Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 14 éve

Baby-boom a munkahelyen: így is lehet kezelni

Még mindig sok vállalat nem tudja megfelelően kezelni a terhes, illetve a kisgyermekes anyákat, szülőket: rengetegen panaszkodnak arra, hogy esélyük sincs az előléptetésre, és olyan is előfordul, hogy lefokozzák őket. Vannak azért példamutató nemzetközi példák is, ezeket mutatjuk meg cikkünkben.

Bár a cégek többsége még mindig nem igazán tud megfelelően bánni a terhes és kisgyermekes nőkkel, azért vannak példamutató nemzetközi példák. Ilyen a Zutano nevű ruházati cég, amelynél teljesen természetes, hogy egy irodai fotón a hat munkatársból öt nagy hassal, várandósan mutatkozott.

A cég irodai állományában ugyanis fél tucat azok száma, akik tavaly vagy 2008-ban szültek, másik fél tucat alkalmazott pedig terhes. Így határozottan kihívás volt a cégnek, hogy a dolgozók egyeztetni tudják a munkarendet, amit nagyban befolyásoltak az orvoshoz járás illetve az anyasággal kapcsolatos teendők. Az irodában - ahol a cég 33 munkatársából 18 dolgozik - ezért most kezdik vezetni egy naptárban a dolgozók esetleges ilyen jellegű programjait, hogy tudják, mikor kire számíthatnak.

Egyre több munkavállalónak kell szembenéznie azzal, hogy növekszik a terhesek száma a munkahelyen. A munkaerőpiacon lévő várandós nők száma ugyanis jelentősen nőtt az elmúlt három évtizedben, és ez a trend tovább nőhet: az állapotos és a kisgyermekes anyukák 61 százaléka dolgozott az USA-ban, míg a korábbi években ez az arány 56-57 százalékos volt egy felmérés szerint. A munkaadóknak ez rengeteg kihívást jelent, elsősorban a munkaütemezésben és tervezésben az orvosi vizsgálatok, a szülések és a szülési szabadságok miatt. Sok esetben ugyanis a többi munkatársat kell megnyerni, hogy pótolják a kismamákat.

Sokan panaszkodnak a rossz bánásmódra

A cégek nagy része viszont úgy tűnik, nem tudja megfelelően kezelni a terhességet. A nők arra panaszkodnak, hogy abba kell hagyniuk a munkát nem sokkal azután, hogy bejelentik a terhességüket, vagy számba sem veszik őket az előléptetéseknél, néhány esetben pedig lefokozták őket. Az Egyesült Államokban mintegy 6200 esetben érkezett panasz állapotos nőktől diszkrimináció miatt tavaly, ami 11 százalékos növekedés a 2007-es csaknem 5600 esethez képest és csak kicsit marad alatta a 2008-as rekord értéknek (közel 6300) - közölte egy, az egyenlő foglalkoztatási lehetőségekért dolgozó bizottság.

Néhány cég ugyanakkor látja annak az előnyeit, ha jól bánik a munkavállalókkal. Azok a vállalatok, amelyeknek meg kellett oldaniuk a több várandós nő foglalkoztatásából adódó problémákat, azt mondják, hogy számos pozitív hatást tapasztaltak, például elmélyült a csapatmunka a kollégák között. Azok a társaságok, amelyek megpróbálják megtartani a kismamákat azzal, hogy rugalmasságot biztosítanak a munkájukban, gyermekmegőrzést tesznek lehetővé vagy külön programot dolgoznak ki a kisgyerekeseknek, meggyőződtek arról, hogy ezekkel korán vissza tudják csábítani a nőket a szülési szabadságról, akiknek a lojalitásukat is megnyerik, emellett új tehetségeket is a vállalathoz tudnak vonzani.

A Words & Numbers nevű amerikai tréningekkel foglalkozó cégnél 93 alkalmazott közül 10 nő vállalt babát az elmúlt két évben, és mindegyik a vállalatnál maradt. Mindezt úgy tudták megtenni, hogy helyben kínáltak nekik gyermekmegőrzőt, rugalmasságot és más lehetőségeket biztosítottak a kismamáknak.

Felmerül azonban még egy probléma azokon a munkahelyeken, ahol jól bánnak a terhes nőkkel, és ezért szívesen vállalnak gyereket. Azok a dolgozók ugyanis, akik nem szülők, egy különös bolygón érezhetik magukat. Amikor Josh Ashline-t, egy húszas éveiben járó egyedülálló férfit felvették a Zutanóhoz, rögtön meghívást kapott, hogy megnézze az egyik kollega gyermekét. Emiatt a főnökéhez kellett fordulnia, hogy segítsen az ajándék kiválasztásában. Mint a 29 éves Ashline elmondta, kissé furcsának érezte az egész helyzetet.

Kihívást jelent a terhes nők és a kismamák foglalkoztatása

Számos szituációval meg kell küzdeniük azoknak, akik még nem szülők: azok, akiknek már van gyerekük, vagy éppen terhesek, hosszan beszélgethetnek a témáról, ami miatt akár a határidők is csúszhatnak. Az irodában a társalgás középpontjában általában a táplálkozás, az alvás és az orvosi vizsgálatok állnak. A terhes munkatársak azonban mindenkinek kihívást jelenthetnek egy munkahelyen. Össze kell szervezni a megbeszéléseket, ami elég bonyolult, ha mondjuk öt munkatárs közül háromnak orvosi vizsgálatra kell menni az elkövetkező három napban, mondja Denis Towne, a Zutano termelési igazgatója. Bár mindannyian aggódunk a tervezés miatt, természetesen nem mindig sikerül az együttműködés: néhány kismamának túl korán el kell mennie, míg mások csak a kijelölt időpont után tudnak beérni.

Ugyanakkor ha a vállalat rugalmasságot kínál, emellett vállalja, hogy kereszt-tréningeket tart (vagyis a dolgozók olyan tréningeken is részt vesznek, amelyek nem kapcsolódnak a munkakörükhöz), miközben a munkavállalóktól magas fokú csapatmunkát kér, és azt, hogy képesek legyenek feladataikat delegálni, akkor a munkavállalók és a vezetők is számos előnyhöz juthatnak.

Margaret Carruthers, a Worlds & Numbers' egyik vezetője szerint az, hogy a munkavállalóknak tervezniük kell a szülési szabadság előtt, megtanítja őket, hogy tudjanak delegálni feladatokat. El kellett sajátítani, hogyan tudja elérni a munkatársaknál, hogy vegyék át a helyét, amikor szülni megy. Margaret Carruthersnek ez egy fordulópont volt a karrierjében, szerinte ugyanis ez segített neki az előrejutásban.

Amikor Towne produkciós asszisztense, Amber Finn szülési szabadságra ment, Towne kiadta a munkája egy részét más dolgozóknak. Egyikük, egy ügyfélszolgálati munkatárs olyan képességek birtokába jutott, aminek később hasznát vette egy előléptetéskor. A kereszt-tréningek mindenkit értékesebbé tesznek a munkaerőpiacon - emelte ki Towne.

Neheztelhet a többi kolléga

Ugyanakkor a többi munkatársnak, akiket arra kérnek, hogy töltse be egy szülési szabadságra menő kismama helyét, ez túlterhelést jelent, ami miatt neheztelhetnek. Vannak olyan esetek, amikor egy új munkavállalóval pótolják a kieső kollégát, más esetekben viszont az ott maradottak között osztják föl a távollévő munkáját. A legjobb, ha a visszatérő kisgyerekesek gondos tervezéssel segítik munkatársaikat, illetve pótolják a hiányzó munkaidőt, ha lehetséges.

Finn munkaterhelése például megduplázódott, hogy elvégezze szülési szabadságra ment kollegája munkáját, ebédszüneteit és tervezett szabadságát megrövidítette. Számomra kihívás volt betölteni két munkahelyet - mondja. Ugyanakkor megtanulta, hogyan tudja minél hatékonyabban beosztani munkaidejét, illetve mestere lett egy új számítógépes programnak és más képességeknek, amelyek segítettek neki elnyerni egy magasabb pozíciót.

Egy irodai baby boom esetén a célokra való összpontosítás és a kommunikáció elősegítése oldhatja meg a felmerülő gondokat a Words&Numbers munkatársa szerint. A cég a kismamák helyzetének könnyítés érdekében munkahelyi gyermekmegőrzést biztosít, ami az irodában úgy lett kialakítva, hogy látható legyen a konferenciaszobából.

Gyerekek a munkahelyen - költségek takaríthatók meg a programmal

A Borshoff indianapolisi marketing, kommunikációs és reklámügynökségnél is úgy alakult, hogy jó néhány nő terhes lett a 42 munkatársból. A társaság azt eszelte ki, hogy az anyukák és apukák behozhatják a munkahelyre a gyerekeket hat hónapos korukig, mondja Susan Matthews, a cég vezetője. A programban részt vevők a teljes fizetésük 80 százalékát kapják meg ideiglenesen, hiszen a gyermekre való vigyázás akadályozza őket a teljes munkavégzésben. A szülőknek ideiglenes irodákat is biztosítanak, ha szükségük van rá. Ugyanakkor külön szabályokat is létrehoztak arra az esetre, ha a program negatív hatással lenne a munkahelyekre.

Ez a módszer olcsóbb, mint gyermekmegőrző központot létrehozni, és ha megfelelően működik, csökkenthetik az akadályokat, hogy a kismamák visszatérjenek a munkába - mondja Carla Moquin, a Parents in the Workplace elnöke. Jelenleg azonban még az USA-ban is gyerekcipőben járnak az ilyen programok, amelyet eddig 150 munkaadó vezetett be. A Zutanónál dolgozó Finn is azt mondja, az a tudat, hogy visszamehet a babával a munkahelyre, hozzájárult ahhoz a döntéséhez, hogy mindössze hat héttel a gyereke születése után munkába álljon.

Amerikában így egyre több nő választja, hogy sok éves otthon maradás után minél hamarabb visszatér munkahelyére. Ennek köszönhetően egyre kevésbé lesz probléma, hogy a szülési szabadságuk után nem tudnak visszatérni a munkaerőpiacra. Mindez ahhoz is hozzájárulhat, hogy fokozódik a gyermekvállalási kedv: több gyereket hamarabb szülhetnek a nők azoknak a munkaadóknak köszönhetően, akik nem szorítják háttérbe a terhes nőket és a kismamákat.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk