és a kereskedelem gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágból érkezett.

Az egy évvel korábbihoz képes stagnált, a decemberihez képest jelentősen nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma

A teljes népességnek 14,6 százaléka, az aktív korúaknak pedig 9,8 százaléka volt munkanélküli januárban. Ez az egy hónappal korábban publikált adathoz képest 0,1 százalékponttal nőtt, az előző év azonos időszakához képest pedig stagnált.

2013. januárban a nyilvántartott álláskeresők zárónapi száma 648,5 ezer fő volt, amely az előző hónaphoz képest 13,9 százalékkal (79,2 ezer fővel) nőtt, míg az előző év azonos hónapjához képest változatlan maradt. Ezt az NFSZ szerint megfelel a szezonális trendeknek, mivel a határozott idejű munkaszerződéssel dolgozók jelentős részének az év végén fejeződik be a foglalkoztatása és a hagyományos közfoglalkoztatási feladatok szezonalitása az év első hónapjaiban kisebb foglalkoztatást eredményez.

Így munkaerő-keresletben decemberről-januárra bekövetkezett változások megfelelnek az előző években tapasztalt trendeknek, jellemző ugyanis, hogy az év végén és az év első hónapjaiban mérséklődik a foglalkoztatók munkaerőigénye.

A legtöbb álláskeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találjuk. 2012 decemberéhez képest legerősebben, 28,8 százalékkal Békés megyében, míg a legkisebb mértékben, 5,1 százalékkal Budapesten emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma.

A nyilvántartásba belépő munkanélküliek száma 10,7 százalékkal 117,5 ezerre csökkent tavaly januárhoz képest, viszont az előző hónaphoz képest, a szokásos szezonális hatásoknak köszönhetően nőtt a belépési forgalom.

Éves viszonylatban a férfiak között nőtt a munkanélküliek száma, míg a nők, a szakképzetlenek és a diplomás álláskeresők körében csökkent. A tartós, egy éven túli álláskeresők aránya az összes álláskeresőn belül 27,5 százalékos volt, ez egy százalékpontos mérséklődést mutatott az előző hónaphoz képest.

Egyre kevesebben kapnak segélyt

Az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli ellátásra nem volt jogosult, 13,0 százalékuk volt álláskeresési ellátást (álláskeresési járadék, nyugdíj előtti álláskeresési segély), 34,1 százalékuk szociális támogatást (rendszeres szociális segély, foglalkoztatást helyettesítő támogatás) kapott.

Az álláskeresési ellátottak száma az előző hónaphoz képest 25,4 százalékkal, a szociális támogatottaké 10,3 százalékkal, ellátás nélküliek zárónapi létszáma 13,8 százalékkal nőtt. Az előző évhez viszonyított létszámában az ellátás nélkülieket kivéve csökkenés következett be.

A pályakezdők közt több a munkanélküli

72,8 ezer, vagyis az előző havinál 10,4 százalékkal, a 2012 januárinál 24,4 százalékkal több pályakezdő volt a munkaerőpiacon januárban. Közülük 11,4 százalék volt munkanélküli. A legtöbb pályakezdő álláskeresőt továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartják nyilván.

A pályakezdő álláskeresők között a legfeljebb 8 általános iskolát végzettek aránya 35,6 százalék, a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzetteké 21,1 százalék a szakközépiskolát vagy technikumot végezetteké 22,8 százalék, a gimnáziumot végzetteké 14,7 százalékkal, a felsőfokú végzetteké 5,8 százalék.

Budapesten volt a legtöbb csoportos leépítés

Januárban összesen 1481 fő lett csoportos létszámcsökkentés áldozata. Ez a létszám 19,2 százalékkal magasabb mint a tavaly decemberi, de a 2012. januári létszámot (3 ezer fő) nem érte el, sőt jóval alatta maradt.

A legtöbb létszámcsökkentéssel érintett munkavállalót továbbra is Budapesten jelentették. Az munkavállalók 35 százaléka a feldolgozóiparból, 21 százaléka az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágból került elbocsátásra.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk